Sandviken blir første Toppserie-klubb med gatelag

Da Mette Hammersland (til venstre) la merke til at Branns gatelag var dominert av menn, tenkte hun at kvinnefotballen kunne gjøre en forskjell. Som sagt, så gjort: Nå starter Sandviken opp et gatelag, der hovedfokuset blir å rekruttere kvinner. Her er Hammersland med gatelagstrener Ingrid Stenevik, nestleder i Sandviken Toppfotball Bjarne Graabræk og prosjektmedarbeider Linn-Marie Knudsen.

Da Mette Hammersland (til venstre) la merke til at Branns gatelag var dominert av menn, tenkte hun at kvinnefotballen kunne gjøre en forskjell. Som sagt, så gjort: Nå starter Sandviken opp et gatelag, der hovedfokuset blir å rekruttere kvinner. Her er Hammersland med gatelagstrener Ingrid Stenevik, nestleder i Sandviken Toppfotball Bjarne Graabræk og prosjektmedarbeider Linn-Marie Knudsen. Foto:

Sandviken skal lokke kvinnene ut på banen i suksessprosjektet.

DEL

STEMMEMYREN: Gatelagene, et lavterskeltilbud til personer med rus- eller psykiatriutfordringer, har de siste årene bevist at fotball kan være så mye mer enn toppbetalte atleter med et konkurranseinstinkt over gjennomsnittet.

Brann har hatt sitt lag siden 2015. Og selv om det har vært kvinner innom fra tid til annen, la Sandviken-nestor Mette Hammersland merke til noe: At det stort sett var gutter og menn der. Så nå tar Sandviken saken i egne hender.

Ansetter midtstopperen

Med god hjelp av Brann og deres erfaringer, egne ildsjeler, støtte fra Fotballstiftelsen, samarbeid med Bergen kommune og flere personlige engasjement i klubben, skal Sandviken nå opprette et gatelag spesielt tilrettelagt for kvinner.

Det sørget for en varm og god stemning på Stemmemyren da partene skrev under kontrakten fredag formiddag. Stopperstjernen Ingrid Stenevik (25) går inn i en 40 prosent stilling som trener for laget.

– Jeg synes dette er en god mulighet til å vise at vi bryr oss. Jeg har et ekstra hjerte for dem, innrømmer Stenevik, som har nære erfaringer med personer med utfordringer.

Som så mange andre. Også styreleder i Sandviken Toppfotball, Pål Hansen.

– Jeg er født og oppvokst i en familie der rus har preget hverdagen. For meg var det naturlig å ønske å gå inn i dette prosjektet, og noe vi i klubben gjør med hele vårt hjerte, sier han.

– Vi har snakket mye med Brann, som har opplevd at jentene ofte har falt ut av laget. Det kan være enklere og bedre for mange av dem å heller komme inn i et miljø der lederne er jenter og laget er fullt av jenter. Så dette ville vi gjøre noe med, forklarer Mette Hammersland.

Tror det er etterspurt

Planen er å starte opp 4. november, med to treninger i uken. Gatelaget skal ha tilhold i det nye tribunebygget sammen med A-laget. Oppmann Jan Magne «Jappi» Ottesen får nå dobbelt opp med vask og annet, men tar selvsagt oppgavene på strak arm.

Sandviken har opprettet et samarbeid med Mottak- og oppfølgingssenteret på Eidsvåg, som umiddelbart tente på ideen. I tillegg skal Sandviken rekruttere med hjelp av Helse Bergen, ulike messer og «jungeltelegrafen». De føler seg sikre på at tilbudet vil være attraktivt. Hedda Bie i Fotballstiftelsen er svært fornøyd med at Sandviken hiver seg på gateprosjektet.

– Gatelagene er med på å gi stolthet, en tilhørighet og ikke minst fysisk trening. Det er også viktig i ettervernet, at man har noe å gå til og et nettverk etter behandling, påpeker hun.

Fakta

Gatelagene er et lavterskeltilbud for rusavhengige, uavhengig av kjønn, etnisitet og seksuell legning. Alle som har eller har hatt utfordringer knyttet til rus kan delta. Det er ingen kjønnsdeling eller aldersgrense.

Fredrikstad FK startet som første toppklubb opp med gatelag for rusavhengige i 2011. Prosjektet gjennom organisasjonen Fotballstiftelsen er i løpet av 2019 utvidet til 22 klubber i hele Norge.

Brann startet med gatelag i 2015. Prosjektet er også tilknyttet Brannsjansen og Nav, slik at det i tillegg er en vei tilbake i arbeidslivet.

Kilder: fotballstiftelsen, brann, ba


Artikkeltags