Gå til sidens hovedinnhold

Da Dolve skulle hoppe, kom sjokket

Artikkelen er over 3 år gammel

Alle stavene hans er knekt tvert av på midten. – Noen må ha kjørt over dem!

Stavhopperen Eirik Dolve (23) gjør seg for tiden klar for friidretts-EM i Berlin. Der er finale målet. Men en stavhopper er ikke mye til tess uten stavene.

– Jeg er vel en ulykkesfugl, åpner Dolve med.

– Tåler to-tre tonn

For i helgen reiste han til Evje, der han skulle delta i en konkurranse. Bare en time før han skulle i aksjon, drar han frem bagen med åtte staver, åpner den – og får servert årets negative overraskelse: Alle stavene er knekt.

– Vi har ikke kommet til bunns i nøyaktig hva som har skjedd, men jeg har ikke brukt dem siden Spania. Jeg fløy hjem på tirsdag. Vi har kontaktet flyselskapet. Vi vet jo at flyplasspersonalet har en tendens til å behandle bagasjen litt røft ...

Les også

Magetrøbbel for lokalt EM-håp

Dolve kan imidlertid ikke forstå annet enn at noen i Spania eller på Flesland rett og slett har kjørt over (!) bagen hans.

– Det er jo et uhell, men det ser nesten ut som noen har rygget en truck over. Hvis du hadde tatt de stavene og kastet dem noen meter ned eller bort, hadde de jo ikke knekt. De tåler mye. To-tre tonn med trykk. Alle er knekt på samme punkt, og det ser egentlig ut som et lite hjul av noe slag har kjørt over bagen, forteller Dolve.

Sendte kompisen i boss-aksjon

Da han kom hjem tirsdag rev han av bagasjelappen og kastet den. Det kunne blitt skjebnesvangert.

– På søndag, da jeg så dette her stående i Evje, ringte jeg en kompis. Han dro hjem til meg og rotet i bosset, og fant heldigvis bagasjelappen. Jeg har vært ute og reist i mange år, jeg har vel 30–40 flyginger i året, men dette har aldri skjedd!

Hver stav koster mellom 8000 og 10.000 kroner. Han regner med at dette blir en forsikringssak der han får erstattet beløpet, men nye staver kunne blitt tungvint å få tak i. De produseres i Texas i USA.

Les også

Supertalentet tror på EM-deltakelse og verdensrekord

– Vanlig leveringstid er rundt to til tre måneder. Men vi har fått snakket med produksjonssjefen der, som forsto problemet med EM. De begynte med en gang, og vi håper å ha nye staver på plass her innen en uke, sier Dolve – som dermed kunne puste lettet ut.

Bestilt nye typer staver

Det byr imidlertid på noen utfordringer. Stavhopp handler om marginer, og alle må «kjenne» stavene de bruker.

– Jeg bestiller mer eller mindre de samme typene, men prøver å optimalisere litt. Samtidig må jeg få testet dem, og få «feelingen». Det er så tett opp til EM, og ting må stemme. Jeg er ganske overbevist om at de nye vil fungere enda bedre, men man vet jo aldri.

Det er først og fremst fleksibiliteten i stavene som endres noe.

– ... og ellers, Eirik? Alt bra?

– Hehe, ja da! Her er det god stemning, og gode treningsøkter. Jeg kan ikke klage, humrer stavhopperen.

Han er skadefri, og føler at formen er fin. Friidretts-EM i Berlin er i gang 7. august.