En årelang konflikt i Fyllingsdalen er endelig løst

Fyllingsdalen idrettshall blir endelig større. Her dribler Elias Elharrar (15) idrettsbyråden Roger Valhammer grundig.

Fyllingsdalen idrettshall blir endelig større. Her dribler Elias Elharrar (15) idrettsbyråden Roger Valhammer grundig. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I 2012 ble det feiret med kake. Så krasjet kultur- og idrettsplanene på stedet sammen. Nå skal floken rundt den gamle idrettshallen i Dalen bli historie.

DEL

Fyllingsdalen idrettshall ble åpnet i 1979. Få år senere var behovet for et påbygg meldt seg. Tiårene gikk, men i 2002 fikk man fart på sakene.

Trodde man.

Kort oppsummert: I 2012 bevilget endelig det daværende byrådet 32 millioner kroner til ny hall. Så kom plutselig en ny plan på trappene: Et felles idretts- og kulturhus. De 32 millionene ble lagt i en skuff. Få år senere, med stadige diskusjoner og småkrangling mellom idretten, kulturen og politikken, ble daværende idrettsbyråd Gunnar Bakke (Frp) sin plan skrotet. I fjor skar dagens byråd gjennom, og lovte bydelen et nytt kulturhus på en annen tomt, som ennå ikke er fastsatt.

Fyllingsdalen idrettshall skal bli større. Byrådet vedtar å bygge et toetasjes tilbygg her, ut mot Fyllingsdalsveien.

Fyllingsdalen idrettshall skal bli større. Byrådet vedtar å bygge et toetasjes tilbygg her, ut mot Fyllingsdalsveien. Foto:

I dag kom gladnyheten også for idretten, som i mellomtiden skuffet innså at alt så ut til å ryke for deres del. For nå kommer endelig en ny hall i tilknytning til den fra 1979. En ny toetasjes idrettshall vegg-i-vegg skal bygges. Etter det BA kjenner til, vil prislappen ligge på 10-15 millioner kroner. Arbeidene kan begynne så tidlig som neste år. Tilbygget skal være på totalt 600 kvadratmeter.

Flere idretter flytter inn

– Dette betyr alt for oss, sier Hans-Erik Johansson.

Han er ikke bare rådgiver og gymlærer på Fyllingsdalen videregående skole, som ligger et flaut ballkast unna, men også anleggsansvarlig i idrettslaget Fjell-Kameratene. Nå sitter han med begge hattene på og jubler.

– Vi feiret med kake i 2012, men nå kan de vel ikke snu enda en gang, smiler Johansson.

– Bordtennis er en liten idrett det er vanskelig å selge inn, i motsetning til for eksempel fotball. Men nå får vi et fast sted å trene, midt i bydelen. I dag er vi 40-60 aktive medlemmer. Det kommer til å bli 200, det mener jeg, sier han.

Han tar imot BA i den snart 40 år gamle idrettshallen, som også er Fyllingen Basketballklubb sin hjemmearena. Umiddelbart etter sesongens slutt vil basketbanen flyttes noe slik at man får på plass en skillevegg i ene enden for andre idretter, som volleyball og bordtennis.

Tanken er at enda flere idretter skal få plass i Fyllingsdalen både før og etter de nye hallen er ferdig. I tillegg vil det gi langt bedre plass og mer treningstid for den videregående skolen. Bergen kommune må imidlertid bli enig med fylkeskommunen om en ny leieordning. Johansson drømmer om at elevene skal få treningstid før skoletimene setter i gang.

– Den beste løsningen

– Det er et stort behov for idrettsflater i Fyllingsdalen, spesielt for de mindre idrettene, men også basket. Vi ønsker å prioritere bredde i idrettstilbudet, sier idrettsbyråd Roger Valhammer (Ap).

Han var på plass for å annonsere nyheten om påbygget, som kan bygges billig nettopp fordi man kan benytte seg av de eksisterende garderobeanleggene i den gamle idrettshallen. Å rive 1979-bygget er nå uaktuelt.

– Det er blitt jobbet lenge for dette. Det er på overtid. I tillegg til nybygget, får man nå også utnyttet kapasiteten i den gamle hallen bedre, påpeker Valhammer.

– Tror du konfliktene som har preget diskusjonene rundt Fyllingsdalen idrettshall nå endelig er løst opp?

– Det er mye gammel historie her, men nå sikres idretten bedre kår, og byrådet løser behovet for et kulturhus. Dette er den beste løsningen.

Midlene for byggingen tas av den årlige investeringspotten på 50 millioner kroner stipulert i idrettsplanen.

Tenåringene jubler

Dem som får best nytte av både den gamle og nye hallen, jubler naturligvis.

– Vi har ventet lenge på at det skal bli bedre her. Det har alltid vært problemer med treningstider og sånt. Jeg får ikke trent så mye som jeg vil, sier Elias Elharrar (15), en av mange aktive basketballspillere i Dalen.

Bordtennisspiller Thomas Eikhaug (18) strekker racketen i været.

Her rundspiller Thomas Eikhaug idrettsbyråd Roger Valhammer i bordtennis.

Her rundspiller Thomas Eikhaug idrettsbyråd Roger Valhammer i bordtennis. Foto:

– Det gir mer frihet, for med dette kan vi trene mer når det passer oss. Og vi slipper kanskje å reise rundt om i byen, sier Fjell-Kameratene-spilleren, som ukentlig reiser fra Bønes til Haukelandshallen.

Bordtennisen på Laksevåg kan også juble for å endelig få en fast, kommunal plass selv. Den lenge etterlengtede 50-millionershallen på Alvøen skal som kjent bygges fra neste år.

Artikkeltags