Norsk håndballsensasjon i Polen

Espen Lie Hansen og Norge skapte sensasjon med seier over EM-vert Polen lørdag.

Espen Lie Hansen og Norge skapte sensasjon med seier over EM-vert Polen lørdag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Et polsk EM-inferno stoppet ikke Espen Lie Hansen og de norske håndballgutta lørdag. Det endte med sensasjonell 30-28-seier foran vel 16.000 tilskuere.

DEL

Den polske keeperstjernen Slawomir Szmal ble skutt helt i senk.

– Vi trodde på det hele veien, både på forhånd og underveis i kampen, sa landslagstrener Christian Berge til NTB etter sjokkseieren.

Nå har Norge skjebnen helt i egne hender. En seier til er muligens nok for å gå til semifinale.

De norske gutta kan også havne i en trelagsduell (alle åtte poeng) med Frankrike og Polen der målforskjellen avgjør veien videre.

– Det er helt sinnssykt. En drøm som går i oppfyllelse, å spille i en atmosfære som denne foran 16.000 tilskuere og stå igjen som vinner, sa Sander Sagosen til NTB.

Show

Tauron-arenaen kokte fra start og en god stund. Etter en svak start overtok Norge.

– Vi er lojale og har tro på vårt spill. Da vet vi det kommer til å løsne. Vi vet vi kan spille håndball, og vi har sidebacker som skjøt fantastisk i dag, sa Sagosen.

Espen Lie Hansen skjøt bedre enn de mange polske tometersmennene, og Østerrike-proffen scoret nesten på bestilling.

1.-omgangen var brutal for keeperne. Hele 75,5 prosent av alle skudd gikk inn. Seks av dem fra Espen Lie Hansen, som overgikk alle med sine avslutninger på veien mot norsk 16-15-ledelse halvveis.

Den ble kjapt økt til 18-15, 19-16, 20-17 og 23-20. Det ble en meget dramatisk innspurt på kampen der polakkene jaget hele veien.

Keeper Espen Christensen spilte seg solid opp og hadde flere viktige redninger.

Tilbake

Etter nesten tre kamper ute med skade (dypt kutt mellom to fingrer mot Island i åpningen), var kaptein Bjarte Myrhol tilbake.

Polens gigantlag startet med bakspillere på 198, 202 og 202 centimeter. Inne på streken hadde hjemmelaget en kar på 2,08 meter.

Polen har ødelagt for Norge i mesterskap to vonde ganger. I 2008 endte det uavgjort i EM, og det tapte poenget fratok Norge semifinale.

I VM året etter var det enda verre. Norge ledet 30-28, men kollapset de siste to minuttene. Lørdag kom revansjen.

– Etter den dårlige starten fikk vi justert litt. Vi fikk inn noen fotrappe spillere i forsvaret, vi lukket av strekspiller og kontret etter, sa Christian Berge.

Alle sjanser

Makedonia (mandag) og gullmaskinen Frankrike (onsdag) gjenstår for laget til Berge. Norge har aldri vært i en slik posisjon, seks poeng av seks mulige etter tre tellende kamper i hovedrunden, i et herremesterskap.

– Det vet jeg ikke, statistikk bryr jeg meg ikke om. Men vi er en god posisjon. Nå tenker vi Makedonia. Det er en tøff motstander, og vi må gå til med alle klubber igjen, sa Christian Berge til NTB.

Sjetteplassen fra hjemme-EM i 2008 er beste prestasjon i historien.

Onsdag kan det bli en ren finale mot franskmennene om retten til semifinalespill. En kamp med slike forutsetninger taper ikke Frankrike ofte.

Dette er det gjenstående programmet:

Mandag: Makedonia – Norge, Polen – Hviterussland.

Onsdag: Makedonia – Hviterussland, Frankrike – Norge, Polen – Kroatia. (©NTB)

Artikkeltags