Forslagene som får damene til å juble

Arna-Bjørnars Vilde Bøe Risa (i midten) er glad for at det kan bli færre lag i Toppserien, og et sluttspill. (Arkivfoto: Rune Johansen)

Arna-Bjørnars Vilde Bøe Risa (i midten) er glad for at det kan bli færre lag i Toppserien, og et sluttspill. (Arkivfoto: Rune Johansen)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er bra det blir færre lag, men å kutte fire synes jeg er drastisk, sier Vilde Bøe Risa.

DEL

Arna-Bjørnars kaptein og landslagsspiller er positiv til mye av det Espelund-utvalget foreslår for å gjøre Toppserien for kvinner både mer attraktiv og bedre sportslig.

– Det er mye bra i forslagene. Jeg liker at de foreslår sluttspill, som vil gi flere kamper som betyr noe, sier 23-åringen til BA.

Vil ha færre lag

Et utvalg ledet av tidligere NFF-generalsekretær Karen Espelund har jobbet med å se på mulige grep og endringer som kan løfte norsk kvinnefotball.

I sin rapport peker Espelund-utvalget på det den omtaler som en negativ trend i norsk kvinnefotball og påpeker videre at norsk fotball sakker akterut internasjonalt.

For å gi norsk kvinnefotball et tiltrengt løft pekes det på flere grep. Ett av dem handler om seriestruktur og får konsekvenser for antall lag i landets tre øverste divisjoner.

Utvalget ser for seg to alternative løsninger for fremtidens eliteserie.

To løsninger

Det første alternativet tar utgangspunkt i å redusere eliteserien fra dagens 12 klubber til åtte. I denne modellen legges det opp til et sluttspill om seriemesterskapet mellom de fire beste klubbene etter endt grunnserie, mens de fire klubbene med færrest antall poeng spiller for å unngå degradering. Én klubb rykker til slutt ned.

Flertallet i utvalget samlet seg om dette alternativet.

I alternativ nummer to legges det opp til en fremtidig eliteserie for kvinner bestående av ti lag. På samme måte som i alternativ nummer én deles serien i egne sluttspill for opprykk og nedrykk. To lag rykker ned.

– Flertallet som har landet på åtte lag har sagt at dette er en logisk konsekvens for konkurranseklimaet og helheten i forslaget vårt. Mindretallet mener vi trenger forankring i hele landet og entusiasme i en større del av landet enn man risikerer med åtte lag, sa Espelund.

Støtter forslagene

– Sånn i utgangspunktet synes jeg det høres veldig dramatisk ut med bare åtte lag. Fire lag som forsvinner er mye, slår hun fast.

Bøe Risa får støtte av treneren sin, Morten Røssland.

– Vi har blitt spurt om dette i forkant av utvalgets konklusjon, og jeg var en av dem som mente at en i hvert fall burde begynne med å redusere Toppserien til ti lag, forteller han.

Røssland tenker i første rekke på at med åtte lag får en trolig en serie bestående av fire lag fra Hordaland og Rogaland og fire lag fra området rundt Oslo.

– Jeg tenker at det i utgangspunktet er positivt med mer geografisk spredning enn det, men jeg ser jo poenget med at det sportslige nivået øker enda mer med bare åtte lag, innrømmer Arna-Bjørnars trener.

Saken fortsetter under bildet:

Ingrid Marie Spord veldig fornøyd med forslagene fra Espelund-utvalget. (Foto: Einar Lundsør)

Ingrid Marie Spord veldig fornøyd med forslagene fra Espelund-utvalget. (Foto: Einar Lundsør) Foto:

Sandvikens Ingrid Spord jubler over forslagene.

– Dette var meget gode forslag, og utvalget har virkelig tatt tak i tingene som kan heve norsk klubbfotball, mener hun.

– For stor avstand

Midtbanespilleren er usikker på om det er for drastisk å kutte fire lag, og få en serie med bare åtte lag.

– Det er litt vanskelig å si noe om, men det er ingen tvil om at antallet må ned fra dagens. Det er for stor avstand mellom de beste og nest beste, og enda mer fra dem som egentlig ikke holder nivået, slår Spord fast.

Hun gleder seg også over at utvalget vil ha en større profesjonell hverdag i kvinnefotballen.

– Det er jo noe av det viktigste. Jeg tror også det vil komme flere inntekter for klubbene når vi er færre, og spiller flere kamper som betyr noe i løpet av sesongen, sier Spord.

Artikkeltags