Torsdag kommer NFF med sin halvårlige økonomiske rapportering, og der kommer Brann til å bli plassert i rød sone. Det bekrefter Branns daglig leder Vibeke Johannesen til BA.

– Det stemmer at vi er plassert der, men dette kommer ikke som noen overraskelse på oss. Vi har vært forberedt på det, sier hun til BA.

Lover et slagkraftig Brann-lag

– Hva vil dette bety for spillerjakten fremover?

– Brann er heldigvis i en situasjon der vi har mange gode supportere og støttespillere, og vi har fortsatt alle muligheter til å skape et slagkraftig lag. Samtidig må vi være økonomisk ansvarlige fremover, slår den daglige lederen fast.

Brann fikk hjelp fra flere investorer til å hente spillere i sommer. Både Hardball og Softball bidro, og klubben har i flere måneder ventet på svar fra NFF om fremgangsmåten de har brukt, kan fortsette i fremtiden også med det nye internasjonale regelverket for eksterne investorer i fotballen.

– Vi har ennå ikke fått svar på dette, sier Johannesen.

Må levere innen tre år

Forbundet plasserer økonomien til eliteserie- og 1. divisjonsklubbene i tre kategorier. Grønn, gul og rød gjennom et poengsystem. Brann er i rød kategori for første gang siden 2011. Vurderingen til NFF er tatt på bakgrunn av regnskapsavslutningen 30. juni i år.

– Vi hadde et håp om å bli værende i gul sone da vi leverte inn tallene, men det ble vi ikke. Hver dag er en kamp for å få hjulene til å gå rundt, og vi må bare innrømme at vi har noen utfordringer, slår Johannesen fast.

For Brann, som satt rekord i 1. divisjon med et budsjett på nesten 93,7 millioner i år, betyr plasseringen i rød sone at de må lage en detaljert handlingsplan for å komme seg tilbake i gul sone. Det må skje innen tre år, og på veien må det lages konkrete delmål for å unngå straff i form av bøter og poengtrekk.

Allerede i gang med tiltak

Klubben er allerede i gang med tiltak for å forbedre økonomien. Blant annet med det nye lønnssystemet de har innført siden i sommer.

– Vi har også jobbet med andre tiltak, helt uavhengig av beskjeden vi fikk av NFF, sier Branns daglige leder.

– Så var det selvsagt utrolig viktig at vi rykket opp igjen, men dette har vært et meget krevende år for klubben, og det blir en kamp fremover med tanke på økonomien. En snur ikke dette på kort tid, legger Johannesen til.

NFF har også innført ny kriterier for innrapportering av regnskapstall, og med dagens poengsystem ville Brann rapportert i rød sone allerede fra i fjor.

– Innrapporterte tall pr 30. juni 2015 er på nivå med tidligere perioder, men gir oss lavere poengscore på grunn av nytt system for beregning, forklarer Branns daglige leder.