– Allerede i 1. klasse kan jeg se hvem det kan gå ille med. Idretten kan redde dem.

Kine Rolland (12) elsker LIM-prosjektet på Slettebakken.

Kine Rolland (12) elsker LIM-prosjektet på Slettebakken.

Artikkelen er over 1 år gammel

Suksessprosjekt på Slettebakken kan bli utvidet. Høyre vil gi penger, Ap skal «se på det».

DEL

Slettebakken: Anita Shepherd er ikke idrettsfantast. Hun er rektor. Vi står midt i idrettsklyngen, like ved beryktede «Chicago». Nå er ikke området preget av gjenger lenger, men det er fortsatt definert som et område med «levekårsutfordringer». I Årstad bydel tjener de i gjennomsnitt 167.000 kroner mindre enn i Ytrebygda.

Det er det som gjør LIM (se faktaboks) så viktig. Det mener i hvert fall de ni idrettslagene som står bak, med primus motor Arvid Hovland i spissen, og Slettebakken barneskole. Konstituert rektor, Anita Shepherd, bruker en kvart million i året på å få elevene i aktivitet, hive i dem et måltid – og så gi dem leksehjelp etterpå. Hvorfor?

Fritidsaktivitet etter skoletid på Slettebakken.

Fritidsaktivitet etter skoletid på Slettebakken. Foto:

– Fordi det fungerer. Halvparten av elevene våre er flerspråklige. Vi kan ikke late som det ikke byr på utfordringer. Vi merker spesielt på mange av fedrene til jenter; de er bekymret, og har ikke tillit nok til å bare overlate jenten sin til et idrettslag eller lignende. Her er det en ekstra trygghet i at vi er involvert, og vi får med både barn og foreldre på det. I tillegg er dette helt gratis. Terskelen blir lavere, sier Shepherd.

Høyre-forslag på 1,7 mill.

Arvid Hovland i Trane SK har i årevis jobbet for at idretten skal være en arena for integrering. «Idrettens fargespill», kaller han det. Og nå står han her med Høyres Henning Warloe.

Kjendishunden Banksy er som andre firbeinte forvist fra kommunale idrettshaller, så Warloe får ikke alle med, men han ønsker flere tobeinte på is, parkett og i klatreveggen. Høyre satte av 1,7 millioner kroner i deres alternative budsjett for å opprette LIM på flere skoler i Bergen. Per nå er det unike prosjektet på Slettebakken drevet på dugnad, godvilje, finansiering fra de ni idrettslagene og altså Slettebakken skole.

Kan bli utvidet

Warloe mener LIM hadde fortjent øremerkede midler.

– Jeg mener det er altfor mange skoler som defineres innenfor «levekårs»-segmentet, og da blir omfordelingsmidlene lite målrettet. Vi vil prioritere de konkrete, gode tiltakene. Som LIM. Det fungerer, mener han.

Blant idrettene som tilbys er vektløfting. Kine Rolland (12) og venninnene storkoser seg. Det er ikke mange år siden man ville blitt overrasket over å se muslimske jenter i barneskolealder løfte på stenger, men med LIM har det blitt dagligdags.

Ni idretter tilbys. Hovland i Trane kaller prosjektet «idrettens fargespill», og han bruker det til integrering og rekruttering.

Ni idretter tilbys. Hovland i Trane kaller prosjektet «idrettens fargespill», og han bruker det til integrering og rekruttering.

– Vi gjør det hver onsdag, og det er kjempegøy! Man slipper å tenke på noe akkurat når man holder på, og man blir andpusten, smiler 12-åringen, som svarer bekreftende på om hun tror aktivitetene hjelper henne i skolearbeidet.

Byrådet satte ikke av den samme potten som Høyre i budsjettet. Skole- og idrettsbyråd Roger Valhammer (Ap) sier til BA at «LIM gjør en fantastisk jobb», og at en utvidelse er «noe vi vil se på i programarbeidet til Arbeiderpartiet».

– Byrådet er opptatt av tilbudet, og ser verdien av det viktige arbeidet de gjør. Derfor har vi gitt støtte til dette tiltaket siden 2017, sier han.

Fakta

LIM: Lekser, idrett og mat. Et prosjekt med ni idrettslag og Slettebakken skole. Elevene får idrettsaktivitet, mat og leksehjelp etter skolen, helt gratis. Et slags «Idretts-SFO» for 5.–7. klasse.

Mål: At barn og ungdom på Slettebakken mestrer skolen bedre og at de kommer i aktivitet. Det er også et integreringstiltak, og en arena for idrettslagene å rekruttere medlemmer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken