– Jeg tror jeg aldri har håndhilst på ham. Vi har aldri snakket om det som skjedde. Vi har et ikke-eksisterende forhold, sier Ruben Hetlevik.

Nåværende Lysekloster-trener Hetlevik står ansikt til ansikt mot Tommy Knarvik og hans Sotra SK til helgen. Det er ikke bare en kamp mellom to vidt forskjellige klubber, med svært lite romantiske følelser for hverandre.

Det er også historien om to hovedtrenere som måler krefter, fire år etter maktkampen i Nest-Sotra.

– Fikk for mye skyld

Alexander Straus var Nest-trener etter at David Nielsen hadde forlatt Ågotnes. Like før sesongstart kom Knarvik inn dørene, og skulle sidestilles med Straus.

Sotra har gått vekk fra breddekonseptet, og blitt et rent kjøpelag.

Ruben Hetlevik, Lysekloster-trener

 

Det var aldri et knirkefritt samarbeid, og da Straus sommeren 2014 dro til Strømsgodset, var Knarvik den naturlige arvtakeren til å ta over som hovedtrener. Etter en spørrerunde overfor spillergruppen, snudde styret – og forfremmet heller Ruben Hetlevik som spillende trener. Knarvik forlot Ågotnes. Hetlevik ledet strilene ut sesongen sammen med Steffen Landro, og Nest berget plassen.

Vil de hilse på hverandre?

– Spillergruppen fikk altfor mye skyld i den saken. Vi ble ikke involvert før helt på slutten, og én og én ga et ærlig svar på styrets spørsmål. Vi tok ingen avgjørelser, sier Hetlevik.

3. divisjon avdeling 4

Stillingen i toppen med fem kamper igjen å spille: 1. Sotra 21 15 3 3 66 - 22 48

2. Lysekloster 21 15 2 4 68 - 22 47

3. Fyllingsdalen 21 15 2 4 53 - 22 47

Det er kun 1.-plassen som gir opprykk.

Viking 2 er på 4.-plass med 37 poeng.

 

Knarvik ønsker ikke å rippe opp i gamle sår, og avstår fra å kommentere 2014-situasjonen i Nest-Sotra.

– Ruben Hetlevik er en trenerkollega. Intet mer, intet mindre. Men det er andre trenere jeg har et bedre forhold til enn jeg har til ham.

– Vil dere håndhilse lørdag?

– Det kan hende. 50/50, kan du si. Jeg har ikke fokus på slike ting, jeg skal ut der og sørge for at vi i Sotra vinner kampen, svarer Knarvik overfor BA.

 

Trenerduellen er én ting; Lysekloster har vært den «store, stygge ulven» i lokalfotballen de siste årene. Før det BA-sendte toppoppgjøret smeller de tilbake. De to lagene kjemper en innbitt opprykkskamp, en duell der også Fyllingsdalen har blandet seg inn.

Det er i utgangspunktet to vidt forskjellige klubber som møtes: En stor breddeklubb mot en liten «jypling» som bruker langt mer penger på A-laget enn noen andre. Den forenklingen er Lysekloster dritt lei av.

– Sotra har gått vekk fra breddekonseptet, og blitt et rent kjøpelag. Det er knapt en eneste sotrastril på laget, melder Lysekloster-trener Ruben Hetlevik, som kaller Sotra for «FC Rogaland».

 

Så vil kanskje mange rynke på nesen: Kan virkelig en Lysekloster-mann hive «kjøpelag»-merket etter noen?

– Forskjellen på oss to, er at vi i Lysekloster ikke hevder å være noe annet. Vi henter spillere, fordi vi er opptatt av to ting: Kvaliteten og motivasjonen til spillerne. Hvor de kommer fra, bryr jeg meg ikke noe om.

Noen er fornøyde med å spille for Tertnes og Varegg, de ønsker ikke jeg å ha.

Ruben Hetlevik

 

– Bør man ikke ta et ansvar for å utvikle lokale talenter?

– Nei. Noen er fornøyde med å spille for Tertnes og Varegg, de ønsker ikke jeg å ha. Vi har folk som vil opp og frem, og om de kommer fra Os, Bergen eller Rogaland er ikke viktig for oss. Vi ser selvsagt lokalt først, men alle må stå til kravene vi stiller til spillere.

Knarvik fnyser av kritikken mot hans Sotra.

– Du skal ikke blande oss inn i pengebruk-kategorien! Vi er ikke i nærheten av å bruke like mye som dem vi møter til helgen. Vi bytter ikke 90 prosent av stallen vår hver sesong, vi driver nøkternt.

– Men det er ikke mange sotrastriler på laget ditt?

– Vi har fire-fem-seks spillere fra rett rundt hjørnet her. Det har vært en diskusjon om at vi ikke bruker egenutviklede spillere, men vi kan ikke det uten å ha et godt opplegg rundt det først. Vi ønsker det, og jobber hardt for å få det til, sier Knarvik, som henviser til stoppertalentet Kristian Skjørli Ree. Han trener fast med Brann.

– Jeg tror ikke Lysekloster kan vise til lignende tilfeller. Det er ingen klubber som kun bruker egenproduserte spillere. Men vi prøver å utvikle folk her, påpeker Knarvik.

Toppkampen mellom Lysekloster og Sotra går lørdag klokken 16.00 på Lysekloster idrettspark, og vises direkte på BA.no. «Vorspielet» begynner på BA.no klokken 15.15! Fyllingsdalen spiller borte mot Vardeneset samtidig.