Norna-Salhus er den av de lokale klubbene med flest utøvere i landslagsdiskusjonen. Både Håvard Haukenes (kappgang) og Ezinne Okparaebo (sprint) var i EM i Berlin, mens Sven Martin Skagestad (diskos) og Oda Utsi Onstad (tresteg) var nær ved å kvalifisere seg.

Den som skal ha siste ord i uttakene til mesterskap de neste årene, er Erlend Slokvik. Han overtar nå som øverste sportslig ansvarlige på landslaget, etter at Håvard Tjørhom ikke orket mer av pendlingen mellom hjemstedet Sola og Oslo.

– Hvis jeg skal peke på noe den nye sjefen bør se på, er det å prøve å fordele midler til de mange som nå kommer bak de aller beste i norsk friidrett. Det er utrolig mange på vei opp og frem, men vi merker i klubbene at det er dyrt å drifte et lag med for mange eliteutøvere, sier sportslig leder i Norna, Jonathan Byrkjenes.

 

– I Norna-Salhus har vi hatt tre i vår elitegruppe, og hadde ikke hatt sjans om vi skulle hatt veldig mange flere, sier han.

Tungt for klubbene

Friidrettsforundet signerte nylig Coop som ny generalsponsor, etter flere år uten en hovedsponsor.

– Friidretten er i medvind, og jeg håper det kan bety bedre rammebetingelser. De som er i Tokyo 2020-gruppen får en del i støtte, men jeg skulle gjerne sett at forbundet kunne være med og bidra til bedre rammebetingelser for de som kommer i sjiktet bak. Slik det er nå, må klubbene og utøverne selv ta det meste av kostnadene her, og det er ofte tungt. Det er dyrt å ha gode utøvere, sier han.

Bra med nye øyne

Per Godvik er sportslig leder i Gular. Også han melder om mange talenter som hadde trengt mer støtte.

– Jeg skal ikke legge meg opp i fordelingsnøkler, men med profiler som Karsten Warholm om Ingebrigtsen-brødrene, går interessen i været. Vi ser på TV-tall, på interessen rundt Trond Mohn Games og annet at våre beste er A-kjendiser her til lands nå. Det er en bølge i norsk friidrett nå som er minst like stor som i de gode årene midt på 90-tallet. Vi får håpe det gir en «boost» for inntektene til forbundet, og at det også kan dryppe midler nedover i systemet, sier han.

 

Godvik tror ikke det vil ha noe å si at den nye sportssjefen ikke har jobbet spesifikt med friidrett.

– Nei, Slokvik har bred idrettsbakgrunn, det er det viktigste. Det kan faktisk være bra at han kan komme inn og se ting med nye øyne, utfordre litt. Det er bra å ikke gro fast i et mønster, mener Gular-lederen.

– En annen divisjon

– Friidrett er en mye større idrett enn skiskyting, det er en annen divisjon. Men det er ikke Slokviks feil. Og Norge har hatt suksess i skiskyting. Han må bare ta med seg det beste derfra, så går nok dette helt fint, mener sportssjef i Fana, Gisle Ellingsen.

– Rent sportslig bør han ha fokus på å løfte de nest beste til det høyeste nivået. For de som allerede er best, må han bare sørge for at de fortsetter å jobbe bra. Og som leder må han styre, og ikke bli styrt, sier Ellingsen.

Slokvik: – Bedre forberedt nå

Slokvik mener selv han er bedre forberedt for friidrettsjobben enn han var da han ble ansatt som hovedtrener for Ole Einar Bjørndalen og skiskytterguttene for 18 år siden.

 

– Jeg er bedre forberedt nå enn da jeg tok over skiskytterlandslaget. Det hadde jeg ikke sett live en gang, sier Slokvik, som har sin idrettslige bakgrunn fra orientering, skiorientering og langrenn.

– Jeg kjenner friidretten bedre enn jeg gjorde med skiskyting. Det blir en spennende utfordring. Det som trigget meg var å få jobbe tettere på trenere og utøvere.

Friidrettspresident Ketil Tømmernes sier de kjapt hadde Slokvik på toppen av sin liste da det ble klart at Tjørhom skulle gi seg.

– Erlend har bred bakgrunn fra toppidretten, og har forståelse for hva som skal til for å jobbe frem utøvere til verdenstoppen. Det er vesentlig i denne jobben, sier osingen til BA.

Erend Slokvik

56 år, fra Toten.

President i Norges Skiskytterforbund.

Landslagstrener skiskyting (2000-02), landslags-trener orientering (1997-2000), fysisk trener i Lillestrøm 2007-08, ulike roller på landslaget i orientering og skiorientering (1982-92).

Har jobbet som regionansvarlig for Innlandet i Olympiatoppen.

Har master i realfag, samt pedagogikk fra UiO. Diplomtrener NIH/OLT.

Idrettsbakgrunn fra orientering, skiorientering og langrenn

Ble mandag presentert som ny toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund. Han tar over etter Håvard Tjørhom.