Krangler om minstelønn i håndball

 NISO ønsker en høyere minstelønn for profesjonelle spillere innen ishockey og håndball, slik som Fana-spiller Sofie Vinde Norum.

NISO ønsker en høyere minstelønn for profesjonelle spillere innen ishockey og håndball, slik som Fana-spiller Sofie Vinde Norum. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

NISO vil øke minstelønnen for profesjonelle håndballspillere til 4000 kroner. – Da kan ikke Fana skrive proffkontrakt med spillerne, sier trener Erlend Lyssand.

DEL

I dag må håndballklubbene betale minimum tusen kroner i månedslønn for å kunne skrive profesjonell kontrakt med sine spillere. I de pågående tarifforhandlingene med NHO krever NISO at beløpet økes til samme nivå som i fotball, altså omtrent 4000 kroner.

– Det er spillerne vel unt å få 4000 kroner i måneden, men hvis det blir situasjonen kan ikke Fana skrive proffkontrakt med spillerne. Det er ingen som tjener over det i Fana. Det er vi ikke nødvendigvis stolt over, vi skulle gjerne betalt mer, men vi kan ikke betale mer enn vi har, sier trener Erlend Lyssand.

Alle spillerne på Fana har proffkontrakter, men det er altså ingen som tjener over 4000 kroner i måneden.

Betaling til de beste?

Fana-spiller Sofie Vinde Norum tror det kan ende med at spillerne bare får amatørkontrakter.

– Jeg vil tro resultatet kan bli at det bare blir betaling til de spillerne som blir ansett som viktigst og mest verdifulle, mens resten må ha amatørkontrakt – men likevel har like høye krav. Det vil være synd, for den tusenlappen kan hjelpe for noen, sier Norum.

Hun sier at spillerne ideelt sett burde fått mer betalt ut fra hvor mye tid og energi de legger ned, men at de vet at klubben ikke har mye ressurser å ta av.

– Vi som spillere har godtatt at vi bruker mye tid, og ikke får så mye igjen i form av penger. Det er litt av kulturen i Fana.

Vil ha tydeligere skille

NISO-leder Joachim Walltin ønsker et tydeligere skille mellom spillere på amatør- og proffkontrakt. Så hvis en klubb ønsker å skrive proffkontrakt med en spiller, må de gi bedre betingelser enn tilfellet er i dag.

– Det som fremstår urimelig for oss, er at klubbene kan tegne proffkontrakt og eie spillerne i mange år, men likevel gi en lønn på bare tusen kroner i måneden. Det henger ikke sammen, mener Walltin.

Alternativt må klubbene tilby amatørkontrakt, med risikoen for at spilleren forsvinner gratis dersom han/hun presterer bra og får tilbud om proffkontrakt i en annen klubb.

– Vi vil sikre rettighetene for lovende spillere. Hvis klubbene vil skrive proffkontrakt må de gi et skikkelig tilbud. Hvis ikke må de gi amatørkontrakt. Da opptrer man ryddig, sier Walltin.

– Gjør ikke dette kravet den økonomiske situasjonen enda vanskeligere for klubbene?

– Nei. Vi har respekt for klubbenes økonomi, og dette vil ikke velte dem. Men klubbene må i større grad velge, for det blir et klarere skille mellom amatør- og proffkontrakter, sier Walltin, som er innstilt på at enkelte spillere må klare seg uten proffkontrakt dersom NISO får gjennomslag for sitt krav.

– Mindre forutsigbarhet

Det samme sier Roger Gjelsvik, daglig leder i TIF Viking.

– Da blir det ikke proffkontrakter. Det gir mindre forutsigbarhet i spillerstallen, vi må planlegge på en ny måte, og det er ikke sikkert det slår positivt ut for spillerne, sier Gjelsvik

Klubben har 1. divisjonslag i håndball for menn og kvinner.

NISOs motpart, NHO Idrett Abelia, har ikke ønsket å uttale seg i denne saken.

– Vi mener det ansvarlige må være at partene diskuterer disse sakene i forhandlingene, skriver kommunikasjonsdirektør Steinar Q. Andersen i en tekstmelding.

Fakta

Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) og NHO Idrett Abelia er i tarifforhandlinger. NISO har stilt fem krav til klubbene i forhandlingene. Ifølge Joachim Walltin var det stor avstand mellom partene da de møttes for første gang i september. Partene møtes på nytt 15. oktober. Her er kravene:

* NISO vil ha med klubbene på et spleiselag for å gi bedre veiledning i forberedelsene på livet etter idrettskarrieren, samt et bedre tilbud innen mental helse.

* NISO vil ha slutt på at spillere som ikke vil forlenge kontrakten plutselig blir stående uten et fullverdig kamptilbud eller på annen måte fryses ut.

* Sammen med klubbene og spillerne vil NISO se på tiltak for å forebygge doping og kampfiksing i norsk idrett.

* Tiden som utøverne bruker på reise regnes ikke som arbeidstid i dag. Det vil NISO endre på.

Artikkeltags