Gå til sidens hovedinnhold

Berge vraket bergenserne. Da gikk det som det måtte gå

Artikkelen er over 3 år gammel

Norge røk ut av EM, tross seier over svenskene i siste kamp. Eivind Tangen var sentral i en god 2. omgang, men da selv Kristian Bjørnsen ikke hadde en topp dag, ble det for tøft.

Norge - Sverige 28-25: Utgangspunktet før den siste sluttspillkampen mot Sverige var som følgende for Norge: Vinn med minst fem mål.

Både Harald Reinkind og Eivind Tangen startet på benken. Kun sistnevnte fikk virkelig muligheten, og det først i 2. omgang.

Stor Bergerud

Norge startet godt og aggressivt i forsvar. Kristian Bjørnsen har blitt hyllet også for evnen hans til å fremprovosere angrepsfeil på hans side, og så ikke ut til å gjøre skam på den påstanden. Hans tidligere Fyllingen-kompiser, Reinkind og Tangen, startet på benken for Norge. Kampen om en plass på Norges høyreback er som kjent knallhard, men begge har fått rikelig med spilletid hele mesterskapet.

Målvaktskampen har vært mye omtalt, for Norges akilleshæl har vært keeperspillet. 75 prosent av alle kamper som har blitt vunnet i mesterskapet, har blitt vunnet av lag som også har vunnet «målvaktskampen». Holstebro-keeperen Torbjørn Bergerud (23) hadde et par nøkkelredninger i åpningen, men kunne ikke hindre svensk utligning til 4-4 etter åtte spilte minutter.

Svenskene er kjent for et knallsterkt midtforsvar, men først etter ni og et halvt minutt spilt lyktes Norge å spille fri Bjørnsen på høyrekant. Da ble Fyllingen-yndlingen dessverre fradømt målet for tramp.

Håpløs avslutning på 1. omgang

Norge har hatt 18 utvisninger i mesterskapet. Sveriges spinnville statistikk på kun fire (!) to-minuttere gjorde sitt til at ingen hevet øyenbrynene over at Norge fikk kampens første undertallsspill. Det kom Norge svært heldig ut av. Sverige åpnet med å score på en retur etter straffekast, før Christian Berges menn satte 6-5 like etter at man ble fulltallige igjen.

Norge holdt ledelsen gjennom hele 1. omgang, men klarte aldri å få svenskene på mer enn tre måls avstand. Da til og med straffespesialisten Bjørnsen misset fra syvmeteren, krympet ledelsen til ett mål med to og et halvt minutt igjen.

I sluttsekundene tente landslagssjef Berge på alle pluggene, med god grunn: Norge skuslet bort en mulighet til å lede med tre til pause, og lot i stedet Sverige kontre inn 11-12.

Rødt til Sverige

2. omgang åpnet med en utligning, men da Norge fikk ny to-minutter, svarte håndballguttene med glitrende undertall. Svenskene reduserte til 14-15 i sluttsekundene av deres overtall, men et gnistrende Norge-spill i de påfølgende minuttene ga også Bjørnsen muligheten til å øke til 17-15. Det gjorde siddisen fra høyrekanten.

Så utlignet svenskene igjen, til 18-18. I undertall fikk endelig bergenseren Eivind Tangen sjansen – og som han tok den! Danmark-proffen fant luken i Sverige-forsvaret, og kjørte en helfrekk underskru mellom beina på den svenske keeperen.

Landslagene fulgte hverandre, med to mål opp til Norge før svenskene igjen fikk utligne. Den følelsesmessige berg-og-dalbanen håndballguttene sendte de norske TV-seerne gjennom førte garantert til høy temperatur i stuene.

Med seks minutter igjen fant dommerparet ut at de skulle gi svenske Gottfridsson rødt kort etter en arm opp i halsregionen til Sander Sagosen. Avgjørelsen var uforståelig, men ga et norsk håp.

Nervedrama i sluttminuttene

Sluttminuttene ble høydramatiske. Norge gikk rett opp i 26-24. Håpet var tent. Tangen ga svenskene et straffekast i det 55. minutt. 25-26. Deretter bommet Norge i angrep. De gule og blå fikk nytt straffekast. Bergerud svarte med to elleville redninger.

Så fikk Bjørnsen utvisning – Norges andre på kort tid. Det betød drøyt ett minutt med to mann færre på banen. Bergerud svarte med nok en redning. Norge bommet i spill fire mot seks – og håpet svant.

Nå maktet ingen av de stressede lagene å få til stort. Sagosen scoret til slutt - 28-25, drøye halvminuttet igjen. Bergerud reddet med 15 sekunder igjen, men svenskene plukket returen. Keeperen var i det umulig hjørnet, og tok den også – men da Bjørnsen endelig fikk fatt i ballen, ble han hindret av en svensk spiller, og tiden rant ut i sanden.

Norge scoret to mål for lite, og er ute av årets EM.