BA-serie: Under Paralympics skal vi i BA-sporten ha fokus tilbudet for dem som vil drive med paraidrett i Bergen. Fra toppidrettsutøverne til lavterskeltilbud. Tips oss gjerne på e-post: [email protected]

– Vi så at det ikke var noe fotballtilbud for sønnen vår, så vi bestemte oss for å starte opp noe på egenhånd, forteller Grete Haveland.

Hun er mor til 15 år gamle Joakim. Sammen med sin mann, Stian Haveland, gikk de bredt ut for å rekruttere til et fotballag for unge funksjonshemmede. De sendte ut invitasjoner til spesialskoler og stilte opp på samlinger i regi av idrettskretsen, i håp om å engasjere flere.

– Vi var kjempespente, og håpte selvfølgelig at det skulle komme mange folk. Men de første gangene var det bare oss og Joakim sin beste venn fra barndommen som kom, forteller fotballtreneren.

Selvstendig drevet

De fikk etter hvert flere med seg, blant annet ved å oppsøke Vitalitetssenteret. I Stjerneserien spiller man tre mot tre med vant rundt banen. Arna Rottary Klubb sponset Haveland & Co. med vant, mens Arna-Bjørnar ga dem drakter og fotballer.

– Klubben har ikke vært med å drive laget. Det har vi gjort selv. Men vi har fått det vi trenger, forklarer Haveland.

Det er et stort spenn i funksjonshemningene på laget. Noen av spillerne trenger mer tilsyn enn andre.

For å være med på Arna-Bjørnars stjernelag, må spillerne ha med seg en verge eller forelder på trening og kamp.

– Vi kjenner ikke spillerne så godt at vi vet hvordan de reagerer i alle situasjoner, forteller Haveland.

Brødrekontraster

Mens hennes eldste sønn har kunnet velge og vrake av idretter i oppveksten, har det vært noe mer begrenset for Joakim. Grete Haveland er fornøyd med at idrettstilbudene for unge funksjonshemmede nå blir flere og bedre.

– Tidligere hadde man jo ikke svømming for funksjonshemmede. Det kan Joakim drive med nå, sier hun.

Joakim Haveland har svømt i ett år. Grete Haveland påpeker at man nå også har opprettet Gullserien, en håndballiga for unge funksjonshemmede.

– Så hvis man sonderer terrenget litt, så er det faktisk et ganske bra tilbud, mener hun.