Dette er svensken som gjorde det Norling aldri klarte

Kalle Bjørklund, her fra tiden som assistent i Molde, er klar for en ny klubb. Brann-historien til svensken innbyr til en rekke paralleller.

Kalle Bjørklund, her fra tiden som assistent i Molde, er klar for en ny klubb. Brann-historien til svensken innbyr til en rekke paralleller. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Og nå har den tidligere Brann-treneren fått ny jobb.

DEL

Kalle Björklund – husker du ham? Svensken kom inn som hovedtrener i Brann i 1991. Han var den første fra nabolandet vårt som fikk lede Sportsklubben. Og det holdt på å gå akkurat som i 2014, da Rikard Norling var hovedtrener.

For Björklunds Brann-lag måtte ut i kvalifisering for å unngå nedrykk. En nervepirrende sesong endte heldigvis med lettelse, da Bryne ble slått. Björklund fikk beholde jobben, men forlot Brann etter 1992-sesongen.

– Mest spennende jeg har tatt

Nå har 63-åringen tatt fatt på en ny trenerjobb. Björklund tar over 1. divisjonsklubben Ängelholm, utenfor Malmö. I mellomtiden har svensken også vært i Elfsborg, Landskrona BOIS, IFK Värnamo, Östersunds FK, IFK Östersund, Östers IF og Helsingborgs IF.

– Dette er det mest spennende oppdraget jeg har tatt. Det kommer til å bli tøft og utfordrende, men på sikt skal vi skape en elitekultur og etablere den, sier han til nettstedet SkåneSport.se.

Begge Branns svenske trenere havnet altså i nedrykkskvalifisering etter at de tok over klubben. Björklund gjorde faktisk noe også Lars Arne Nilsen har gjort: Han trente sønnen sin i Brann. For da han ankom klubben i 1991, var sønnen Joachim Björklund allerede i stallen. Sivert Heltne Nilsen kom som kjent til Brann sommeren 2015, etter at Nilsen ble ansatt mai samme år.

– Slike ting handler om kvalitet. Hvis man er god og presterer på et høyt nivå, er det ikke noen grunn til at det skal bli et problem, sa Björklund til BA om det å ha sønnen sin i stallen da Heltne Nilsen skulle bli kjøpt til Brann.

Sterke familiebånd i Bergen

Joachim Björklund er faktisk fetteren til dagens Fana-trener Patrik Hansson. Hansson ble hentet til Brann i 1992. Likevel var det Hanssons far, Jan Hansson, som sørget for at han havnet i Bergen. Jan Hansson var nemlig assistenttrener!

Joachim Björklund ble i sin tid en publikumsfavoritt på Stadion. Han spilte 56 kamper fra 1990-92, og scoret åtte mål. Midtstopperen fikk senere en karriere i klubber som Rangers, Valencia, Sunderland og Wolves før han etablerte seg som talentspeider i Valencia etter at han la opp. Han er i dag 45 år gammel.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken