To dager etter at hun gikk helt til topps på 100 meter hekk i U18-EM i Ungarn, var Martine Hjørnevik tilbake på hjemlige trakter på Åstveit, for en helt alminnelig trening. Men smilet hadde slett ikke tørket vekk i sommersolen.

– Nei, dette har vært helt utrolige dager. Det er en fantastisk følelse, smiler den blide 17-åringen.

Fra samme klubb

Med gullet i ungarske Györ, har hun nådd sitt store mål for sesongen. Nå håper hun at forbildet Isabelle Pedersen skal klare det samme.

Pedersen løp i ungdommen for samme klubb som Hjørnevik, Norna-Salhus, og skal andre uken i august løpe senior-EM i Berlin. Uten konkurranse fra de amerikanske jentene, er Pedersen blant medaljekandidatene. Bergens nye og ni år yngre hekkehåp har troen.

– Ja, hun har jo løpt jevnt veldig bra denne sesongen, så jeg har absolutt tro på en topplasering for Isabelle. Det hadde vært utrolig kult, og fortjent, mener hun.

– Viser at det går an

I likhet med Hjørnevik, var Isabelle Pedersen (26) en vinner i ungdomsårene, med gull både i U18- og U20-VM. Men det fins mange som sanker gull tidlig som aldri når opp som senior.

– Nettopp det at en bergenser har tatt det steget opp fra verdenstoppen i juniorklassen til verdenstoppen som senior, er en enorm inspirasjon for meg. Det viser at det går an å komme fra Bergen og lykkes, sier søndagens EM-vinner.

 

I motsetning til da Isabelle Pedersen «flyktet» fra et tynt friidrettsmiljø i Bergen for å ta neste steg, ser Hjørnevik for seg å satse fra Bergen. For friidrettsmiljøet her i byen har eksplodert de siste årene. Talentene står i kø, og fremst står Hjørnevik og Bergens andre gullvinner i U18-EM søndag, Pål Haugen Lillefosse (Gneist) i stav.

Nervene slipper taket

– Jeg vil lykkes fra Bergen, og tror definitivt det er mulig. Miljøet er knallbra her nå. Det er mange som trener og konkurrerer, og det er blitt sånn at vi knytter bånd på tvers av klubbene. Det er topp, sier hun.

Hun beskriver EM som «en eventyrlig opplevelse», selv om hun hadde en del nerver i forkant av sesongens høydepunkt.

– Sånn er det alltid, jeg er ganske nervøs inn mot et stort mesterskap. Men det fine er at det meste slipper taket når jeg kommer ut på banen. Jeg er fortsatt litt nervøs, men jeg elsker jo å løpe, så der og da nyter jeg det mest, smiler hun.

Neste år venter U20-EM, og Hjørnevik vet at mye skal klaffe for at hun om noen år skal være der Pedersen er; som medaljekandidat i seniormesterskap.

– Det er ingen garanti for å lykkes, men jeg er topp motivert for å gjøre jobben, sier hun.