Jubler over millionene til dameforskning

Øyvind Nordtveit trente Sandviken fra 2010 til 2017, og er nå toppspillerutvikler. Han gleder seg over at det settes igang ny forskning om trening i damefotball.

Øyvind Nordtveit trente Sandviken fra 2010 til 2017, og er nå toppspillerutvikler. Han gleder seg over at det settes igang ny forskning om trening i damefotball. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Øyvind Nordtveit trente Sandviken-damene i åtte år. Han drister seg til et lite «hva sa jeg» når det nå skal brukes 42 millioner på å forske på damefotball i Tromsø.

DEL

– Dette er noe jeg egentlig har sagt lenge, at det er betydelige forskjeller mellom damer og herrer i hvordan det bør trenes. For det er jo store forskjeller i fysikk. Men likevel er nesten all treningsmetodikk for herrer blitt direkte overført til damer, sier Øyvind Nordtveit.

Og nettopp dette er hovedargumentet for at Universitetet i Tromsø (UiT) og Tromsø Forskningsstiftelse nå spytter i til sammen 42 millioner for at det skal forskes på trening innen kvinnefotball.

– Det meste som er gjort av forskning i fotball er gjort av menn for menn. Til nå har man bare ført det over til kvinnesiden, sier prosjektleder Svein Arne Pettersen til NRK.

Nystartet senter

På Stemmemyren sitter Øyvind Nordtveit og gleder seg over initiativet i nord, som blant annet er finansiert av Trond Mohn. Bergens-milliardæren er tungt inne som bidragsyter hos Tromsø Forskningsstiftelse. De spytter 21 millioner inn i prosjektet, Universitetet i Tromsø gjør det samme. Arbeidet skal gjøres i det nystartede «Senter for kvinnefotball», og skal foregå over de neste fire årene.

– Her er det enormt mye å se på. Til nå har en altså bare overført treningsmetodikk for menn til kvinner innen fotball, og jeg har lenge stilt spørsmål ved om dette blir rett, sier Nordtveit, som for to år siden gikk fra rollen som trener til å bli toppspillerutvikler i Sandviken.

Mye å hente på fysikk

– Jeg tror for eksempel det fortsatt er veldig mye å hente på fysikken til damespillere. Den fysiske utviklingen på herresiden har vært rivende de siste par tiårene. Der er spillerne nå – i motsetning til for ikke så mange år siden – atleter i verdensklasse.

– Damene har som sagt en del å gå på her, men skal de trene på samme måte som menn? Det er slett ikke sikkert, påpeker Nordtveit, som selv hadde suksess med Voss og Os på herresiden før han kom til Sandviken.

Seks forskere

Det vil bli seks forskere i Tromsø som jobber på heltid med damefotball de neste fire årene.

– Det blir veldig spennende, og det er som sagt riktig at dette blir gjort. For vi kan ikke bare sitte og synse og tro ting om overføringsverdien av treningsmetoder.

– Jeg tror også mer kunnskap vil kunne hjelpe på det rent taktiske. En dame har for eksempel evnen til å slå meget harde pasninger, men selv de raskeste damene vil ikke ha like rask forflytningsevne som de kjappeste herrespillerne. Bør man da kanskje spille på en litt annen måte? Her er mye å se på, sier Nordtveit til BA.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken