Her dyrker de talentene

Filip Bøe (13) var ganske fornøyd med å ha hoppet 2,38 meter                på stille lengde. Unggutten er et av de store talentene i Fana ? som 13-åring er han norgesmester og løper 60 meter på 7,55, 100 meter på 12,36 og 200 meter på 24,81!

Filip Bøe (13) var ganske fornøyd med å ha hoppet 2,38 meter på stille lengde. Unggutten er et av de store talentene i Fana ? som 13-åring er han norgesmester og løper 60 meter på 7,55, 100 meter på 12,36 og 200 meter på 24,81! Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Fana har startet sitt eget talentutviklingsprosjekt. – Det er veldig bra, sier sprint-norgesmester Filip Bøe (13).

DEL

Fana IL er et av landets største idrettslag. Med over 3300 medlemmer innenfor ti idretter, er det kanskje ikke så rart at nettopp denne klubben har startet sitt eget talentutviklingsprosjekt.

75 jenter og gutter født i 1999 og 2000 er tatt ut til å delta i «Fana-atleten».

– I dag tester vi spenst, sprint og styrke, forteller Gisle Ellingsen, som er sportskoordinator og ildsjel i klubben.

Prosjektet ble klekket ut i fjor vår. I november hadde de unge talentene sin første samling på Fanahytten der de blant annet fikk lære om ernæring, antidoping, personlig ledelse og viktigheten av struktur.

– De som er flinke i idrett er ofte de som også er flinke på skolen. Vi håper at dette er noe de kan ta med seg også når de skal ut i arbeidslivet, sier han.

BLE OVERRASKET OVER EGET RESULTAT

Men hovedformålet er å videreutvikle en vi-kultur på tvers av idrettene i tillegg til å stimulere ungdommen til videre satsing på sin idrett.

– Jeg synes det er veldig bra at vi gjør dette. Vi får trene og være samme med andre i hele klubben, sier Filip Bøe (13).

Unggutten er et stort friidrettstalent, og har allerede markert seg med å bli norgesmester på 60-, 100- og 200-meter sprint. Ikke overraskende nok var han også raskest på 40 meter sprint under testingen i Høiehallen. At en fotballspiller var nest raskest, er litt mer oppsiktsvekkende.

– Jeg ble litt overrasket over det. Jeg visste ikke hva som var bra, og har aldri løpt på tid, sier Christian Foldnes Samnøen.

– MOTIVERENDE

Men 13-åringen har ikke alltid vært blant de kjappeste.

– Da jeg var liten var jeg stor og sterk, men hadde ingen fart, så jeg har løpt mye på fritiden.

– Så ryktet om at fotballspillere er treige og stive er bare tull?

– Hehe, jeg er litt stiv. Løpingen har nok gått på bekostning av tøying, innrømmer han.

Med sine første testresultater i øvelser som lengde, kule og benkpress er den unge fotballspilleren sulten på utvikling.

– Jeg blir motivert til å presse meg for å bli bedre til neste gang, sier han og smiler.

SKAL UTVIDE PROSJEKTET

Snart utvider Fana prosjektet for talentene som er født mellom 1995 og 1998.

– Vi vil ha et tilbud til alle i klubben vår, og legge til rette for toppidrett og mosjonister. Som en betydelig samfunnsaktør i Bergen Sør er vi også opptatt av å forhindre frafall, noe vi vil gjøre ved å gi et tilbud av høy kvalitet til alle, sier Ellingsen.

At dette opplegget er av høy kvalitet, er det ikke vanskelig å se. Og de unge tror helt klart at de får noe ut av å lære av andre idretter enn deres egen.

– Det er gøy å se hvordan fotballspillere er i forhold til skiløpere, jeg ser jo at de har vært her og trent før, sier Christian Foldnes Samnøen.

– Man blir motivert av å sjekke utviklingen, mener håndballspiller Stine Roll (14).

– Ja, dette er et veldig spennende prosjekt, mener fotballjenten Benedikte Lyngbø (14).

– HELT FANTASTISK

Rune Vindheim trener fotballherrene til Fana i 2. divisjon, og har klokkertro på «Fana-atleten».

– Dette er helt fantastisk, sier han og ser utover Høiehallen.

– Dette er sånt som vi gjorde når vi var små – konkurranse med måling av resultater over tid. Jeg tror det er mange født mellom 1990 og 2000 som ikke engang har løpt en 60-meter.

Han er ikke i tvil om at idrettsutøvere i alle de ti idrettene har noe å vinne på å testes i forskjellige øvelser innen sprint, spenst og styrke.

– Vi trener her med A-laget, og de som har vært med gjennom de to årene vi har gjort det, har hatt en vanvittig fremgang.

Selv kan Vindheim nesten sies å drive sin egen talentfabrikk. Han er far til Andreas Vindheim (18) som har signert proffkontrakt med Brann. Døt-rene Henriette og Tomine spiller også fotball. Eldstejenten Henriette er med på «Fana-atleten» og skal på treningsleir med Fanas damelag til tross for at hun er født i år 2000.

Artikkeltags