Frykter langvarig konflikt i friidretten i Bergen

Tore Hordnes mener at det ekstraordinære årsmøtet i BFG Bergen tirsdag kveld forhastet seg i sakene om både fordeling av arrangement og bruken av BFGs klubbhus ved Fana stadion.

Tore Hordnes mener at det ekstraordinære årsmøtet i BFG Bergen tirsdag kveld forhastet seg i sakene om både fordeling av arrangement og bruken av BFGs klubbhus ved Fana stadion. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det er full krise i friidretts-Bergen etter det ekstraordinære årsmøtet i BFG Bergen.

DEL

Det gikk hett for seg under tirsdagens møte i friidrettsklubben BFG Bergen. Bakteppet var Gneist og Bjargs ønske om å trekke seg ut av klubben som Fana allerede forlot for to år siden. Stridens kjerne var fordeling av verdier i klubben, blant annet inntektene av Vinterkarusellen.

Det endte til slutt med at Gneist ble tildelt inntektene fra karusellen, til store protester fra representanter de andre klubbene.

SKUFFET VISEPRESIDENT

Visepresident i Norges Friidrettsforbund, Tore Hordnes, BFG-medlem og opprinnelig Bjarg-mann, var meget skuffet etter avgjørelsen. Han fremmet forslag om å utsette avgjørelsen for å legge til rette for et bedre samarbeid mellom klubbene. Nå frykter han at klimaet klubbene mellom er forsuret for lang tid fremover.

– Jeg er skuffet over at de ikke valgte å ta seg bedre tid på denne avgjørelsen. Jeg har vært lenge i friidrettsmiljøet, og jeg frykter at dette kommer til å skape en splittelse som blir vanskelig å komme over, sier Hordnes.

Morten Hauso, som var styremedlem i BFG inntil nytt styre ble valgt tirsdag, varsler rettslige etterspill etter møtet. Han reagerte sterkt på måten Gneist hadde trommet sammen medlemmene for å stemme på årsmøtet.

KRANGLET OM MEDLEMMER

– Det har kommet frem her i dag at Gneist har sendt ut brev til alle sine medlemmer, og bestemt at de må komme på møtet. Hvis ikke de stilte måtte de ha skriftlige begrunnelse. Da snakker vi om barn ned i 15-års alderen. Det er klart at dette ikke er korrekt. Hva sier foreldrene til dette, når barn blir brukt i denne sammenhengen? Når barn blir brukt til dette har det gått for langt, sier Hauso. Han mener også at medlemmene ikke var stemmeberettiget ettersom det er BFG som klubb som har betalt medlemskapene deres.

– Nå har vi tapt. Men her kommer vi til å gå til rettslige skritt, for dette er et tyveri av BFG sine midler. Siste ord er ikke sagt i denne saken, sier han.

Leder i BFG, Jostein Lie sier de har sjekket med både forbund og krets at medlemmene er stemmeberettiget. Han mener Hauso bare er ute etter å få med seg mest mulig penger fra klubben.

– Jeg har ikke hørt noen sportslig agenda av han, han vil bare han pengene, sier han.

– Gneist betalte en samlet sum til BFG Bergen, som dekket blant annet samarbeidsavtale og kontingenter. BFG fordelte så dette på aktuelle poster i regnskapet sitt. Og dermed si at det er BFG som har betalt medlemskapene for Gneist utøverne, direkte feil. Vi i Gneist har oppfordret våre aktive utøvere i alderen 16-20 år til å engasjere seg i den pågående saken ved å møte opp på det ekstraordinære årsmøtet. Det er deres sportslige fremtid dette gjelder, og de bør få være med å påvirke den. Vi har sendt utøverne en e-post om dette – men det var selvsagt helt frivillig om de ønsket å stille, sier leder i Gneist sin friidrettsgruppe, Terje Norheim.

STARTET I 1987

I 1987 gikk Fana, Gneist og Bjarg sammen for å skape et bedre tilbud til de beste friidrettsutøverne i byen. De samlet seg under paraplyorganisasjonen BFG Fana. Samtidig beholdt de sine egne friidrettsavdelinger i idrettslagene.

Samarbeidet mellom klubbene fungerte godt lenge, men høsten 2012 trakk Fana seg ut av samarbeidet. Det ble rett og slett for vanskelig å finne nok folk til styrevervene og trenerjobb i både BFG og deres egen friidrettsgruppe i klubben. Etter to år med samarbeid i Bjarg og Kalandseid IL, under det nye navnet BFG Bergen, kom Gneist til den samme konklusjonen.

På årsmøtet ble det også vedtatt at BFG Bergen skal endre satsingen fra å ha fokus på de beste unge og seniorutøverne til å ha fokus på veteranene. Av de 93 stemmeberettigede stemte 60 for dette forslaget.

– KNEBLER UNGDOMMEN

Allerede før stemmegivningen begynte rabalderet i Bjarghuset, der møtet ble avholdt. Da bekreftet regnskapsfører Dag Rydland i BFG at medlemskapet til alle dobbeltmedlemmer, altså personer som enten er medlem av Bjarg eller Gneist og der klubben har betalt deres medlemskap i BFG, holdt til å være stemmeberettiget på møtet.

Styremedlem i BFG, Morten Hauso, leverte en skriftlig protest på dette. Årsmøtet stemte, men forslaget fra Hauso falt.

– Når du står på en medlemsliste, og er betalt for, er du stemmeberettiget. Dette er et forsøk på å kneble ungdommen, det synes jeg er simpelt, sier Torstein Eriksen, styremedlem i BFG.

Eriksen er forøvrig fra Gneist.

Når det gjaldt avstemningen om fordelingen av verdiene, var det flere som ønsket utsettelse av avgjøelsen.

– Vi ønsker å utsette avgjørelsen om dettet, fordi dette vil være veldig splittende for friidrettsmiljøet i Bergen. Vi må diskutere innboet til BFG på en skikkelig måte. Verdiene som er skissert nå, er hinsides skjevt fordelt. Der en helt umoralsk verdivurdering, sa Bjargs Knut Aarbakke før det ble stemt på saken.

SKUFFELSE I FANA

– Jeg vil påpeke at Gneist også vil ta med oss utgifter og at vi vil gå cirka 145 000 kroner i minus, svarte Gneists regnskapsansvarlige, Peter Blücher.

– Omtrent 90 prosent av utøverne i BFG kom fra Gneist, og dermed mener vi det er rett av i også får 90 prosent av inntektene klubben hadde. Det er også viktig å påpeke at vi overtar 90 prosent av utgiftene også, utdyper leder i Gneist friidrettsgruppe, Terje Norheim.

Av de 93 stemmeberettigede på møtet stemte 59 for dette forslaget, som dermed ble vedtatt.

Bare 28 var for å utsette dette punktet, og punktet om bruk av klubbhuset til BFG, slik Fana og Bjarg ønsket.

Fanas daglige leder, Hans Dankertsen, var meget skuffet over vedtakene på det ekstraordinære årsmøtet i BFG.

– Jeg må si at det er trist at vi ikke kan sette oss ned og snakke sammen om fordelingen på en skikkelig måte, i stedet for at det skjer på denne måten. Dette vi skape dype sår, og en lang konflikt i friidretten her i byen, mener Dankertsen.

Artikkeltags