Nå skal det sprintes på Stadion

Løpebanen på Stadion ble åpnet onsdag. Fra venstre: Morten Ivarsen i Olympiatoppen Vest-Norge, idrettsbyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap), daglig leder i Brann Vibeke Johannesen og Morten Kristoffersen fra Høgskulen på Vestlandet.

Løpebanen på Stadion ble åpnet onsdag. Fra venstre: Morten Ivarsen i Olympiatoppen Vest-Norge, idrettsbyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap), daglig leder i Brann Vibeke Johannesen og Morten Kristoffersen fra Høgskulen på Vestlandet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

200.000 kroner er investert i ny løpebane med sensorutstyr for å måle den reelle akselerasjonen og toppfarten.

DEL

En ny løpebane har tatt form under BOB-tribunen, kortsiden mot Christieparken, på Brann Stadion. Mellom utganger, kiosker og toaletter ligger det nå en topp moderne løpebane på 60 meter. Hver tyvende meter skal fotoceller registrere nøyaktig tidspunkt for passering.

Det hele koster et par hundre tusen kroner, og er et spleiselag mellom Brann, Høgskolen på Vestlandet, Olympiatoppen og det nystiftede konseptet Idrettscampus Bergen. Selv om ideen springer flere år tilbake, med Brann-lege Gregor Monsen og Høgskolens Morten Kristoffersen i spissen, er det nå muliggjort gjennom samarbeidet som er i ferd med å etablere seg på Kronstad mellom de nevnte aktørene.

«Sjokolade i kjøleskapet»

Høgskolen vil bruke anlegget i forskning og undervisning, mens Olympiatoppen og Brann selvsagt kommer til å «pushe» utøverne sine på banen. Det skal gi trenerne og utøverne nøyaktige svar på hvor raske de er, hvilken toppfart de når den – og hele tiden være klar over hvilken vei utviklingen deres går.

– Det vil gi oss klare svar på om for eksempel det er toppfarten eller akselerasjonen som er bra eller dårlig. Vi har tidligere testet dette i Turnhallen og litt sånt, men nå får vi et fast dekke og helt nøyaktige målere, sier en fornøyd Helge Haugen.

Branns fysiske trenere, Haugen og Manu Torres, kommer til å benytte seg godt av banen.

– Det blir litt som å ha sjokolade i kjøleskapet hele tiden. Da spiser man det oftere – og nå har vi en arena for dette på vår egen stadion, forklarer Haugen.

Brann har hatt for vane å først og fremst teste hele troppen før og etter juleferien, og muligens et par ganger i løpet av sesong. Dette gir bedre muligheter for å jevnlig teste enkeltspillere de ønsker å overvåke og teste nøyere.

– Begynner å slå røtter

– Dette er et av de første tegnene på at idrettscampusen begynner å slå røtter. Vi begynner å se styrken av at store institusjoner med enorm kompetanse samler seg, mener idrettsbyråd Pål Hafstad Thorsen.

Hans egen spurt var ikke all verdens, men Ap-politikeren hevder selv han løp i «sakte film» for å gi fotografene en sjanse til å få et klart bilde. Forhåpentligvis er det mer sprut i Høgskolen- og Olympiatoppen- og Brann-utøverne som skal ut på dekket.

Knut Songve i Hordaland idrettskrets la også vekt på viktigheten av at man fysisk får samlet anlegg også der kompetansen finnes. Idrettsfaglig ansvarlig i Olympiatoppen Vest-Norge, Morten Ivarsen, er på bølgelengde med Branns Helge Haugen.

– Nå får vi ett sted der vi tester alle. Det gir bedre kvalitet, og bedre tilgjengelighet. Vi har testet litt rundt omkring, i Vestlandshallen for eksempel, men da blir det ulike underlag. Det kan ikke sammenlignes med dette. Nå begynner vi å jobbe på tvers av ulike idretter, og det er bra, mener den tidligere verdensmesteren i padling.

Artikkeltags