Åtte hordalendinger var involvert i en nervepirrende nedrykksduell. Slik var dramaet!

Tromsø fortvilte, mens Mjøndalen beholdt plassen. Det var et ellevilt nervedrama i bunnen av eliteserien, med hele seks lag involvert. Med åtte hordalendinger!

Tromsø fortvilte, mens Mjøndalen beholdt plassen. Det var et ellevilt nervedrama i bunnen av eliteserien, med hele seks lag involvert. Med åtte hordalendinger! Foto:

Adventstiden ble markert landet over samtidig som norsk fotball beseglet skjebnene til seks lag i nedrykksstriden.

DEL

– Vi pådrar oss skilsmisser og sykdommer for dette, da må Norges Fotballforbund være i stand til å avgjøre de enkleste ting, raste Ranheim-leder Frank Lidahl i pausen – da han og klubben selv sørget for å få satt i gang kampen til rett tid, mot NFFs instrukser i en neglebitende nedrykksstrid.

Det kokte i snødrevet landet over. Slik var nedrykksstriden – minutt for minutt!

Klokken 18.01: Da det hele ble blåst i gang, lå Ranheim og Mjøndalen på bunn med 28 poeng hver. Tromsø, Lillestrøm, Strømsgodset og Sarpsborg 08 hadde alle 30 hver – med målforskjell i stigende rekkefølge. Dermed var tromsøværingene på nedrykkskvalifisering.

I snødrevet på Alfheim virket banen såpeglatt.

– La oss slippe å få en nedrykksstrid der vær og føre avgjør, ba et nervøst Eurosport-studio om.

18.17: Drammen skalv, men Mikkel Maigaard sørget for 1-0 borte mot Kristiansund. Godset på trygg grunn!

18.20: Utrolig scener på Lerkendal, da lille Ranheim tok ledelsen mot Rosenborg. André Hansen tabbet seg ut. Kunne det gå for lillebror? Det betød Tromsø og Mjøndalen på nedrykk, Ranheim på kvalifisering!

18.45: Ut av intet: Kristiansund-scoring mot Godset, som dermed havnet à poeng med Ranheim, Lillestrøm og Sarpsborg igjen! Men takket være 6-0-seieren over Brann forrige helg var de ennå på trygg grunn med god målforskjell ...

18.54: Snødrevet i Tromsø skapte stadig større problemer for selve gjennomføringen av kampen. Det måtte måkes midt i 1. omgang, og alle andre 2.-omganger med potensielle nedrykkslag involvert fikk dermed ti minutters ekstra pause for lik gjennomføring i hele runden. Uansett: Stabæk tok ledelsen i denne kampens 40. minutt mens alle andre hadde tatt pause. Til pause var dermed Mjøndalen (28 poeng) og Tromsø (29) nede, Ranheim (30) på kvalik.

19.17: På Alfheim startet de 2. omgang fem minutter etter alle andre, og tromsøværingene fikk en pangstart. Runar Espejord kranglet inn 1-1, Tromsø på 30 poeng!

19.18: ... men sist på tabellen minuttet etterpå! Fredrik Brustad sørget for 1-0 til Mjøndalen, som hoppet på trygg plass!

19.19: Godset trygge igjen! Sotrastrilen Jakob Glesnes med målgivende, 1-2 i Kristiansund! Status: TIL og Ranheim nede, Lillestrøm på kvalik.

19.23: Godset var heldige! Kristiansund snytt for utligning, feilaktig avblåst for offside.

19.25: Rosenborg utlignet mot Ranheim, og sendte dermed byrivalene til bunns.

19.42: Så sendte Rosenborg seg selv opp på bronse med 2-1, og Ranheims vei mot trygg plass virket nå håpløs.

19.44: Men Michael Karlsen var ikke ferdig, 2-2 på Lerkendal!

19.47: Drøyt 80 minutter spilt på Lerkendal da Rosenborg tok seg opp i 3-2-ledelse.

20.02: Onni Valakari fikk alle tiders mulighet til å sikre TIL-seier på overtid på Alfheim. Alle kamper var ferdig, og Tromsø nede, men Valakari misbrukte muligheten. Dermed rykket Ranheim og Tromsø ned, mens Lillestrøm – som spilte en kjedelig 0-0-kamp mot Sarpsborg – må ut i nedrykkskvalifisering.

Åtte hordalendinger i nedrykksstrid

Hordalendingene Gudmund Taksdal Kongshavn og Jostein Gundersen spiller på TIL, og var dermed de lokale «nedrykksguttene» i år. I Sarpsborg 08 slapp Kristoffer Zachariassen, Gaute Vetti, Steffen Lie Skålevik og Kristoffer Larsen med skrekken. Det gjorde også Godsets Jakob Glesnes og Mjøndalens Sondre Liseth!

Skaanes kan rykke opp

Kasper Skaanes og Start sikret seg kvalifiseringsfinale etter 1-0 over KFUM på Sør Arena. Bergenseren, som spilte 90 minutter, møter dermed Lillestrøm over to oppgjør 7. og 11. desember om retten til å spille i eliteserien. Lillestrøm har vært i eliteserien siden 1976, og har aldri tidligere rykket ned.

Artikkeltags