Brann vant i Slovakia

Steffen Lie Skålevik får vise seg frem, denne gangen plassert på kanten.

Steffen Lie Skålevik får vise seg frem, denne gangen plassert på kanten. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Brann vant 1-0 over Ruzomberok, og sikret seg et godt utgangspunkt til returkampen torsdag.

DEL

RUZOMBEROK: Ruzomberok maktet aldri å score på Brann, og Bismar Acostas scoring etter en corner ble den eneste nettkjenningen i Slovakia.

Utrolig tam 1. omgang

Før kampen runget en herlig røre av polka- og teknomusikk ut av anlegget på Pod Cebrat’om stadion. Det svingte også greit av åpningen av matchen, og i det åttende minutt skulle Brann tatt ledelsen. Gilli Rólantsson dro seg inn i feltet og skjøt. Skuddet ble reddet, men Kristoffer Barmen fikk gå helt alene inn mot returen. Headingen gikk på utrolig vis rett på Ruzomberoks målvakt. Den skal sitte ti av ti ganger, Barmen!

Brann hadde kampen inne i sitt spor, og førte det meste av spillet. «Ruzomberok rykker ned» sang Brann-fansen, som storkoste seg i Slovakia.

Etter hvert kom hjemmelaget langt mer med, og var nære ved å skape noen farligheter foran Brann-målet. Den neste store sjansen var det imidlertid Steffen Lie Skålevik som fikk. I det 34. minutt la Sivert Heltne Nilsen inn. Skålevik fikk gå upresset opp, men hodestøtet sendte ballen langt over mål.

Kampen hadde allerede dabbet kraftig av. Ut omgangen var tempoet svært lavt, og ingen av lagene maktet å etablere noe spill på motstanderens halvdel før Ruzomberok spilte seg opp og fikk en avslutning på mål etter et innlegg. Piotr Leciejewski reddet greit, og det gjorde han også på et liknende forsøk etter en corner.

Nivået på kampen var rett og slett skrekkelig dårlig siste halvdel av 1. omgang. Derfor ebbet det målløst ut til pause.

Acosta-scoring

Bismar Acosta sendte Brann i føringen i det 47. minutt. En corner fra Fredrik Haugen ble stusset mot bakerste av Jakob Orlov. Der sto som vanlig Acosta, som bredsidet inn 1-0 for Brann fra kort hold!

Ellers fortsatte 2. omgang i nøyaktig samme spor som kampen hadde før hvilen. Tempoet var fraværende og kvaliteten langt lavere enn Brann er vant med.

Samtidig passet det Brann godt. Sarpsborg-kampen på søndag var nok i bakhodet på de fleste. Den uhyre viktige toppkampen på Stadion krever 100 prosent restituerte spillere.

Brann viste seg som et langt mer direkte lag enn Ruzomberok, og hadde hele veien en kontringsvilje. Presisjonen var bare ikke god nok.

Omgangens definitive høydepunkt kom da innbytter Kasper Skaanes dundret til fra 20 meter i det 88. minutt. Ballen suste like over det venstre krysset. 22-åringen spilte da med bandasje rundt hodet, etter en kraftig smell i bakhodet tidligere i omgangen.

Like etterpå svarte hjemmelaget med en suser til, men skuddet gikk rett på Leciejewski. I sluttminuttene holdt Ruzomberok et ganske kraftig press mot Brann-målet, men Lars Arne Nilsens mannskap holdt unna og sikret en 1-0-seier før returoppgjøret på torsdag.

Kampfakta

Ruzomberok – Brann 0-1 (0-0)

2. kvalifiseringsrunde til Europaligaen, 1. kamp. Pod Cebrat’om stadion, ca. 4.500 tilskuere. Dommer: Kevin Clancy, Skottland.

Gult kort: Gal-Andrezly, Maslo, Ruzomberok. Haugen, Brann.

Mål: 0-1 Bismar Acosta (47).

Ruzomberok (4-3-3): Matus Macik - Peter Maslo, Jan Maslo, Dominik Kruzliak, Simon Kupec (Stefan Gerec fra 86) - Matej Kochan (Tihomir Kostadinov fra 74), Dalibor Takac (Marek Sapara fra 62), Kristi Qose - Erik Daniel, Nermin Haskic, Peter Gal-Andrezly.

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski - Amin Nouri, Vito Wormgoor, Bismar Acosta, Ruben Kristiansen - Fredrik Haugen, Sivert Heltne Nilsen, Kristoffer Barmen (Peter Orry Larsen fra 79) - Steffen Lie Skålevik (Kasper Skaanes fra 74), Jakob Orlov (Azar Karadas fra 87), Gilli Rólantsson.

Før kampen:

Steffen Lie Skålevik får nok en mulighet til å vise seg frem, men denne gang er sotrastrilen plassert på kanten.

Ellers stiller selvsagt Brann-supporterne mannssterke opp. Rundt 100 er ventet å ha tatt turen fra Bergen. De fleste har torsdag tatt buss fra Budapest til den slovakiske fjellheimen. Det er nesten utsolgt på stadion til Ruzomberok, som tar 4.800 tilskuere. I motsetning til i Norge, er det europeiske kamper som er størst i Slovakia. BA har blitt fortalt at det normalt er glissent på tribunene når hjemmelaget spiller seriekamper.

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski - Amin Nouri, Vito Wormgoor, Bismar Acosta, Ruben Kristiansen - Fredrik Haugen, Sivert Heltne Nilsen, Kristoffer Barmen - Steffen Lie Skålevik, Jakob Orlov, Gilli Rólantsson.

På benken: Alex Horwath, Jonas Grønner, Vidar Ari Jonsson, Peter Orry Larsen, Kasper Skaanes, Azar Karadas, Torgeir Børven.

Ruzomberoks største stjerne, Norge-kjenningen Marek Sapara (34), starter ikke for hjemmelaget. Han sitter på benken.

Ruzomberok (4-3-3): Matus Macik - Peter Maslo, Jan Maslo, Dominik Kruzliak, Simon Kupec - Matej Kochan, Dalibor Takac, Kristi Qose - Erik Daniel, Nermin Haskic, Peter Gal-Andrezly.

Azar Karadas utpeker Brann som favoritt før kveldens kamp.

Azar Karadas utpeker Brann som favoritt før kveldens kamp. Foto:

Azar om skittent spill

Azar Karadas nyter muligheten for spill i Europa, men er på vakt for «skittent spill».

Han har vært ute en vinternatt før, Branns 35 år gamle luftskyts fra Nordfjordeid. Azar Karadas har spilt i gruppespill i Mesterligaen for Rosenborg, og han har spilt i Europaligaen for både trønderne, Brann og Benfica. Det er en opplevelse fra sistnevnte klubb han håper å unngå.

– Det var en bortekamp med Benfica. Jeg husker faktisk ikke hvem vi møtte, men det var problemer med maten, alarmen gikk to ganger på natten på hotellet, de skrudde av Stadion-lysene da vi skulle trene ... Det var masse greier. Jeg skal ikke beskylde noen for noe, men det var jo veldig mange ting som ikke var bra. Ellers har jeg gode erfaringer i Europa. Det er gøy, dette, smiler Karadas.

– Du frykter ikke skittent spill fra Ruzomberok?

– Hehe, nei ... Foreløpig har alt gått knirkefritt. Så får vi se i morgen, hvor bra magen er, humrer 35-åringen mens BA snakker med ham etter onsdagens lette trening på Pod Čebraťom Stadion.

– Kan bli hett utpå her

Han er selvsagt den mannen i Brann med mest erfaring fra spill i Europa-turneringer for rødtrøyene. I følge Branns hjemmesider har eidaren 21 Europa-kamper bare for Brann.

Han har ståltro på laget sitt i møtet med slovakiske Ruzomberok.

– Jeg tror denne gruppen er så moden og oppegående at vi ikke går i noen feller. At vi har riktig fokus og er til stedet. Du kan godt si at vi kommer ned hit for å få med oss noe. Det skal vi klare, men Ruzomberok er et lag med mye guts, og de er gode på dødballer. De har en sinnssyk stå-på-vilje. Det kan bli hett utpå her, tror Karadas om den tidligere Rosenborg-stjernen Marek Sapara (34) og hans lag.

– Hvem er favoritter?

– Jeg har såpass troen på meg selv og lagkameratene at jeg utpeker oss som knepen favoritt!

– Som regel bedre enn man tror

Ruben Kristiansen har også hatt sine turer nedover i Europa. Han var i gruppespillet i Europaligaen med Tromsø i 2013, der han spilte fem av seks kamper. Det endte blant annet med to hederlige tap for Tottenham (0-2 og 0-3), og en uavgjort mot moldovske Sheriff.

– Hvilke feller må man unngå?

– Som regel er de bedre enn man tror, også lagene man ikke har hørt om. De bruker å være gode med ball. Så gjelder det for oss å være kyniske og kompakte. Det bør passe oss fint, at vi kan ligge bakpå og kontre dem i senk, mener venstrebacken.

Heltent Kristiansen

Det med mer teknisk og ballbesittende fotball nedover i Europa er ingen myte, mener nordlendingen. I Norge er man ennå langt mer direkte i spillestilen enn på kontinentet ellers.

– Jeg synes hvert fall de lagene jeg har møtt før i Øst-Europa er teknisk gode. De bruker litt tid på angrepene sine. De står i posisjon, så gjelder det å være med når de slår om tempoet. Dette er en kamp jeg har lyst til å vinne og være med videre fra for å kjempe om gruppespill. Det skal ikke være tvil om at spillergruppen er motivert til dette, understreker han.

Artikkeltags