Først gikk Håvard Haukenes inn til en super syvendeplass på 50 kilometer kappgang, og deretter slo Karoline Bjerkeli Grøvdal til med personlig rekord og samme plassering i 5000-meterfinalen for kvinner. Men det har vært mye mer å glede seg over for friidrettssjefen som også måtte tåle noen nedturer. Fortsatt har han Sondre Nordstad Moen igjen i maraton søndag.

– Jeg er veldig fornøyd med OL så langt med fem topp 12-plasseringer og Sven Martin Skagestad (diskos), selvfølgelig, med sin 13.-plass. Det er en betydelig forbedring fra det vi har sett i de senere årene. Bare tenk på VM i fjor, der vår beste plassering var en niendeplass. Det var den eneste plasseringen som var inne blant de 12 beste. Derfor er jeg stolt av det laget har prestert her, sier Nilsen til NTB.

Et stort løft

Det er ikke til å komme fra at friidrettsutøverne, med noen få unntak, overrasket positivt på olympiastadion i Rio.

– Hva er årsaken?

– Utøverne jobber selvsagt godt sammen med bra trenere, men en av hovedgrunnene til fremgangen er at vi i mindre grad er plaget med store skadeproblemer. I tillegg til at vi har en fantastisk gjeng fremadstormende ungdommer som har tatt skrittet denne sommeren her. Det gjør at vi får se disse resultatene, forklarer sportssjefen.

– Er det mer penger som har ført til denne oppturen?

– Nei, vi har ikke brukt mer penger, men faktisk redusert budsjettet med to millioner kroner. Vi har vært litt mer selektive til hvilke utøvere vi ønsket å prioritere, og flesteparten av dem er her i OL. Vi har også etablert tiltak med felles treningsleirer som vi har hatt både i Sør-Afrika og USA. Vi har en veldig bra stemning i laget vårt, og jeg opplever at vi i større grad trekker samme vei, understreker bergenseren videre.

Det var ikke så mange av de OL-uttatte friidrettsutøverne som skuffet eller underpresterte. Tonje Angelsen i høyde var en av dem, sammen med Erik Tysse i kappgang samt sprinterne Ezinne Okparaebo og Jaysuma Saidy Ndure.

Grøvdal på topp

Karoline Bjerkeli Grøvdal er den norske OL-dronningen med syvendeplass på 5000 meter og niendeplass på 10.000.

– Her i OL vil jeg spesielt trekke frem Karoline Bjerkeli Grøvdal med syvende- og niendeplass. Håvard Haukenes i kappgang klarte også en kjempesterk syvendeplass og gikk seg inn i verdenseliten. Han må ikke glemmes, men det har vært mye bra.

– Likevel har jeg lyst til spesielt å trekke frem Isabelle Pedersen. Hun kom inn med 44. beste sesongbeste og endte på tiendeplass. Vi så at hun hadde et potensial. Hun hadde bare resultater fra 2015, og derfor var vi i dialog med Olympiatoppen om å få tatt henne ut. Der hørte de på våre argumenter, understreker Nilsen overfor NTB.

– Dere tok en sjanse med henne?

– Klart vi tok en sjanse, men vi vet hva hun står for. Det har vi sett gjennom hele ungdomstiden hennes. Vi vet at hun kan levere, og det gjorde hun igjen, forklarer han.

Men det var ikke bare Pedersen som gjorde inntrykk på sportssjefen.

– Karsten Warholm er en unik utøver. Han er vår yngste deltaker her i OL, men samtidig den som hadde den beste plasseringen inn mot mesterskapet. Han holdt trykket oppe og satte en solid norsk rekord, sier Nilsen, som legger til:

– Jeg er veldig fornøyd med prestasjonene og støtteapparatet vårt. Dette er et betydelig steg i riktig retning for norsk friidrett. (©NTB)