Gå til sidens hovedinnhold

Kaj (22) og Trygve (25) har ett mål for øyet

Artikkelen er over 4 år gammel

– Drømmen er å bli tatt ut til et internasjonalt mesterskap, sier friidrettskompisene Kaj Ragnar Landaas og Trygve Havro.

Gneist-duoen brenner for aktivitet og idrett. Kameratene har en psykisk utviklingshemning, men er aktive fotballspillere og behersker flere grener innen friidrett. Lengde, sprint, kule og mellomdistanse.

Det er friidrett guttene har valgt å satse på. Gjennom årenes løp har de sanket godt med medaljer fra stevner hjemme i Norge. Derfor føler Landaas og Havro at tiden er moden for å få prøvd seg i et internasjonalt mesterskap.

– Det å bli tatt ut til et mesterskap i utlandet hadde vært helt fantastisk. Vi forsøker å bli bedre hele tiden, og så får det være opp til de som tar ut troppen å avgjøre om vi er gode nok, sier Kaj Ragnar Landaas.

Rubbel og bit

Gneist startet opp sin friidrettsgruppe for utøvere med utviklingshemninger i 2011. Høsten 2012 begynte Landaas med friidrett, mens Havro meldte sin ankomst høsten 2015. På kort tid har begge to utviklet seg til å bli blant Norges fremste utviklingshemmede utøvere.

– Det er to veldig fine gutter som er seriøse i treningsarbeidet sitt. De har alltid med seg godt humør, og de liker å konkurrere og pushe hverandre. Da vi opprettet FU-gruppen hadde jeg aldri trodd at vi så raskt skulle få frem to utøvere som presterer på et så høyt nivå, sier trener i Gneist, Ole Martin Røssland.

– På stevner i Norge tar de som regel med seg rubbel og bit av medaljer i lengde og sprint, og på en god dag slår de meg på 60-meter, forteller treneren.

– Bittert

Da Special Olympics Summer Games ble arrangert i Los Angeles i 2015 fikk ikke Landaas plass i den norske troppen. Det syntes både utøveren selv og trener Røssland var en merkelig avgjørelse.

– Kaj hadde bedre resultater å vise til enn flere av utøverne som faktisk fikk reise. Mitt inntrykk er derfor at man nesten må kjenne de rette folkene for å bli tatt ut, sier Røssland.

Landaas syntes det var bittert å ikke få mesterskapsbillett.

– Derfor var det litt deilig å vinne over de samme folkene som var i Los Angeles da jeg møtte dem i konkurranse i fjor, smiler 22-åringen.

Ny mulighet i 2019

I 2019 skal Special Olympics arrangeres i Abu Dhabi. Da håper både Landaas og Havro på plass i den norske troppen.

– Vi må bare fortsette å stille opp og gjøre vårt aller beste hele tiden, sier Havro.

Det er 60-meter og lengde som er favorittøvelsene til kompisene. Under Pingvinlekene i Leikvanghallen lørdag forbedret begge to sin personlige rekord på 60-meter, og viste med det at utvikling ikke har stoppet opp. Landaas kom i mål til tiden 8,69, mens Havro ble klokket inn på 8,72.

– Det er fremdeles litt som kan forbedres. Jeg er fremdeles litt for treg i starten. Målet mitt er å komme ned på åtte blank. Da burde det i hvert fall være gode muligheter for å bli tatt ut til et mesterskap, sier Landaas.

Kommentarer til denne saken