Gå til sidens hovedinnhold

«Dramatisk» mangel på håndballdommere

Artikkelen er over 3 år gammel

Håndballregionen mangler omtrent 140 dommere, men klubbene blir ikke med på et spleiselag for å bedre situasjonen.

Bergen: Dommerarbeidet ble et sentralt tema på lørdagens regionsting i håndball. Regionen har omtrent 540 dommere fra 10-årsklassen og eldre, og mener de mangler minst 70 dommerpar. Mange kamper må spilles med bare én dommer. 54 av regionens 94 klubber driver ikke et aktivt dommerarbeid.

– Situasjonen er dramatisk. Vi klarer å sette dommere på alle kampene, men det blir vanskeligere og vanskeligere. Dommermangelen er stor, spesielt i 12-13-årsalderen, sier Tom Erik Lindhjem, dommeransvarlig i regionen.

Trakk dommer-forslag

På lørdagens ting hadde regionstyret et forslag om at alle lag fra 12-årsklassen betaler et gebyr på 815 kroner, noe som ville gitt regionen 500.000 kroner til å ansette tre-fire dommermedarbeidere på deltidsstillinger. Forslaget møtte motstand.

– Jeg synes det er grovt urimelig å hente inn disse pengene fra klubbene. Dommerarbeidet er kjempeviktig, men man kan ikke lage en ny skatt for dette også, sa Olav Skjervheim i Gneist fra talerstolen.

Skjervheim har tidligere uttalt seg kritisk om kostnadsnivået fra klubbene til forbundet.

Les også

Klubbledere fortviler over kostnadsnivået i Norges Håndballforbund

 

– Jeg synes det er uryddig hvis man skal legge på et gebyr til klubbene hver gang det er en enkeltsatsing, samtykket Per Arne Foshaug fra Bergen HK.

Det endte med at regionstyret trakk forslaget.

– Hvor mye sinne har vi?

Det kom også frem at omtrent 150 dommere slutter hvert år. Flere minnet om at trenere og lagledere må behandle dommerne med respekt.

– Jeg har sett kamper der det ene laget vinner 20-2, men likevel sitter det foreldre og hyler over dommerne som dømmer feil. Stakkars, altså. Hvor mye sinne har vi i oss, undret Trond Dokken fra Årstad.

– Vi må minne klubbene om at dommerne kommer i hallen og er litt livredde. Hvis vi vil beholde dem utover 11-årskamper, må vi vise dem respekt og ta imot dem så de føler en ro til å gjøre de riktige tingene, sa Dokken.

Så sent som i mars ble en lagleder i regionen utestengt i to kamper for hissig oppførsel overfor dommerne i en jenter 15-kamp. Ifølge rapporten fra domskomiteen tok den ene dommeren til tårene etter en konfrontasjon med laglederen etter kampslutt. BA vet ikke om dommen ble anket.

Les også

Ny rapport: Hallkapasiteten i Bergen er «kritisk» dårlig

 

– Heldigvis oppfører de fleste seg bra i det store og hele, sier Lindhjem.

– Men vi vet at det er litt for mye av denne type hendelser, dessverre. Alle har et felles ansvar for å bidra, sier han.

Tror på bedring

Det kom flere innspill på hvordan man kan øke dommerrekrutteringen. Bedre betaling, sosiale møteplasser, hjelp med utstyr og flere dommere på kurs var blant forslagene.

– Andre regioner har et godt dommerarbeid, så det er ingen grunn til at vi ikke skal få til det samme, sier Øyvind Indrebø, som ble valgt til ny styreleder i regionen.

Les også

Slik skal håndballforbundet hindre frafall

Regionstinget gikk stille og rolig for seg. Indrebø trekker frem klubbutvikling, flere anlegg, markedsarbeid og gratis halleie som andre viktige arbeidsoppgaver fremover.

 

– Det er krevende at foreldre jobber dugnad for å få inn penger som deretter betales til det offentlige for at vi skal drive sosial aktivitet for barn og unge. Tenk om vi kunne bruke de midlene på dommerarbeid og andre aktiviteter, sier Indrebø.

PS! Fana ble kåret til «årets klubb». Rolf Ellingsen i Tertnes fikk prisen «årets ildsjel».

Tips oss!

Kommentarer til denne saken