Gå til sidens hovedinnhold

Friidretts-sirkus til Bergen

Hordnes og Tømmernes i tvekamp på tinget

Artikkelen er over 4 år gammel

Det kommende friidrettstinget vil inneholde en skikkelig tvekamp. I hovedrollene: En osing og en Fana-kar. Hvor det skal holdes? I Bergen, selvsagt!

– Dette blir et slags veivalg i norsk friidrett: Ketil Tømmernes er eliteidrettens mann, mens Tore Hordnes er en klar breddeforkjemper.

Det sier Fanas sportssjef Gisle Ellingsen. Temaet er det kommende, og meget spennende, valget av ny friidrettspresident. Det skal skje på tinget til norsk friidrett 25.-26. mars, og her stiller to bergensere mot hverandre. Valgkomiteen vil ha en endring, og har innstilt den gamle sportssjefen i friidrettsforbundet, Ketil Tømmernes fra Søfteland, som president.

Men det kommer garantert et benkeforslag på den sittende presidenten, Tore Hordnes fra Hordnes i Fana.

Og hvor tinget skal avholdes? I Bergen, selvsagt!

– Meget passende, vi er jo alle tilhengere av litt sirkus her i Bergen, ler Ellingsen.

Æren for Thorkildsen

– Nei, for å være seriøs, så er jo dette to meget gode kandidater. Ketil Tømmernes gjorde en utmerket jobb som sportssjef i friidretten fra 2003 til 2008. Han er en uttalt tilhenger av ordentlig spissing for å få frem enerne. Mens Tore Hordnes henter sitt grunnsyn i breddidretten, og holder denne høyt. Det er i hvert fall slik jeg oppfatter dem. Og da blir dette et valg som faktisk har noe å si for hvilken retning friidretten tar fremover, påpeker Ellingsen.

Daglig leder i Gular, Morten Straume, vil i likhet med Ellingsen ikke forskuttere hvem idrettslaget hans vil stemme på under valget på friidrettstinget.

– Nei, dette er to kandidater som vi begge har et godt forhold til og inntrykk av. Jeg tror rett og slett vi skal vente og la dem presentere seg på tinget før vi bestemmer oss, mener Straume.

Han beskriver Hordnes som en mann med god peiling på økonomi og administrasjon.

– Når det gjelder Tømmernes, hadde han i sin tid som sportssjef en stor del av æren for Andreas Thorkildsens suksess. Ikke alle vil være enige med meg her, men jeg mener Ketil la mye av den strukturen rundt Andreas som var nødvendig for at han skulle lykkes, sier Straume.

Fikk nei fra Stensbøl

Selv om han ikke sitter i styret eller er leder lenger, er Kjell Magne Ebbesvik fortsatt en mann mange lytter til i Norna-Salhus.

Og i motsetning til Ellingsen og Straume, er ikke Ebbesvik redd for å flagge hvem han støtter.

 

– Jeg vil drive lobbyvirksomhet og snakke varmt for Tømmernes. For noe er nødt til å skje i norsk friidrett, sier han.

Ebbesvik avslører at han og flere andre prøvde å overtale den gamle sjefen i Olympiatoppen, Bjørge Stensbøl, til å bli ny friidrettspresident. Det gikk ikke, og da støtter han helhjertet opp om Tømmernes.

– Hordnes har fått sin sjanse, og lite har skjedd. Friidrettsforbundet er som toppen i norsk idrett generelt: Overadministrert og byråkratisk, sier Ebbesvik i kjent stil.

– Byråkratiet tar pengene som skulle gått til aktiv idrett. Sånn kan vi ikke ha det! Inntektene har stupt, og dette er definitivt noe Tømmernes kan gjøre noe med. Jeg håper bare klubbene forstår dette, og stiller på tinget, formaner han.

Dette sier kamphanene selv

Tømmernes sin periode som sportssjef i friidrettsforbundet, 2003 til 2008, sammenfalt med Andreas Thorkildsens aller beste år på friidrettsbanen. Han tok gull både i Aten-OL 2004 og i Beijing i 2008. Beijing var også Tømmernes' siste store mesterskap, men i tiden «på utsiden» har han tidvis kritisert retningen norsk toppidrett har tatt. Ikke minst det som har skjedd i Olympiatoppen.

Han sa klart ifra til VG om at «manglende spissing» var grunnen, da de sommeren 2015 lagde en sak på manglende resultater i norsk friidrett.

– Vi har gode utøvere, vi har et kompetent trenerkorps, det er fryktelig mye spennende i norsk friidrett. Og vi har etter min mening et stort, uutnyttet inntektspotensial. Vi kan i hvert fall ikke bare sitte og se på at inntektene til friidretten har falt med 20 prosent på to år. Det har jeg en plan om at vi skal gjøre noe med, sier økonom Tømmernes.

Tore Hordnes bekrefter at han vet at det vil komme benkeforslag på ham, og at det dermed blir en kampvotering når friidrettstinget skal velge ny president.

– Jeg mener jeg har noe å tilføre norsk friidrett. Det forandret seg ikke selv om valgkomiteen fant en annen kandidat, sier han.

– Noen karakteriserer deg som en breddemann?

– Jeg er en som vil se på helheten. Norsk friidrett er mer enn de ti som i Team Tokyo (elitegruppen, red.anm.), så ja, noen vil kanskje hevde at jeg er en breddemann. Jeg kommer fra en breddeklubb (Bjarg), men jeg har også vært sentralt i BFG Fana da de var en eliteklubb, påpeker han.

– Blir det en aktiv valgkamp?

– Hehe, jeg jobber for norsk friidrett hver eneste dag. Noen valgkamp utover det har jeg ikke tid til, ler han.

Kommentarer til denne saken