Lokalderbyet der taktiske grep ikke nytter

Fana trente i to år sammen med Tertnes i Haukelandshallen.  (Arkivfoto: Emil Weatherhead Breistein)

Fana trente i to år sammen med Tertnes i Haukelandshallen. (Arkivfoto: Emil Weatherhead Breistein)

Artikkelen er over 1 år gammel

Fana gir treningssamarbeidet med Tertnes mye av æren for at de nå kan spille mot hverandre i eliteserien.

DEL

Når Tertnes tar imot Fana i Haukelandshallen onsdag klokken 18.30, er det klart for det første bergenske håndballderbyet i eliteserien siden Bjørnar var oppe i 2006/2007-sesongen. BA tar pulsen på lokaloppgjøret med studiosending både før og etter kampen.

Fana har i mange år vært farmerklubben til Tertnes, og de to siste årene før Fanas sensasjonelle opprykk trente lagene sammen to ganger i uken.

Alt dette ble det naturligvis slutt på da lagene plutselig var i samme divisjon, men Fana-trener Erlend Lyssand har mye å takke Tertnes for.

– Det treningssamarbeidet vi hadde med Tertnes var helt avgjørende for den fremgangen vi fikk. Begge sesongene vi trente sammen med Tertnes var vi et topplag i 1. divisjon. Det er ikke tilfeldig, sier Lyssand.

– Når du trener for deg selv så er det vanskelig å holde samtlige spillere på tå og hev hele tiden, men når du trener med et lag og spillere som er bedre enn deg, så kan du ikke slippe deg ned, påpeker han.

– Taktikk nytter ikke

Lagene har så god kjennskap til hverandre at overraskende taktiske grep nesten ikke er mulig å få til, mener Lyssand.

– Denne kampen blir avgjort av enkeltprestasjoner. Vi kjenner hverandre så godt at vi kan egentlig ikke bli mer forberedt enn vi allerede er. Taktiske grep nytter ikke, for Tertnes vet alt om oss, og vi vet alt om dem, sier Fana-treneren.

Tore Johannessen så på da Fana slo Lar­vik forrige uke. – Da så man noe nytt fra Fana, sier Tertnes-treneren. (Foto: Sindre Wiik)

Tore Johannessen så på da Fana slo Lar­vik forrige uke. – Da så man noe nytt fra Fana, sier Tertnes-treneren. (Foto: Sindre Wiik)

Tore Johannessen er ikke helt enig med sin kollega i at taktikk blir overflødig i denne kampen, men benekter ikke at han slipper å google seg frem til hva Fana kan finne på.

– Når du trener sammen to ganger i uken over lang tid, så vil du til slutt kjenne de viktigste egenskapene til alle spillerne. Vi vet veldig godt hva Fana er gode på, og hva de ikke er fullt så gode på, sier Tertnes-treneren.

Må stoppe kantene

Lyssand har planen klar for hvordan han skal stoppe tabelltreer Tertnes, men vil naturligvis ikke avsløre alt.

– Det jeg kan si er at Tertnes har svært gode kantspillere, gliser Lyssand, som ikke er sen med å plassere favorittstempelet på Tertnes.

– Vi går inn til kampen med senkede skuldre. Vi skal nyte dette. Vi har alt å vinne.

Fana sendte sjokkbølger gjennom Håndball-Norge i forrige uke, da de slo Larvik på hjemmebane.

– Høyt tempo og kontringsspill er veldig viktig for Fana, men mot Larvik så man noe nytt. Da bygget de spillet sitt på godt forsvars- og målvaktsspill. Og det lyktes de med, selv om jeg ikke var veldig imponert av Larvik. Vi har planer om å gjøre det litt vanskeligere for Fana enn Larvik klarte, sier Tore Johannessen.

Artikkeltags