Ett poeng til Brann i toppkampen

   
   
Artikkelen er over 2 år gammel

Brann tok tidlig ledelsen, men Rosenborg svarte.

DEL

Brann - Rosenborg 1-1: Det endte med poengdeling foran 17.366 tilskuere på Brann Stadion.

Jaaakob Orlov!

Det ble en aldeles vidunderlig start på oppgjøret. Rosenborg trillet litt ball, totalt uvitende om hva som skulle treffe dem allerede i det 3. minutt. En mønsterkontring i rødt langs venstrekanten fikk publikum opp av setene.

Ruben Kristiansen var i fullt firsprang, og la inn mot bakerste. I feltet var allerede flere i rødt på plass: Det var tydelig at Bataljonens kjæledegger var instruert om å kjøre på ved slike anledninger. Jakob Orlov fikk gå opp ved bakerste stolpe, og med en nydelig heading styrte han ballen med en dupp ned i det venstre hjørnet. Drømmeåpning!

Komfortable Brann

Den neste tiden ble en merkverdig affære. Brann lå lavt – fryktelig lavt – mot et spillende Rosenborg, som kun unntaksvis via innlegg fra kanten klarte å skape halvfarligheter foran Piotr Leciejewski.

Likevel var det elektrisk på Stadion – sekundet en Brann-spiller kom rettvendt med ball, ble han dyttet frem i full fart av et gnistrende publikum. Branns kontringer ble likevel av den ufarlige sorten for trønderne.

Brann – Rosenborg 1-1 (1-0)

Brann Stadion, 17.366 tilskuere.

Mål: 1-0 Jakob Orlov (3), 1-1 Christian Gytkjær (69).

Dommer: Tore Hansen, Feda.

Gult kort: Vadim Demidov, Kristoffer Barmen, Sivert Heltne Nilsen, Brann.

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski – Amin Nouri, Bismar Acosta, Vadim Demidov, Ruben Kristiansen – Fredrik Haugen, Sivert Heltne Nilsen, Kristoffer Barmen (Remi Johansen fra 88.) – Gilli Sørensen (Erik Huseklepp fra 66.), Jakob Orlov (Azar Karadas fra 73.), Steffen Lie Skålevik.

Rosenborg (4-3-3): Adam Larsen Kwarasey – Jonas Svensson, Johan Lædre Bjørdal, Hólmar Örn Eyjólfsson, Jørgen Skjelvik – Mike Jensen (Magnus Stamnestrø fra 69.), Gudmundur Thórarinsson, Anders Konradsen – Pål André Helland (Alex Gersbach fra 76.), Matthías Vilhjálmsson (Christian Gytkjær fra 46.), Elbasan Rashani.

I mellomtiden skjedde det svært lite på Stadion. Pål André Helland oppsummerte nok den gryende frustrasjonen hos Rosenborg med å avfyre et lite entusiastisk skudd fra 35 meters hold i det 36. minutt.

Kåre Ingebrigtsen sto med hendene i lommen, men kunne ikke grave frem noe magi før pause derfra. Det sto 1-0 til Brann etter 1. omgang!

Fullstendig kok

2. omgang åpnet i grunn i samme kjøret. Men det skulle så absolutt bli temperatur.

Stadion nådde kokepunktet etter flere tøffe dueller, der hoveddommer Tore Hansen virket å legge seg på en relativt bortevennlig linje. Spesielt Rosenborgs midtbanestjerne Mike Jensen var sentral, og fikk oppleve publikums vrede ved hvert balltouch utover i omgangen.

Stor var dermed gleden da Kristoffer Barmen til slutt smalt til med en kjempetakling på Jensen. Han ble belønnet med gult kort av Hansen, og massiv applaus fra tribunen.

Gilli ut og sprekk i muren

I 1. omgang fikk Branns nyervervelse Gilli Rólantsson ballen hardt i bakhodet. Smellen så ikke god ut, men han fortsatte å spille. Utover i 2. omgang var det klart at han slet mer og mer, og da han headet ballen utover sidelinjen i det 65. minutt, la han seg rett ned på gresset med tydelige hodesmerter. Inn kom Erik Huseklepp.

