Norge tapte finalen

Stine Bredal Oftedal  depper tapet i finalen mellom Frankrike og Norge.  (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Stine Bredal Oftedal depper tapet i finalen mellom Frankrike og Norge. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nora Mørk og Norge ble taklet knallhardt av Frankrike og tapte VM-finalen i håndball med 21–23 søndag.

DEL

Norges tre målvakter havnet til sammen under 20 i redningsprosent. Da går det sjelden bra mot et såpass bra lag som Frankrike.

De norske håndballjentene hadde heller ikke den store dagen i angrep. Allerede etter 31 minutter hadde de misbrukt tre straffekast (Mørk to og Stine Bredal Oftedal).

– Det er tungt

Da sto det 13-10 til outsideren Frankrike, og det var virkelig stress og uro på vei inn i det norske laget.

Det snudde på noen minutter da Veronica Kristiansen og Heidi Løke slo til i angrep. Duoen var Norges klart beste i angrep i denne kampen sammen med Nora Mørk.

Det ble en thriller helt ut. Norge hadde sjansen til uavgjort. Stine Bredal Oftedal, kåret til VMs beste før kampen, laget en brøyt i iveren etter å utligne. Hun hadde en blytung kamp i angrep med et mål på sju skudd.

(Saken fortsetter under bildet)

Nora Mørk og Norge ble taklet knallhardt av Frankrike i VM-finalen søndag. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Nora Mørk og Norge ble taklet knallhardt av Frankrike i VM-finalen søndag. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

– Det er tungt, selvfølgelig. Vi har spilt veldig bra i store deler av dette mesterskapet, men så fikk vi ikke det helt ut i dag. Jeg føler litt skyld selv også. Jeg skulle ønske at jeg hadde gjort det bedre, sa Oftedal til TV 2.

Franskmennene vant endelig en VM-finale mot Norge. De tapte både i 1999 og 2011.

– Frankrike er et godt lag. Vi tapte for et bedre lag i dag. Vi kom ikke opp på vårt nivå, det manglet noe her og der. Forsvarsmessig var det godkjent, men framover manglet vi skyts, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Festbrems

Foran vel 11.000 tilskuere i Hamburg, anslag fra arrangøren sa 4500 nordmenn, møttes VMs to beste forsvarslag.

Norge åpnet med 0-2 og gikk så til 7-3. I den perioden hang ikke Frankrike med, men keeper Katrine Lundes gode start ebbet ut. Det ga flere franske mål.

Like før pause ble Lunde erstattet av Kari Aalvik Grimsbø etter en redningstørke. Frankrike ledet 11-10 etter 1.-omgangen.

Frankrike vant keeperkampen med hele 44-27 den første halvtimen.

Smell

Lunde ble kastet inn igjen midtveis i andreomgangen, men de norske keeperne kom ikke opp mot det de som regel serverer i finalekamper.

Silje Solberg fikk også noen minutter på slutten.

Norge hadde én virkelig svak dag i VM. Den kom mot Sverige og ga 28-31-tap. Det nederlaget ble brukt godt innad i den norske troppen. Landslagssjef Thorir Hergeirsson brukte ingen pusekatt-stemme da han felte dommen over Norges tamme forsvarsspill i den kampen.

Men det kom noe godt ut av smellen. Norge pløyde seg gjennom tre cupkamper, men det sa stopp mot Frankrike i den 52. kampen mellom disse lagene siden 2000.

Jevn strøm

Søndag var Norge med i sin 20. finale i OL, VM og EM. De norske håndballjentene spilte første gullkamp i 1996-EM og tapte den mot Danmark.

Inkludert det sluttspillet er det spilt 26 finaler fram til i dag. Norge har vært med i 19. Det er en fasit ikke mange landslag kan matche – uansett idrett.

Gullet gjør at Frankrike allerede er klar for neste VM. Det spilles i Japan med kamper i Kumamoto (vertsby for herremesterskapet i 1997) og Tokyo.

På tribunen satt statsminister Erna Solberg, kulturminister Linda Hofstad Helleland og idrettspresident Tom Tvedt. De så Norge tape sin første finale siden 2012-EM.

I bronsekampen vant Nederland 24-21 over Sverige etter 14-8 ved pause. Svenskene ledet til sluttminuttene, men holdt ikke inn akkurat som i semifinalen mot Frankrike.

Kampfakta

Frankrike – Norge 23-21 (11-10)

Håndball-VM kvinner i Hamburg, Tyskland søndag, finale. 11.261 tilskuere. Dommere: Line Hansen/Carina Christiansen, Danmark.

Norge: Katrine Lunde, Kari Aalvik Grimsbø, Silje Solberg – Emilie Hegh Arntzen, Veronica Kristiansen 7, Stine Skogrand, Heidi Løke 3, Vilde Mortensen Ingstad, Nora Mørk 7, Stine Bredal Oftedal 1, Kari Brattset 2, Emilie Christensen, Amanda Kurtovic, Camilla Herrem, Sanna Solberg 1, Marit Røsberg Jacobsen.

Toppscorere Frankrike: Allison Pineu og Manon Houette 4.

Utvisninger: Frankrike 4 x 2 min., Norge 1 x 2 min.

Artikkeltags