Han har blitt roligere med årene, Azar Karadas. Da han kom til Brann i 1999, som 18-åring, var det tidlig klart at dette var en vilter kar. Ikke noe vondt i ham – men Karadas var ikke noe A4.
Da han slo gjennom i 2000 ble han en publikumsfavoritt. Derfor sved det selvfølgelig intenst da han valgte å gå til Rosenborg året etter. Så ille at noen hadde skrevet «Du skal dø» med ketsjup utenfor leiligheten hans.
Azars reise
Han har vendt tilbake til Brann to ganger.
– Jeg er glad for at jeg har vært gjennom mye. Men jeg vet ikke om jeg vil anbefale andre det! Det har uansett vært en veldig artig, utfordrende, spennende og gøy reise. Jeg har fått litt suksess, med oppturer og nedturer. Og mange venner, oppsummerer han lett i dag.
- Brann har forandret seg siden Azar kom: Derfor nektes spillerne å snakke med pressen etter trening
På BAs talentseminar skal Karadas bruke bakgrunnen hans og erfaringene, fra oppveksten i Nordfjordeid til proffeventyrets oppturer og fallgruver, til å gi sine beste råd til de håpefulle i salen.
– Å våge er uansett ikke feil. Vil man noe, må man ut av komfortsonen sin. Det går på hvem du er, om du har evnen til å litt «f», eller om du foretrekker det litt mer behagelige livet.
Anger?
Han opplevde suksess i både Brann og Rosenborg før turen gikk til utlandet. Valget falt til slutt på portugisiske Benfica. Deretter ble det Portsmouth og Kaiserslautern, begge på utlån, før han returnerte til Bergen i 2007.
- Dette talentet for sjansen: Olve (19) signerte for drømmeklubben
Karadas fikk en ny mulighet i tyrkiske Kasimpasa. Der var han i tre år. Da var det slutt på utenlandseventyret. Sogndal ventet. I 2014 ble han hentet til Kniksens plass for tredje gang. Nå gjaldt det, i motsetning til i 2007, å berge plassen.
– En slik fotballkarriere inneholder mange valg. Noen vil kanskje si feilvalg, også. Hvordan tenker du på det i ettertid?
– Da snakker man om etterpåklokskap. I klubbvalg, for eksempel. Premier League var jo en drøm. Det fungerte ikke helt der, kanskje jeg skulle valgt en belgisk toppklubb eller noe lignende, i en solid, europeisk liga. Ikke være så opptatt av den gamle, engelske drømmen.
– Men det er vanskelig. Selv om man skal reflektere over det, er jeg ikke så glad i den etterpåklokskapen. Nytten kan jo være at man kan lære noe bort basert på de erfaringene, selvsagt.
Hør og spør ut Azar Karadas under vårt talentseminar:
- Arrangeres årlig i regi av BA, Scandic City Hotell og Sparebanken Vest.
- Seminaret begynner klokken 17.00 på Scandic City Hotell i Håkonsgaten tirsdag 21. mars. Alle er velkomne. Det er gratis inngang. Påmelding via BAs nettsider.
- Sparebanken Vest deler ut 10.000 kroner til de fem øverste på BAs talentliste for 2016. Disse var Kjerstin Boge Solås, Beatrice Llano, Anna Dorthea Espevik, Synnøve Medhus og Magnus Ivarsen. Se hele listen på 50 navn her.
- Meld deg på talentseminaret her!