Kalvenes blir assistentrener i Åsane

Morten Kalvenes sa tidligere denne sesongen at han var på jakt etter nye utfordringer. Nå er han klar som assistenttrener for det nyopprykkede herrelaget til Åsane.

Morten Kalvenes sa tidligere denne sesongen at han var på jakt etter nye utfordringer. Nå er han klar som assistenttrener for det nyopprykkede herrelaget til Åsane. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Morten Kalvenes er klar for 1. divisjonsklubben Åsane, som assistenten til Kjetil Knutsen. – Det blir først og fremst veldig spennende, sier den tidligere Arna-Bjørnar-treneren om det som venter.

DEL

Morten Kalvenes ga før sesongslutt beskjed om at han ville gi seg i Arna-Bjørnar etter ni sesonger i klubben.

– Jeg føler bare at det er rett å gi seg nå. Det har vært mange fine år, men jeg kjenner at jeg mangler motivasjonen til å gå på en ny sesong, fortalte Kalvenes til BA på tampen av september.

Nå er det klart hva som blir neste utfordring for treneren.

– Jeg er veldig fornøyd med at det ble Åsane. Jeg har hatt mange samtaler med Kjetil Knutsen, Espen Brochmann og Trond Bjørndal om jobben, og lysten til å ta fatt på dette har bare økt mer og mer for hver samtale vi har hatt, forteller han.

FRA HOVEDTRENER TIL ASSISTRENTTRENER

Det betyr at Kalvenes går fra å være hovedtrener i toppserien, til å bli assistent i herrenes 1. divisjon.

– Min jobb blir å utfylle ham på best mulig måte. Jeg tror ikke det blir spesielt å gå fra å være hovedtrener til assistent, og etter samtalene vet jeg veldig godt hva som møter meg.

I løpet av de 15 årene Kalvenes har vært trener, har han vært assistent i et år. Den gang i Varegg for Espen Steffensen, som senere ble hentet til Brann som assistenttreneren til Mons Ivar Mjelde. Da overtok Kalvenes som hovedtrener.

– Jeg er velutdannet og kommer inn med en erfaring som jeg skal bruke til å utfylle de som allerede er der på best mulig måte.

SPENNENDE

Det er andre gang Kalvenes kommer inn i en nyopprykket klubb. Da han overtok Arna-Bjørnar, var også de nyopprykket.

– Det blir helt sikkert tøft, og det må vi forberede oss på. Men først og fremst kommer det til å bli veldig spennende, sier Kalvenes.

Med tre lokale lag pluss Sogndal i divisjonen, regner han med en økt nasjonal og lokal interesse for 1. divisjon.

– Divisjonen får en ekstra spiss, sier han.

Kalvenes har fulgt Åsane i flere år.

– Parallelt med jobben i Arna-Bjørnar har jeg en stor interesse for fotball og lokalfotball generelt. Jeg har sett alle de andre lokale lagene opp til flere ganger hvert eneste år, gjennom mange år. Åsane er nok det laget jeg har sett mest, foruten Brann.

Høstsesongen til hans nye klubb, imponerte Kalvenes.

– Måten de rykket opp på var imponerende og sterk, sier han.

OM OVERGANGEN FRA DAME- TIL HERREFOTBALL

Nå starter jobben med å forberede de oransjekledde best mulig på hverdagen i en ny divisjon.

– Man må ha en sunn ydmykhet, samtidig som at man vet at man skal spille i denne divisjonen fordi at man har kvalifisert seg. Vi må ikke gå i fellen og bli for reservert med tanke på hvilke forhåpninger man legger på seg selv, med tanke på for eksempel spillestil.

Og spørsmålet om forskjellen mellom å være dame- og herretrener er Kalvenes vant med. Det fikk han også da han gikk til Arna-Bjørnar fra Varegg.

– Faglig og pedagogisk er det nøyaktig de samme tingene. Da jeg tok UEFA pro-lisens var jeg med trenere som da var på herresiden, og som hadde jobbet på landslag eller i toppserien. Alle var veldig tydelige på at når det spørsmålet kommer opp, så er det ingen klare faktorer å sette fineren på. Det er først og fremst veldig likt, sier han.

– EN GOD MATCH FOR OSS

Sportslig leder Trond Bjørndal er glad for at Åsane har fått Kalvenes trenerteamet. Kalvenes signerte for en ukes tid siden, men det var noen ting som måtte på plass før de slapp nyheten.

– Han har først og fremst gjort en fantastisk jobb i den klubben han kommer fra. Han er også et dedikert fotballmenneske, som er veldig grundig i alt han går inn for. Han er god på forberedelser, evalueringsarbeid og har øye for spillerutviklingsarbeid. I tillegg vet vi at det er en god relasjon mellom hovedtrener og ham, sier Bjørndal.

Han peker også på at Kalvenes kommer fra en klubb som har gjort det veldig bra, selv om de kanskje ikke har hatt de største økonomiske musklene.

– Åsane er en klubb som rykket opp fra 2. divisjon med kanskje de minste budsjettet der, så han er en god match for oss og flink til å få mye ut av små ressurser.

Jakten på Kalvenes startet allerede før sesongslutt. Trenerteamet til Åsane er nå helt klart før sesongen. Der har hovedtrener Kjetil Knutsen med seg Morten Kalvenes, Åge Skjeldestad (fysisk trener), Andreas Søreide (keepertrener) og Jon Andreas Husøy (hovedansvar for 4. divisjonslaget).

– Vi har plukket ut og satt sammen et trenerteam som står godt sammen med hverandre. Det er den samlede kompetansen vi er ute etter, og den er vi godt fornøyd med, sier han.

KOMPIS MED KNUTSEN

Kjetil Knutsen er glad for å få Kalvenes til klubben.

– Vi kjenner hverandre godt. Vi har spilt fotball sammen og vært kamerater i mange år. I tillegg har vi jobbet sammen på Toppidrettsgymnaset, sier Åsanes hovedtrener.

Han setter stor pris på at kompisen og kollegaen er en dedikert kar.

– Det er avgjørende for å ta nye steg at vi har folk med en stor flamme i seg. Morten har en fin personlighet, faglig flink og så er han flink med mennesker.

Knutsen forteller at de to får muligheten til å jobbe tett, også på dagtid.

– Det vil bli et løft for alle, mener han.

Artikkeltags