Ryktene om at Marit Bjørgen kom til å sette karrierepunktun begynte å svirre allerede etter OL i Sør-Korea, hvor Rognes-løperen fikk med seg to gull, ett sølv og to bronsemedaljer.

Og fredag kom bekreftelsen. Marit Bjørgen bekrefter overfor NRK at en eventyrlig karriere er over.

Dagbladet var først ute med nyheten, men bare minutter etterpå bekreftet Bjørgen overfor NRK at hun takker for seg etter sesongen.

Bjørgens siste renn som aktiv langrennsløper blir etter planen lørdagens tremil under NM i Alta.

–Jeg kjenner at jeg ikke har den motivasjonen som trengs for å gi 100 prosent en sesong til, derfor velger jeg å legge opp, sier Bjørgen til NRK.

Tidenes vinterolympier

Under OL i Pyeongchang tok Bjørgen sitt åttende OL-gull og passerte Ole Einar Bjørndalen som den mestvinnende vinterolympieren. Totalt ble det åtte gull, fire sølv og tre bronsemedaljer fra OL.

I tillegg kan hun smykke seg med 18 VM-gull, og totalt 41 internasjonale mesterskapsmedaljer. 303 renn i verdenscupen ga 114 seire, og totalt 184 pallplasser. Bjørgen vant Tour de Ski i 2015, og har vunnet verdenscupen sammenlagt fire ganger (2004/05, 2005/06, 2011/12 og 2014/15).

38-åringen tok sin første verdenscupseier i Düsseldorf i oktober 2002. Den siste verdenscupseieren kom i Falun i mars.

Ville gå med Johaug

Marit Bjørgen har tidligere åpnet opp for å fortsette til etter VM i Seefeld neste vinter. Det for å få gå en siste sesong sammen med Therese Johaug, som nylig fikk begynne å trene med landslaget igjen etter å ha sonet en 18 måneder lang dopingdom.

Til VG sier Johaug at det var tungt å få beskjed fra bestevenninnen Bjørgen, om at hun setter karrierepunktum.

– Jeg skulle så gjerne ønske at hun ville fortsette ett år til, men jeg støtter henne 100 prosent i avgjørelsen. Hun er 38 år og har vunnet alt, hun skal få lov til å gi seg nå, sier Johaug.