På torsdag er «semibergenser» Ezinne Okparaebo en av mange lokale utøvere som skal måle krefter med verdenseliten i Bislett Games. Norges sprintdronning kommer med selvtillit etter et vellykket comeback på friidrettsbanen i år, der hun løp inn til norsk årsbeste på 100 meter med tiden 11,32 i helgen. Hun tok halve sesongen fri i fjor, fra sommeren av satte hun seg ned og tenkte hardt på hva hun ville.

– Jeg endte med at jeg ville prøve å finne tilbake til gleden, og kjernen av det jeg driver med. Det er mange som har veldig mange meninger, spesielt når det ikke går bra. Det trives jeg ikke med å høre, men nå som jeg tok en pause og fikk tenke, så ble det lettere å «sile» ut det uviktige, og gå tilbake til de tingene jeg vet fungerer for meg, sier Okparaebo til BA.

 

– En verdensborger

Etter tenkepausen, tok hun kontakt med Norna-Salhus, som gjerne ville ha en «nytent» norsk stjerne på laget. Tanken deres er at hun skal være til inspirasjon for de unge i klubben og miljøet i Bergen, pluss at hun selvsagt skal prestere for klubbens elitegruppe.

I vinter var hun to hundredeler fra å nå VM-finalen innendørs på 60 meter. 6. mai vant hun 100-meteren i et stevne i tyske Wetzlar, med tiden 11,39. Det gir billett til EM i Berlin.

Og Tyskland er blitt en slags andre hjemmebane som den nigerianskfødte norske sprinteren.

– Hehe, jeg er en slags verdensborger: Leilighet i Oslo, av og til er jeg i Bergen, og så en del i Tyskland. Jeg er en del av en treningsgruppe her, i tiden etter innendørs-VM har jeg samarbeidet en del med Thomas Prange, sier hun. Prange (44) er en anerkjent tysk friidrettstrener. Han var i sin tid tysk juniormester i sprint, og var senere i verdenstoppen i bob!

– Det fungerer veldig bra. Da jeg tok pause og så bestemte meg for å satse igjen, var det jeg som bestemte premissene. Nå er jeg som sagt en del i Tyskland, og det er fantastisk å ha en klubb som Norna-Salhus, som gir meg frihet til å drive på denne måten, sier hun.

Oftere til Bergen i høst

Okparaebo har i vår vært på flere turer til Bergen, og klubbens idé om at hun skal en inspirator fungerer.

– Hun er utrolig sprudlende, ungene elsker å være sammen med henne. Men nå i sesongen må hun ha mest fokus på det hun selv må gjøre for å prestere best mulig i EM, sier Jonathan Byrkjenes, sportslig leder i Norna-Salhus.

– Planen er å komme hyppigere til Bergen i høst, etter at de viktigste konkurransene er over. Å prøve å være et forbilde for de unge, er noe jeg trives veldig godt med. Jeg har jo også mitt eget prosjekt for å inspirere unge (Ezinne Athletics), så dette er noe jeg brenner for.

 

Mange lokale håp

Okparaebo er langt fra den eneste fra de lokale klubbene som skal kjempe mot verdensstjernene i Bislett Games.

Sigrid Borge (Osterøy) skal prøve å få fart på sesongen i spyd etter det mislykkede stevnet i Halle for halvannen uke siden. Marius Vedvik, Per Svela og Bjørnar Sandnes Lillefosse (Gular) skal alle løpe 10.000 meter. Oda Utsi Onstad (Norna-Salhus) har vist stor fremgang i vår, og har fått startplass mot verdenseliten i tresteg. Sven Martin Skagestad (diskos, Norna-Salhus) og Isabelle Pedersen (hekk) skal også til Bislett, det samme skal vossingen Markus Thomsen i kule.