Gå til sidens hovedinnhold

Blytung VM-start for Mørk og co.

Artikkelen er over 5 år gammel

Frederikshavn (NTB-Espen Hartvig): De norske håndballjentene falt tungt i VM-premieren. Russland utnyttet norsk rusk i begge ender av banen og vant 26-25.

Toget gikk så smått mot slutten av første omgang. Da misbrukte Norge en lang rekke ballbesittelser, enten på tekniske feil eller bomskudd.

Den svake perioden ga Russland et grep om kampen med 14-11 til pause. Russerne omsatte det i sin femte strake VM-seier mot Norge.

Det ble virkelig spenning etter pause. Norge kom opp på 20-20, hadde sjansen til å overta initiativet, men klarte det ikke.

På noen hektiske minutter sto det plutselig 20-23. Norge hentet opp det også, men til slutt var det russerne som kunne juble.

Etter kampen var trener Thorir Hergeirsson illsint på dommerne. Han mente Nora Mørk ble fratatt et straffekast 20 sekunder før slutt.

God

Keeper Kari Aalvik Grimsbø hadde før VM-åpningen spilt tre-fire av sine beste landskamper mot nettopp Russland. Trenden holdt seg i Arena Nord. Hun stoppet seks av de ti første skuddene russerne sendte mellom stengene. Storspillet fortsatte i nesten hele kampen for henne.

Foran seg hadde Grimsbø i starten et aggressivt og i store perioder godt norsk forsvar, men det falt i kvalitet utover i omgangen.

Russland tok ledelsen for første gang på 10-11 (22.19). Det ble til 10-13 etter flere norske tekniske feil i angrep, fem på fire minutter.

Tilbake

Mørk var småsyk i oppkjøringen til kampen, men et fyrverkeri da den først kom i gang. Hennes pasninger ga medspillerne utallige scoringssjanser.

Likevel: Det holdt ikke. Norge som lag kom ikke opp på sitt beste nivå, og tapet kan bli kostbart.

Etter gruppespillet venter tre cuprunder før en eventuell finale.

Statusen for Norge er som før VM: En het outsider.

Seiersmaskin

Russland vant VM i 2001 (slo Norge i finalen), 2005, 2007 (Norge finalemotstander) og 2009.

Men de siste årene har det gått i stå for russerne. Nå er Jevgenij Trefilov tilbake som trener. Lagets han er mindre fysisk robust enn tidligere, men også trolig et par sesonger unna gullklasse.

Det var glisne partier på tribunene. Flere hundre norske fans gikk glipp av kampen på grunn av kansellerte båtavganger fra Kristiansand, Langesund og Larvik.

Rekord?

For Norge fortsetter VM mot Puerto Rico mandag. De karibiske jentene tapte hele 14-47 mot Romania lørdag. Det norske kvinnelandslaget har aldri scoret 50 mål i en og samme kamp.

Det kan hende den milepælen brytes mandag kveld.

Etter Puerto Rico venter svake Kasakhstan tirsdag. Så kommer Romania og Spania senere i uken. Det blir reelle utfordringer for Norge.

Trener Hergeirsson har vunnet fire gull på sju mesterskap i jobben som sjeftrener. Han ledet Norge til VM-tittel i 2011. (©NTB)

Kommentarer til denne saken