– Tidligere i år var jeg ganske sikker på at jeg ville falle ut av landslaget, sier Sven Martin Skagestad (23) til BA.

Men da ledelsen i Norges Friidrettsforbund onsdag presenterte sine satsingsgrupper for neste år, var kjempen fra Godvik fortsatt med i den øverste elitegruppen. Selv om han i år ikke kom seg til EM, og kastet tre meter bak persen!

Gullvinnerne reddet ham

Mye tyder på at Skagestad kan takke brødrene Ingebrigtsen og Karsten Warholm for at han fortsatt vil få maks støtte fra forbundet. For med den nye generasjonen gullvinnere, landet friidretten i vår en tung avtale med sin nye hovedsponsor Coop. Og markedsverdien til norsk friidrett steg ytterligere med nye gull i sommerens EM i Berlin.

 

– Ja, pengene spiller sikkert inn, uten at jeg har veldig innsikt i de greiene der. Men samtidig vet jeg at de uansett har en langsiktig plan for meg. Én dårlig sesong gjør ikke at de mister troen, det har de sagt, forklarer han.

Har snakket med sjefene

«De» er ledelsen i friidrettsforbundet, der den gamle skiskyttersjefen Erlend Slokvik ble ny sportssjef i september. Med en ny mann i den stillingen i høst, kom uttaket til de ulike satsingsgruppene senere i år enn vanlig.

Men onsdag var norske friidrettstopper- og utøvere samlet på Olympiatoppen, for å presentere hvem det skal satses på videre. Der var også en fornøyd diskoskaster fra Bergen.

– Jeg har jo snakket med Erlend og andre i ledelsen. De fortalte at de vil ha meg med videre, og det er veldig mye verdt for meg å vite at folk oppe i systemet tror på meg, sier Skagestad på telefon fra Oslo.

Roe og Borge rykker opp

Isabelle Pedersen (26) er også med på landslaget, som ofte blir kalt «Tokyo 2020», det samme er kappganger Håvard Haukenes.

Pedersen imponerte inn mot sommerens EM, men der bommet hun fullstendig i semifinalen og røk ut. Haukenes hadde et turbulent år med bytte av trener, men imponerte voldsomt med 4.-plass på 50-kilometeren i Berlin.

Veldig gledelig med bergenske øyne, men ikke overraskende, er at Martin Roe (26) rykker opp til elitegruppen. Trengereid-karen lå på 3.-plass etter første dag av tikampen i EM i Berlin, men falt til slutt ned til en 6.-plass.

Nå kan Roe, som jobber halv tid i sportsbutikk, endelig få muligheten til å prioritere treningen mer – noe han selv ofte har fremholdt som helt nødvendig for å kunne nå opp til medaljene.

Sigrid Borge (23), Osterøys spydkaster i verdenstoppen, får også opprykk og er inne på elitelandslaget neste år. Hun var jevnlig høyt oppe i Diamond League i år, og kom til EM-finalen der hun ble nummer åtte.

Vet han må prestere nå

Om Skagestad er lettet over at han er med videre i elitegruppen, er han klar over at forbundets tålmodighet ikke er uendelig.

– I 2018 har jeg hatt en sesong der tung trening ble prioritert, jeg lå helt på grensen av hva kroppen tålte. Og med noen skader på toppen ble prestasjonene i konkurranser svake. Men det kan ikke være sånn videre, understreker Skagestad, som har bygd på seg 20 kilo muskler de siste fire årene. Nå veier den 201 cm høye karen 130 kilo, mot 110 i 2014.

– Det har vært en plan bak alt, også det som skjedde i år – selv om jeg selvsagt hadde håpt å kaste lengre. Men nå har jeg bygd meg opp, og da må jeg få ut resultater de neste årene. Persen skal definitivt ryke i 2019, sier Skagestad, som kastet sjokkerende sterke 65,20 som 21-åring for to år siden.

Utvider eliten med fem

Norges Friidrettsforbund øker antall utøvere fra ti til 15 i elitelaget før neste sesong. Under kommer en rekruttgruppe, som er redusert med fem utøvere – altså tilsvarende økningen i elitegruppen.

I rekruttgruppen er det to lokale innslag, med bømlingen Tom Erling Kårbø (3000 meter hinder) og vossingen Marcus Thomsen (kule). De to øvrige her er Ola Stunes Isene (diskos) og Jonathan Quarcoo (sprint).

Det norske elitelandslaget 2019

Amalie Juel (400m hekk), Eivind Henriksen (sleggekast), Karsten Warholm (400m hekk), Sven Martin Skagestad (diskos), Sigrid Borge (spyd), Karoline Bjerkeli Grøvdal (langdistanse), Martin Roe (tikamp), Håvard Haukenes (kappgang), Filip Ingebrigtsen (mellom- og langdistanse), Henrik Ingebrigtsen (mellom- og langdistanse), Jakob Ingebrigtsen (mellom- og langdistanse), Edda Hynne (mellomdistanse), Sondre Guttormsen (stavsprang), Sondre Nordstad Moen (maraton), Isabelle Pedersen (100m hekk).