Dette mener Brann om TV 2-nekten

Dersom noen av Brann-spillerne blir invitert til TV 2s FotballXtra vil klubbledelsen søke råd om spillerne skal få lov eller ikke. (Foto: Eirik Hagesæter)

Dersom noen av Brann-spillerne blir invitert til TV 2s FotballXtra vil klubbledelsen søke råd om spillerne skal få lov eller ikke. (Foto: Eirik Hagesæter)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Ingen fra oss er blitt invitert i FotballXtra etter det jeg kjenner til, sier Branns daglige leder Vibeke Johannesen.

DEL

Onsdag ble det kjent at Norsk Toppfotball har sendt ut en instruks til lagene i eliteserien om ikke å stille opp i TV 2s FotballXtra. Bakgrunnen er TV-krigen mellom TV 2 og Discovery.

Før påske tok Fotball Media, som har solgt eliteserierettighetene til Discovery, ut stevning mot TV 2 for å stoppe målshow fra eliteserien i FotballXtra. Nå stoppes også spillere, trenere og ledere i norsk fotball fra å være gjester i Davy Wathnes populære program.

– Vil søke råd

Da BA kontaktet Brann for å spørre om de ville følge instruksen, fikk vi dette svaret fra klubbens daglige leder.

– Ingen fra oss er blitt invitert i FotballXtra etter det jeg kjenner til. Vi har ikke instruert noen om å takke nei til forespørsler fra TV 2, men er kjent med konflikten som pågår angående TV-rettighetene og vil nok velge å søke råd fra sentralt hold dersom en av våre blir invitert til deres sending, sier Vibeke Johannesen.

(Saken fortsetter under bildet)

Vibeke Johannesen vil søke råd dersom noen av spillerne i Brann blir invitert til FotballXtra. (Foto: Magne Turøy)

Vibeke Johannesen vil søke råd dersom noen av spillerne i Brann blir invitert til FotballXtra. (Foto: Magne Turøy)

– TV 2 har vært til stede på våre kamper så langt i sesongen og hatt tilgang på våre spillere og trenere på samme måte som andre ikke-rettighetshavere, legger hun til.

FKH følger Norsk Toppfotball

FK Haugesund er klar på de vil følge instruksen fra Norsk Toppfotball. Klubbens sportssjef Jostein Grindhaug skulle egentlig stille opp på FotballXtra på TV 2 til helgen. Han ønsker ikke å kommentere saken overfor Radio 102, melder Haugesunds Avis.

Men ifølge mediesjef Runar Nordvik velger klubben å være lojale i forhold til instruksen fra Norsk Toppfotball om ikke å stille.

– Det er FKH selv som bestemmer hva vi stiller opp på, men i utgangspunktet er vi lojale overfor Norsk Toppfotball som ber oss om ikke å stille med representanter i FotballXtra på TV2. Det er en oppfordring vi heller ikke har store problemer med å være lojale overfor, sier Nordvik til Radio 102.

(Saken fortsetter under bildet)

Erik Huseklepp får ikke være gjest i TV 2s FotballXtra. (Arkivfoto: Eirik Hagesæter)

Erik Huseklepp får ikke være gjest i TV 2s FotballXtra. (Arkivfoto: Eirik Hagesæter)

– Oppfatter dere dette som en instruks eller en oppfordring?

– Vi oppfatter det som en oppfordring, sier han.

– Det betyr at dere kan velge om dere vil følge den?

– Ja, det er FKH som bestemmer hva vi ønsker å stille opp på. Men vi forholder oss altså lojale til oppfordringen, gjentar Nordvik.

Også Sarpsborg 08 stiller seg bak TV 2-nekten.

– Boikott fører sjeldent noe godt med seg, og vi har aldri boikottet pressen. Men inntil vi får en bredere oversikt over situasjonen og dersom klubbene står kollektivt bak oppfordringen fra Norsk Toppfotball, er dette noe vi på kort sikt kan være med på, sier nestleder i Sarpsborg 08 til Sarpsborg Arbeiderblad.

VG skriver at eliteserieklubbene Stabæk og Tromsø også kommer til å nekte spillerne sine å delta i FotballXtra.

Får ikke støtte av NFF

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Pål Bjerketvedt, liker ikke Norsk Toppfotballs oppfordring til boikott av TV 2s FotballXtra.

– Norsk Toppfotballs oppfordring om boikott av studiodeltakelse i TV 2 s FotballXtra må stå for deres regning. NFFs holdning er at vi ikke må blande striden om visning av bilder fra kampene med hvem som deltar i et TV-studio, selv om det skjer i samme TV-program. All journalistisk virksomhet som ikke er forankret i rettighetsproblematikk må være åpen og tilgjengelig for alle medier, inkludert kilder og intervjuobjekter, sier Bjerketvedt i en uttalelse torsdag.

Før påske tok Fotball Media, som har solgt eliteserierettighetene til Discovery, ut stevning mot TV 2 for å stoppe målshow fra eliteserien i FotballXtra.

Discovery, som har betalt 2,4 milliarder kroner for norsk seriefotball, har reagert kraftig på at TV 2 påberoper seg den såkalte nyhetsretten og viser fortløpende scoringer fra eliteserien i FotballXtra.

TV 2 startet også flere programposter som het «sportsnyhetene» i programmet. 2. påskedag var både mål og nyhetsfokus tonet ned, men målene fra eliteserierunden ble vist både i pausen og like etter kampslutt.

Ligaforeningen vil ikke stille opp

Administrerende direktør Leif Øverland skrev følgende i mailen til eliteserieklubbene: «Som kjent har vi stevnet TV 2 knyttet til hvordan de utfordrer klubbenes medierettigheter. Noen av deres spillere og sportslig støtteapparat har blitt forespurt om å delta i dette programmet. Vi oppfordrer til at man IKKE deltar».

Videre het det: «Begrunnelsen er at TV 2 utfordrer nyhetsretten og dermed vårt økonomiske grunnlag. Vi må bruke vesentlig med ressurser for å stoppe dette og har sendt stevning. Så lenge saken ikke er avgjort, er vår anbefaling at vi ikke deltar i dette programmet».

Øverland utdypet mailen overfor NTB onsdag kveld:

– FotballXtra er slik vi ser det et ulovlig program, som angriper hele grunnlaget for å drive bredde- og toppfotball i Norge. Det er alvorlig at TV 2 fortsetter sin praksis, og vi rådgir klubbene som ligaforening til ikke å stille opp her, sa han.

Artikkeltags