LONDON: – Jeg har trent veldig bra hjemme hos trener Einar Kristian Tveitå i Evje i ukene etter at jeg tok gull i U23-EM. Nå begynner jeg å få bukt med de tekniske problemene jeg har slitt med det meste av sesongen. Derfor går jeg til VM-konkurransen med en god følelse, forsikrer diskosbamsen fra Norna Salhus overfor BA.

Fredag kveld blir han førstemann ut av de norske deltakerne i friidretts-VM på olympiastadion i London. I diskoskvalifiseringen akter han å slå an tonen på en god måte.

Årsbeste når som helst

EM-gull i U23 og OL-debut i fjor til tross: Som en av de yngste diskoskasterne i mesterskapet føler 22-åringen seg fremdeles som en læregutt. Han er både ydmyk og full av respekt for rekken av verdensklassekastere han skal opp mot, flere av dem idoler fra mange år foran TV-skjermen.

Men samtidig skorter det ikke på offensiv holdning når han entrer ringen fredag kveld.

– Jeg vet hva jeg er god for, og er sikker på jeg kaster årsbeste når som helst. Det gir meg bra med selvtillit, og jeg anser finalemulighetene for veldig gode, sier han.

– Men bevares, det betinger at alt klaffer. Med bare tre forsøk er det jo et sjansespill, er han nøye med å legge til.

– Har hevet meg

Det automatiske kravet for finaleplass er 64,50. Men alt tyder på at det vil holde med et sted mellom 62 og 63 meter for å bli blant de 12 som kommer gjennom nåløyet. Det har aldri skjedd i et VM at finalegrensen har endt på over 63 meter.

Bergenseren har vært over 63 to ganger i år – 63,97 i Göteborg og 63,21 på Bislett. Begge gangene har det skjedd på en stor stadion uten nevneverdig hjelp av gode vindforhold, slik han hadde da han satte pers’en sin på 65,20 (sjette best i Norge gjennom tidene) i Wiesbaden i fjor.

– Det kastet var i særklasse forrige sesong. Mitt nest lengste målte 62,80. I år har jeg prioritert stevner på stadioner lik den i VM. Likevel har jeg prestert mye bedre enn i fjor. Det er en god indikator på hvor mye jeg har hevet meg i år, forklarer kraftkaren, 2,01 på strømpelesten og 125 kilo på vekten.

Nyttig erfaring

Skagestad legger ikke skjul på at fjorårets OL-debut er en svært god ballast å ha med seg inn i denne konkurransen.

– Det var en veldig nyttig erfaring. Jeg lærte fremfor alt at det råder en helt spesiell stemning på en stor og overfylt stadion som det her handler om. Det er noe som stjeler energi og som det trengs litt tid på å fordøye. Jeg må innrømme at jeg var litt preget av det i Rio, erindrer han.

Ikke desto mindre kom han overraskende bra fra ilddåpen. Han manglet bare 24 centimeter på finale, og endte som nummer 13. Fredag kveld håper han at historien ikke gjentar seg.

PS! Det kan bli en spennende ventetid for Sven Martin Skagestad i London i kveld. Han kaster i første pulje klokken 20.20 norsk tid. Hvis han presterer en lengde i «mellomsjiktet», må han vente til den andre puljen, som begynner klokken 21.45, er ferdig før han vet om det blir finaleplass påfølgende kveld eller ei.