Norge til historisk kvartfinale – jubel i Bergen

BIK, her mot Haugesund i januar, jubler også for norsk hockeysuksess i OL.

BIK, her mot Haugesund i januar, jubler også for norsk hockeysuksess i OL. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Alexander Bonsaksen skjøt Norge til OL-kvartfinale i ishockey. Det ble 2–1 over Slovenia etter forlengning tirsdag. – Det er helt fantastisk, jubler Knut «Langen» Fjeldsgaard – som er klar for fakkeltog!

DEL

Seiersmålet kom etter et voldsomt norsk press mot Slovenias mål. Bonsaksen skjøt fra langt hold med flere spillere mellom seg og målet.

Dommerne så på video et par minutter før de godkjente Bonsaksen-trefferen endelig. For første gang er Norge klar for OL-kvartfinale.

Det gikk bare vel seks minutter før Jan Urbas skjøt inn 1–0 via den venstre stolpen til keeper Lars Haugen. Det sang i metallet da pucken fløy inn.

Lykkelig «Langen»

BA får tak i Haukeland-overlegen – som var med på å redde Håvard Lorentzens karriere – på telefon før han har rukket å få med seg sluttstillingen. 2-1-resultatet tas imot med stor glede.

– Å, herregud! Da er det kvartfinale, da? Fantastisk bra, utbryter han.

– Vi har jo vært i kvartfinaler før, men bare i VM. Det har jeg vært med på, sier den tidligere hockeylegenden i Bergenshallen, som i en rekke OL og mesterskap også har vært tett på det norske landslaget som lege.

Han mener det norske landslaget presterer ekstremt godt. «Langen» hevder den massive eksporten av norske spillere i nyere tid til land som Sverige, Finland, Tyskland og Russland har vært avgjørende.

Knut "Langen" Fjeldsgaard, assisterende avdelingsoverlege på ortopedisk avdeling på Haukeland Universitetssjukehus.
Og tidligere ishockeylegende!

Knut "Langen" Fjeldsgaard, assisterende avdelingsoverlege på ortopedisk avdeling på Haukeland Universitetssjukehus. Og tidligere ishockeylegende! Foto:

– Det å få folk uti andre proffligaer er viktig. Vi må ikke være så redde for at folk reiser ut. De tar med seg en holdning, en væremåte, en stil som smitter over. En profesjonalitet. Og Petter (Thoresen, landslagstrener) kjenner jeg jo godt. Jeg var med da han debuterte i hans første OL i Lake Placid i 1980. Han vet nøyaktig hva han vil ha. Han har gjort en strålende jobb, sier Fjeldsgaard.

Nå drømmer Fjeldsgaard om bedre hallkapasitet i Bergen ...

– Er Norge blant de åtte best jevnt og trutt, er vi der vi skal være. Med Norge der, kan vi få ny hall her i Bergen, også! Både skøyter og hockey! Jeg kan gå i fakkeltog med Asbjørn Lilletvedt, jeg. Vi var vel som hund og katt da vi kranglet om istid i Bergenshallen, men han er en herlig fyr. Han elsker idretten sin, og det kjenner jeg meg igjen i. Vi kan gå sammen med Harald (Schjelderup, byrådsleder), så får han bla opp, humrer legen, som kjenner Ap-politikeren fra tiden som styremedlemmer sammen i SK Brann.

– Litt flaks

BIK-back Preben Aune Lindvik synes landslagssuksessen er stort.

– Det er sinnssykt gøy! Så bra som Norge gjør det i OL om dagen, er det kult at hockeylandslaget også kan bidra litt, smiler han.

– Overpresterer landslaget?

– Vi må vel si at det dreier seg om litt flaks her. Men de vinner de viktige kampene. Det er lov, det! Bare så på Portugal i fotball-EM, minner Aune Lindvik om.

– Dette er det største

28 sekunder før målet pådro unggutten Ludvig Hoff seg en utvisning for hooking. Den irriterte sikkert trener Petter Thoresen. Før kampen snakket han mye om at Norge måtte unngå unødvendige utvisninger om det skulle bli seier.

– Dette var altfor dårlig. Vi ble rett og slett overkjørt. Vi må forbedre oss på alle områder, sa kaptein Jonas Holøs til Eurosport etter 1. periode hvor det slovenske laget fikk skutt hele 16 ganger mot Lars Haugen.

Målscorer Alexander Bonsaksen og resten av laget jubler etter seieren i ishockeykampen mellom Norge og Slovenia i Gangneung Hockey Centre under vinter-OL i Pyeongchang.

Målscorer Alexander Bonsaksen og resten av laget jubler etter seieren i ishockeykampen mellom Norge og Slovenia i Gangneung Hockey Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto:

Jan Mursak var vanskelig å stoppe. Det var jo ingen overraskelse at var nettopp den slovenske kapteinen man måtte se spesielt opp for.

– Jeg synes vi skapte litt mer i annen perioden. Vi må fremover, sa Patrick Thoresen, som hadde stor tro på at nordmennene kunne snu kampen.

Det fikk han rett i.

– Dette er det største man kan opplevde på landslagsnivå. Jeg synes vi kom ut litt flatt, men tok oss sammen i andre og tok mer og mer over. Vi pådro oss noen unødvendige utvisninger, men vi klarte å stå dem av, sa SKA St. Petersburg-spilleren.

Dobbelt

Senere i perioden reddet Norges bestemann, målvakt Haugen, strålende på to skudd i løpet av et par sekunder. Så veltet han seg ned som en vegg og fikk stoppet Slovenia.

Tidlig i tredje periode kom utligningen etter en bra norsk periode. Martin Røymark la pucken på tvers av banen. Tomm Kristiansen dukket opp. Uten å treffe helt rent, så styrte han inn 1–1.

Seieren kom etter tre tap på rad i Pyeongchang.

Fasiten med i OL-nederlag stoppet for Norge på elleve kamper siden 1994-turneringen på Lillehammer. Da ble det 3–1 over Østerrike i kampen om 11.-plassen.

Rett før kampstart kom nyheten om at Slovenias Ziga Jeglic hadde avgitt positiv dopingprøve. Den viste spor av en astmamedisin. Sloveneren fikk 24 timer på seg til å forlate Pyeongchang.

I onsdagens semifinale mot olympiske utøvere fra Russland (OAR) vil Thoresen møte flere av sine lagkamerater og kjenninger.

– Vi må komme bedre til kampen enn vi gjorde i dag. Jeg har vel 13–14 lagkamerater på det laget (OAR). Alt kan gå og vi er store underdogs, sa Thoresen.

Artikkeltags