Gå til sidens hovedinnhold

Her bergtok Hjallis bergenserne

Artikkelen er over 8 år gammel

I løpet av fire dager i mars 1954 bergtok Hjalmar «Hjallis» Andersen 30 000 bergensere her på Myravatnet.

Torsdag ble skøytekongen bisatt fra Tønsberg domkirke med en rekke prominente gjester på plass. Hjallis ble et ikon allerede da han var aktiv, og fortsatte å være det etter at han la skøytene på hyllen.

Også i Bergen satte han sine spor. Verken han eller bergenserne som var til stede glemte noen gang 1. og 4. mars 1954 på Myravatnet like bak Fana brannstasjon.

FOLKEVANDRING

– Vi møtte et folkehav uten like til tidenes rareste skøytestevne, fortalte Hjallis da Tormod Valaker intervjuet ham i forbindelse med boken til Fana ILs 90-årsjubileum i 2010.

Skøytesporten var Norges nasjonalsport, og alle ville få med seg den største av dem alle. Folk gikk mann av huse og karet seg oppover til Myravatnet. 20 000 i tallet den første dagen og 10 000 den siste dagen skøytekongen var i byen.

– Speakeren annonserte verken rundetider eller parsammensetning. Hele tiden gjentok han bare: «Kjære bergensere, bli stående i skråningen og ikke gå ned på isen, forteller Hjallis i jubileumsboken.

Det var kanskje ikke så rart. Den skjøre isen på Myravatnet holdt bare til to og et halvt par i seniorklassen. To dager etter det første stevnet kom legenden tilbake. Hentet i sjøfly fra Trondheim. Rodd inn fra flyet til Sandviken sjøhavn der han ble sendt i drosje opp til Myravatnet.

FIKK BETALT TO GANGER

Han gikk 3000 meteren på 4.58,4 i par med Finn Hodt. Det var andre gang bergenserne fikk oppleve «Kong Glad» på et par uforglemmelige dager i 1954.

Det hører med til historien at arrangøren var så fornøyd med å få Hjallis til Bergen at han fikk betalt to ganger.

– Etterpå skulle vi til byen og ta nattoget til Oslo. Vi prøvde å få tak i en taxi i folkehavet, men det var umulig. Så det endte med at vi sjekket hvor nærmeste stasjon var, mimret Hjallis i Valakers bok.

Han tok opp frakken og gjemte skøytene under den. Skøyteluen var også borte da han anonymt tok seg gjennom folkehavet ut i Sandalen og til Nesttun stasjon der han gikk på nattoget.

– VIL ALDRI GLEMME

I dag er skøytestevner på Myravatnet en saga blott, men de som var der kommer aldri til å glemme det.

– Nei, det kan du være sikker på. Jeg husker trengselen, den lunefulle isen og folkekongen selv. Det var noe helt spesielt. Til og med den lange gåturen tilbake til sentrum med faren min, forteller Tormod Valaker til BA etter gårsdagens begravelse.

Forfatteren av Fanas jubileumsbok tror heller ikke Hjallis glemte de to dagene i Bergen.

– Nei, han kom med detaljer fra de dagene som forteller meg at han ikke gjorde det. Det var minnerike dager for ham også.

Kommentarer til denne saken