Isabelle Pedersen raser etter fett-hets

Isabelle Pedersen.

Isabelle Pedersen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– For to år siden hadde jeg sittet og grått i dusjen.

DEL

Bergens store éner innen friidrett, Isabelle Pedersen (23), er i Hong Kong for de siste treningene før hun skal løpe 100 meter hekk i friidretts-VM i Beijing, som avholdes 22.-30. august.

Hun ut et bilde av byen på sin Instagram-profil, og det var under dette bildet at en bruker under navnet «muscular.girls» («muskuløse jenter») begynte å spørre etter fettprosenten hos hekkeløperen.

Etter dette raste Pedersen, og mener det ikke er merkelig at jenter sliter med spiseforstyrrelser.

«Tenk hvor rask du var med fem!»

På tampen av posten skriver brukeren dette:

«Imponerende at du løper så raskt i.f.t. fysikken din, som både du og jeg vet at ikke er typisk for toppidrettsutøvere. Og har du 12 i fettprosent, eller til og med 15, så er det helt greit. Men fakta er at man har bedre forutsetning/utgangspunkt for fysisk aktivitet jo "fittere" man er. Derfor skrev jeg, som et kompliment, at du har imponerende fart med den kroppen, når du løper så raskt med 15 eller hva du har i fettprosent, tenk hvor raskt du hadde løpt med 5! Jeg mente overhodet ikke at du er overvektig eller noe sånt, men at du er større enn de fleste idrettsutøverne, og at farten din derfor er ekstra imponerende.»

«Fortsett å imponere, enten du har fysikk som en utøver eller en overvektig.»

Saken fortsetter under skjermbildet.

Dette er posten der Pedersen reagerer.

– Tragikomisk

Til NRK forteller Pedersen at kommentarene ikke går inn på henne lenger, men at det en gang har gjort det. Og at mange jenter av nettopp slike kommentarer er dømt til slite med selvbildet og risikerer å utvikle spiseforstyrrelser.

– For to år siden hadde jeg sittet og grått i dusjen. Den siste kommentaren er den groveste, og den som går ut over det som er ok. Det er bare tragikomisk. Rett og slett for dumt, sier hun til NRK.

– Har du for lav fettprosent fungerer du ikke og klarer ikke å prestere. I bunn og grunn er det ikke sixpack eller ikke som bestemmer om du løper fort, fortsetter hun.

For ordens skyld: For de fleste kvinner vil en fettprosent på 23-26 prosent tilsvare en sunn mengde og en veltrent kropp. Pedersen ligger i realiteten omtrent ti prosentpoeng under dette. Det er ansett som svært helsefarlig for kvinner å ha svært lav fettprosent.

Artikkeltags