Ingen ville tvinge Norge til å ta i bruk Bergens unike modell

Alle stortingspartiene, pluss Rødt, møtte opp til idrettsdebatt. Eller: Idrettsprat, for spesielt med debatt ble det ikke.

Alle stortingspartiene, pluss Rødt, møtte opp til idrettsdebatt. Eller: Idrettsprat, for spesielt med debatt ble det ikke. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Idretten har mildt sagt havnet i skyggen av innvandring, Støres brygge og arbeidsledighet denne valgkampen. Debatten torsdag ga kanskje svar på hvorfor.

DEL

For verken man stemmer blått, grønt eller rødt er løftene få og uenigheten generelt liten om norsk idrettspolitikk. Norges idrettsforbund (NIF) har listet opp tre hovedønsker denne valgkampen: Én milliard årlig over statsbudsjettet til breddeanlegg, full momskompensasjon – og en generell formulering som lyder «styrk idrettslagene».

NIF har i grunn blitt parkert. Idrettspresident Tom Tvedt er kritisert for å ikke være synlig i valgkampen – sist av Adresseavisens Kjetil Kroksæter.

Gratisprinsippet i Bergen

Bergen er kun én av seks kommuner i hele landet (!) som har gratis halleie for idretten i kommunale anlegg. Ingen av stortingskandidatene i panelet ville pålegge andre kommuner det samme.

På Idrettens Hus på Stadion torsdag kveld var kandidatene på hordalandsbenken stort sett enige, i motsetning til MDGs Marie Hauge, som våget seg frempå med påstanden om at man ikke bare «måtte bygge en masse haller uten å vite behovet først».

Anita G. Johannessen (Frp) var opptatt av å jobbe for at staten forskutterer tippemidlene ut til anleggsbygging. I Hordaland er ventetiden på utbetaling av midlene 2,4 år i snitt. Hordaland har tippemiddel-etterslep på 329 millioner kroner. Spesielt renteutgiftene på skyhøye banklån kan være en stor byrde for idrettsklubbene.

Krfs Beate Husa kritiserte selv hennes eget parti for å ikke kunne gi idretten et konkret tall i milliard-kampen.

– Det er for mange vidløftige ord og for lite konkret idrettspolitikk, mener hun, og fulgte opp med å irritere seg over debattene hun har hatt i kommuner i Hordaland:

– Det er utrolig liten investeringsforskjell på å bygge en volleyballhall og en fullverdi håndballhall når man inkluderer momskompensasjon og tippemidler. Det er ofte snakk om bare to-tre millioner.

Venstres Ingrid N. Fjeldstad kontret med at Venstre tross alt vil ha milliarden inne, men da øremerket folkehelsetiltak.

Én time og tålmodighet

Rødt, SV, KrF og Ap understreket viktigheten av én times fysisk aktivitet i skolen. Ruth Grung (Ap) ville også ha avsetting av områder for idrettsflater inn i plan- og bygningsloven.

– Dette kan vi gjøre noe med nasjonalt, påpekte hun.

Erik Skutle (H) mente at utålmodigheten i idretten etter store anleggsløft er bra, men at man må belite seg.

– Det går fremover. Da jeg vokste opp på Nesttun, var det bare Slåtthaughallen å dra til for å spille basket. Nå er det noe helt annet. Vi må bygge jevnt og trutt, mener han.

Artikkeltags