Har rystet en hel idrettsverden

Cameron Van Der Burgh og Alexander Dale Oen under Bergen swim festival 2009.

Cameron Van Der Burgh og Alexander Dale Oen under Bergen swim festival 2009. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

Cameron van der Burgh var en av Alexander Dale Oens aller beste venner i svømmemiljøet.

– Alexander var min beste venn i svømmingen, sier sør-afrikanske van der Burgh.

Han ble blant annet lokket til Bergen swim festival i 2008 og 2009 av Dale Oen.

– På mine besøk i Bergen fikk jeg gleden og æren av å bli kjent med hans familie og lære av Alex mens jeg fremdeles forsøkte å slå gjennom som internasjonal svømmer, sier van der Burgh.

Nå vil han dedisere sin OL-deltakelse i London denne sommeren til sin avdøde rival og gode kamerat.

– I London kommer jeg til å svømme for Alex, sier van der Burgh.

– FANTASTISK VENN

– En stor rival og en fantastisk venn, sier Kosuke Kitajima.

Slik reagerer gullvinneren fra Beijing og Oens største rival på de tragiske nyhetene.

Kosuke Kitajima var Alexander Dale Oens største konkurrent.

Japaneren var den eneste som slo Dale Oen under OL i Beijing i 2008, og han var sjokkert over prestasjonen da Dale Oen knuste verdenseliten under VM i 2011.

De to var verdens beste i en av verdens største idretters paradegren, 100 meter bryst. Men de var også gode kamerater. Dale Oen trente sammen med Kitajima i 2009, og de to har holdt kontakten. Blant annet rakk de begge ut en hånd til hverandre, først Dale Oen etter det grusomme jordskjelvet i Japan – senere Kitajima da Norge ble rammet av terror.

– Jeg er i fullstendig sjokk. Alexander har vært min rival og mitt mål i det siste året når jeg har trent for London. Jeg gledet meg til å konkurrere mot ham under OL, og vet at han gledet seg til å konkurrere mot meg. Hjertet mitt går ut til Dale Oens familie, hans venner, trenere og lagkamerater i Norge, sier Kosuke Kitajima til BA.

– Han var en stor rival for meg, og en fantastisk venn, sier Kitajima.

I SJOKK

Alexander Dale Oens prestasjoner som svømmer gjorde ham til en inspirasjon langt utenfor den store verdensidretten.

– Alexander var mye mer enn viktig for svømmesporten. Han var viktig for hele den norske idretten. Han var et ikon og en inspirasjon som viste at alt er mulig. Og han har betydd mye for meg og min trening, sier roeren Olaf Tufte om sin gode kamerat Alexander Dale Oen.

Oen var ikke bare en inspirasjon gjennom sine enestående prestasjoner i bassenget. Alle som kjente svømmeren fra Øygarden vet at han var like blid som han var god. Alltid utrustet med et bredt smil og en morsom kommentar.

– Alexander var dagslyset i et mørkt rom. Han var en fantastisk kompis og en fantastisk idrettsmann som alltid gjorde livet bedre for de rundt seg, sier en beveget Tufte.

Han beskriver det som uvirkelig at en av våre sterkeste nå er borte så tidlig.

– Vi sitter som spørsmålstegn. Alexander skulle være flaggskipet vårt i OL i London, sier Tufte.

På sin Facebook-side har Tufte lagt ut denne hyllesten til Dale Oen:

«Du, du skulle bære Norge på dine sterke skuldre gjennom OL. Du skulle vise vei. Slik du gjorde hver dag med å være den du var. Du skapte glede hvorhen du var. Og manet til innsats av hele din sjel. Du var et forbilde for oss, og kommer fortsatt til å være det. Du var vår helt, som viste at det er mulig.. Tusen takk for all GS du skapte, og veier du viste oss. Du er med oss i all fremtid. hilsen olaf & rogutta.»

Også for golferen Suzann Pettersen har Alexander Dale Oen betydd mye.

– Alexander var en fantastisk inspirasjon for alle. Han jobbet hardt og viste hva som skal til for å lykkes uansett idrett. De verdiene og de holdningene han sto for var helt eksepsjonelle. Ord blir fattige, sier Pettersen.

Hun hadde ved flere anledninger hatt kontakt med Dale Oen, og skulle etter planen reise til Mosambik sammen med verdensstjernen denne høsten på tur med Right to play.

– Det var en tur vi begge gledet oss utrolig til, sier Pettersen.

– Alexander var ved siden av å være en stor idrettsmann, også en utrolig varm person. Samtidig som han var den stjernen han var, hadde han et stort hjerte, sier Suzann Pettersen.

– INGEN KLATRER

– Alex fikk folk til å le. En fantastisk fyr, og en råtass av en idrettsutøver, som hatet å tape - uansett hva det var snakk om, sier treningskamerat og kompis Trond Nymark. Han forteller en historie fra sitt eget utdrikningslag.

– Vi holdt på i en klatrevegg i sentrum, og det ble selvsagt et spørsmål om hvem som kom høyest. Det ble Alex, og det var ikke fordi han var god til å klatre. Det var han ikke, men han ville mest. Sånn var han, enten det var snakk om Ludo eller svømming. Han nektet å tape, og det var nok mye av grunnen til at han ble så god, sier kappgangeren.

– Han var altfor ung til å dø, dette skulle ikke skje, sier en sorgtung Nymark til BA.no.

UVIRKELIG

På Twitter er svært mange idrettstjerner i sorg.

Carl-Erik Torp: - Sjokkert og helt tom. Hvil i fred Alexander Dale Oen. En flott mann og et stort forbilde for oss alle. Mine tanker går til de nærmeste.

Mia Hundvin: - Bare trist. Han virket som den fineste fyr og var en fantastisk idrettsutøver. RIP Alexender Dale Oen.

Aksel Lund Svindal: - Det føles helt uvirkelig at Alexander Dale Oen ikke er med oss. Mine tanker går til familien, venner og laget hans i Flagstaff.

Jan Åge Fjørtoft: Alexander Dale Oen, en av de største i norsk idrett er borte. Og en herlig person. Så ufattelig trist. Hvil i fred.

Kjetil Jansrud: - Dette traff meg dypt i hjerteroten. Din fantastiske personlighet overskygget prestasjonene. Hvil i fred, min venn.

Christina Vukicevic: - Alexander.. Ord kan ikke beskrive hvilket sjokk dette er. Hvil i fred. Både som menneske og idrettsutøver vil du aldri bli glemt.

John Arne Riise: - Alexander Dale Oen, hvil i fred. Fantastisk idrettsmann og en fantastisk person. Takk for minnene, du blir aldri glemt

Ingvill Måkestad Bovim: - Jeg kan ikke tro det. Det gjør fryktelig vondt.

Kosuke Kitajima, verdenskjent svømmer fra Japan: Jeg kan ikke stoppe tårene.

Cameron van der Burgh, svømmekompis fra Sør-Afrika: Til min fremste rival, min beste venn, min bror i brystsvømming - måtte du hvile i fred. One love

Artikkeltags