Kun fire minutter senere skulle Brann-muren sprekke. Rosenborg brøt på Branns halvdel etter en svak Orlov-pasning. Innlegget nådde frem på Elban Rashanis pannebraske. Han forlenget den til innbytter Christian Gytkjær, som hadde allverdens av plass og tid inne i Brann-feltet. Han prikket enkelt inn utligningen.

Det er det andre målet Brann har sluppet inn på hjemmebane i hele år.

Verdensklasse fra Piotr

Så kom Azar Karadas innpå for Jakob Orlov. Brann gikk rett i angrep, og Barmen fikk en god mulighet fra 16 meters hold. Skuddet ned i det venstre hjørnet – som han scoret mot Vålerenga – ble reddet av Adam Larsen Kwarasey. Returen fra skrått hold fikk ikke Steffen Lie Skålevik noe ut av.

Men det var Rosenborg som fortsatte ha å ha initiativet i kampen. Presset i og rundt Branns 16-meter var til tider stort.

Merkelig nok var det en RBK-kontring som skulle skape deres største mulighet siden scoringen, i det 82. minutt. Bismar Acosta solgte seg i en duell, og Rosenborg kom to mot én – Branns Vadim Demidov. Magnus Stamnestrø kom inn mot Leciejewski, som reddet skuddet fra like innenfor feltet. Returen gikk rett på hodet til Gytkjær, som på mirakuløst vis ble nektet scoring av en ekstremt dyktig – og kanskje noe heldig – Leciejewski. Branns polske keeper var lynkjapt over på motsatt side og reddet headingen på streken!

Før kampen:

Kan Brann tukte Norges beste fotballag foran et fullsatt Stadion?

Rosenborg har de siste årene for alvor tatt tilbake den norske fotballtronen. Etter det ble bestemt at trønderne «skulle tilbake til røttene», og Eggen-inspirerte Kåre Ingebrigtsen ble satt til å styre skuten, har både cup- og serietittelen funnet veien tilbake til Lerkendal.

RBK feide gjennom eliteserien i fjor, og stoppet ikke før avstanden til serietoer Strømsgodset var hele tolv poeng: Den største seiersmarginen i eliteserien siden 2009.

Som ventet forsvant det noen profiler i vinter, men RBK har det siste året flekset de samme økonomiske musklene som i glansdagene, og hentet inn store norske navn som Anders Konradsen, Yann-Erik de Lanlay og Adam Larsen Kwarasey.

Trønderne har Norges beste spillerstall, og på en god dag kan de slå til med en 5-0-seier mot hvilket som helt lag i eliteserien. Skulle det være noe tvil om den påstanden, så er det bare å spørre medaljejagende Haugesund.

Europa League

Brann har overprestert hele sesongen. 3.-plass etter 20 spilte serierunder er intet annet enn knallsterkt.

Mye av suksessen denne sesongen skyldes «fortet» de har bygget i Bergen. Brann Stadion har vært en ugjennomtrengelig festning så langt, men om det er en ting som kan knuse de bergenske murene, så er det de trønderske kanonene.

Det er noen spørsmålstegn knyttet til Brann-troppen. Daniel Braaten er skadet, og hvordan klarer rødtrøyene seg uten sin suspenderte åpenbaring, Deyver Vega? Kan Lars Arne Nilsen fortsatt fly uten sine to beste vinger?

Noe er det i alle fall som gir grunn til optimisme. Billettsalget i forkant av kampen tyder på at det blir folksomt på Stadion, og Brann har vunnet tre av sine siste fire hjemmekamper mot RBK. I tillegg har Rosenborg vært gjennom et knalltøft kampprogram, med kamper ute i Europa, senest mot Austria Wien på torsdag.

Rosenborg har likevel bare tapt én kamp denne sesongen, serieåpningen borte mot Odd, og har gått 20 kamper på rad uten tap. Man kan derfor trygt si at det er årets tøffeste utfordring som venter Brann.

Åsane må heve seg

Åsane tapte så det sang hjemme mot Mjøndalen, og får en ny tøff kamp borte mot Ullensaker/Kisa.

Østlendingene ligger tredje sist på tabellen, men har seks hjemmekamper på rad uten tap, fire av dem har endt med seier.

Artikkeltags