Til cupfinalen uten stjernen: – Veldig, veldig dumt

Nchout er kanskje Sandvikens beste spiller, og er en av tre nominerte til «Årets spiller». Carl-Erik Torp mener Sandviken er vesentlig svekket uten henne i cupfinalen.

Nchout er kanskje Sandvikens beste spiller, og er en av tre nominerte til «Årets spiller». Carl-Erik Torp mener Sandviken er vesentlig svekket uten henne i cupfinalen. Foto:

Toppscorer Ajara Njoya Nchout spiller Afrikamesterskapet, og går sannsynligvis glipp av cupfinalen.

DEL

– Jeg skulle gjerne spilt cupfinalen, men Kamerun spiller Afrikamesterskapet som også er kvalifisering til VM i Frankrike. Det smerter meg, men jeg må forsvare mitt lands farger, sier Njoya Nchout til BA.

25-åringen har kanskje vært Sandvikens viktigste spiller denne sesongen. Hun har scoret 15 seriemål på 19 kamper og er en av tre nominerte til prisen som «Årets spiller» i Toppserien.

Men når Sandviken møter LSK Kvinner til cupfinale neste lørdag, må de antakeligvis klare seg uten toppscoreren. Kamerun går etter alle solemerker videre til semifinalen i Afrikamesterskapet. I så fall er angrepsspilleren fremdeles med landslaget når Sandviken spiller cupfinale.

Straus har en plan

– Vi har selvfølgelig sett at det kan bli en mulighet, og har jobbet med flere ting på tegnebrettet. Vi har flere alternativer, så det skal vi løse på en grei måte med de spillerne vi har, sier trener Alexander Straus.

– Hvor stor svekkelse vil det være hvis hun er ute?

– Det er trist for Ajara, men kjekt for en annen som kommer til å spille. Det ligger i kortene at hun hadde spilt hvis hun var hjemme. Det er bare å se på tallene og statistikken, så gir svaret seg selv. Men vi har fokus på spillerne som skal spille, sier Sandviken-treneren.

Kamerun har vunnet sine to første kamper i Afrikamesterskapet. Ajara Njoya Nchout har scoret to mål for grønntrøyene.

Kamerun har vunnet sine to første kamper i Afrikamesterskapet. Ajara Njoya Nchout har scoret to mål for grønntrøyene. Foto:

Stort tap for Sandviken

Fotballekspert Carl-Erik Torp skal kommentere cupfinalen for NRK. Han mener det er et kjempetap for Sandviken hvis Njoya Nchout ikke kan spille.

– Sammen med Kennya Cordner har hun vært kjempeviktig for Sandviken. Selv om Sandviken har spilt dårlig, så er de to farlige. Spesielt Nchout, som er viktig for dem i det oppbyggende spillet og med sin fart og målteft. Hadde du spurt meg om en spiller de ikke burde mistet, så er det henne, sier Torp, som mener at Sandviken nå får en enda vanskeligere oppgave med å hente hjem gullet.

– Å slå LSK Kvinner i en cupfinale er vanskelig nok i seg selv. Hvis de mister sitt farligste våpen, så er det veldig, veldig dumt.

Sandviken-leder Pål Hansen ser flere aspekter ved saken: Han er glad for at spilleren har suksess med landslaget, trist for at Sandviken kan miste spilleren i cupfinalen – og stiller spørsmål ved hvordan denne situasjonen kunne oppstå.

– Vi som klubb tenker at det er litt utgjort å legge en cupfinale for kvinner på en internasjonal dato. Man kan spekulere i om det kunne skjedd i herrenes cupfinale. Det er de første tankene som slår ned i hodet, sier Hansen.

Slik svarer NFF

Nils Fisketjønn, direktør i konkurranseavdelingen i NFF, forklarer at Afrikamesterskapet ikke er en internasjonal dato i Europa.

Og mens det på herresiden er til sammen fem internasjonale datoer i alle verdensdelene i løpet av 2018, har kvinnene tolv internasjonale datoer.

– Skulle vi tatt hensyn til alle de internasjonale datoene i alle verdensdelene, så hadde det nesten vært umulig å gjennomføre den norske serien og cupen, sier Fisketjønn.

– Burde man likevel tatt mer hensyn til dette da cupfinaledatoen ble bestemt?

– Jeg prater direkte med dem som jobber med dette, og de sier det er helt umulig. Det er over dobbelt så mange internasjonale datoer på damesiden som for herrene, sier han.

Ajara Njoya Nchout

Født: 12. januar 1993, Kamerun.

Posisjon: Angrep

Aktuell: Har scoret 15 seriemål for Sandviken denne sesongen. Spiller for tiden Afrikamesterskapet for Kamerun, og går sannsynligvis glipp av den norske cupfinalen.

Artikkeltags