Bergenseren gikk inn på 3.46,33 i den ekstreme heten i Rio. Flere kappgjengere segnet om under og etter løpet på grunn av varmen. Tiden hans var 5.35 bak den suverene vinneren Matej Toth fra Slovakia. Australske Jared Tallent kom på 2. plass.

Haukenes, fra Paradis, havnet på 24.-plass under VM i Beijing i 2015. Året før, i Moskva-VM, ble han diskvalifisert.

Nå gikk han sitt livs løp.

En 6.-plass i OL på den ultimate manndomsprøven er dermed en vanvittig opptur for fanabuen. IL Gular-kappgjengeren kom bak Erik Tysse på fem km under NM på Askøy tidligere i sommer.

Man kan trygt slå fast følgende: Haukenes nådde formtoppen perfekt! Rekorden hans tidligere var 3.47,42.

Inn i verdenstoppen

– Håvard fikk gjennombruddet sitt med 24.-plassen i VM i Beijing i fjor. Nå har han definitivt tatt steget inn i verdenseliten. Han viste, etter min mening, verdensklasse her i Rio, og skal jeg være helt ærlig er jeg ikke overrasket, for dette trodde jeg på, sa friidrettsforbundet sportssjef Ronny Nilsen til NTB etter at manndomsprøven i Pontal, like utenfor Rio sentrum, var over.

Haukenes, som gikk seg opp fra 12.- til 7.-plass på den siste drøye mila, holdt omtrent samme fart i avslutningen. Etter løpet ble 3-plassen disket, og Haukenes sendt opp ytterligere en plassering.

– Jeg kjente varmen godt, men det var et perfekt løp som jeg delte opp i tre deler og holdt meg til planen, sa Håvard Haukenes til NTB. Han avsluttet med et skikkelig primalbrøl like etter at han hadde passert målstreken.

Smart

– De første 12 kilometerne skulle jeg gå lett og fint. Så gjaldt det å holde rytmen frem til 36, for deretter å våkne opp og holde takten inn til mål. Det klaffet, fortalte Haukenes.

Han la seg i hovedfeltet ut fra start. Et par ganger ble han litt for ivrig, men det erfarne støtteapparatet med trener Stephan Plätzer i spissen klarte å roe ham ned. Han lå lenge på 12.-plass, men våknet opp like før 40 kilometer ble passert og gikk seg frem på resultatlisten.

– Jeg gikk smart, men ble til tider litt urolig og ivrig. Da fikk jeg klar beskjed om å dempe meg ned, fortalte han.

Haukenes innrømmet at han nok kan bli bedre til å roe seg og være mer tålmodig, men han er ung og mangler nok litt erfaring. Derfor var 6.-plassen imponerende.

– Håvard er en mann for fremtiden. De fleste som deltok her er nok over 30 år, for dette er en idrett der erfaring teller mye. Jeg er helt sikker på at vi i Norge kan få mye glede av Haukenes som ikke er mer enn 26 år, sa sportssjef Nilsen.

Fantastisk

Trener Stephan Plätzer strålte om kapp med Rio-solen etter innkomst.

– Håvard gjennomførte et fantastisk løp. Han gikk jevnt rundt ni minutter på to kilometer, og han så bra ut hele tiden, sa Plätzer til NTB. Han la til at bergenseren gikk akkurat så smart som det var lagt opp til.

– Han ble litt utålmodig et par ganger underveis, men vi klarte å roe ham ned, fortalte treneren. Han var ikke overrasket over prestasjonen, for han sa at han visste Haukenes både er sterk og tåler varmen veldig bra.

– Han hadde erfarne folk rundt seg i dette løpet, og det hadde stor betydning, for det er ikke til å komme fra at han er temmelig uerfaren på dette nivået, men han gikk utrolig godt. Løpet var teknisk veldig bra og kontrollert, fortsatte Plätzer.

– Før start var han veldig opptatt av å kunne sette personlig rekord. Det klarte han, og jeg vil si det er fantastisk i en OL-finale. Erfaringen han fikk i Beijing-VM i fjor har hjulpet ham veldig, mente Stephan Plätzer.

Men manndomsprøven hadde tatt på, for det var ikke så lenge Haukenes orket å prate i intervjusonen, før han vaklet videre for å få mer væske, få kjølt seg ned og komme til hektene igjen.

Menn, 50 km kappgang:

Gull: Matej Toth, Slovakia 3.40.58,

sølv: Jared Tallent, Australia 0.18 min. bak,

bronse: Hirooki Arai, Japan 0.26,

4) Yu Wei, Kina 2.02, 5) Robert Heffernan, Irland 2.57, 6) Håvard Haukenes, Norge 5.35, 7) Yohann Diniz, Frankrike 5.45, 8) Caio Bonfim, Brasil 6.04, 9) Chris Erickson, Australia 7.42, 10) Wang Zhendong, Kina 7.52, 11) Quentin Rew, New Zealand 8.34, 12) Horacio Nava, Mexico 9.55.

Hirooki Arai, Japan gikk i mål som nummer tre, men ble senere disket for å ha kollidert med Dunfee mot slutten av konkurransen.