Norsk jubeldag for dem med ski på beina

Tarjei Bø var blant de mange som kunne juble lørdag.

Tarjei Bø var blant de mange som kunne juble lørdag. Foto:

Av

Det ble en norsk jubeldag i Lillehammer, mens storebror Bø fikset seier i Ôstersund.

DEL

Maiken Caspersen Falla avgjorde verdenscupsprinten i Lillehammer i den siste bakken. Hun var ustoppelig på oppløpet i finalen.

Det var 27-åringens 14. seier i verdenscupen. Finske Krista Pärmäkoski fulgte nærmest, mens amerikanske Sadie Bjornsen som var raskest i prologen tok tredjeplassen.

Ingvild Flugstad Østberg, som også hadde kvalifisert seg til finalen, gikk inn til fjerdeplassen.

Heidi Weng og Thea Krokan Murud klarte ikke å ta seg til finalen fra det andre semifinaleheatet.

Marit Bjørgen forsvant allerede i kvartfinalen. Kathrine Harsem, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Lotta Udnes Weng, Mari Eide og Anna Svendsen måtte også si takk for seg i kvarten.

Maiken Caspersen Falla startet den norske jubeldagen i Lillehammer.

Maiken Caspersen Falla startet den norske jubeldagen i Lillehammer. Foto:

Suveren Klæbo

Ingen kunne gjøre noe med langrennskometen Johannes Høsflot Klæbo på verdenscupsprinten i klassisk stil i Lillehammer. Trønderen tok en suveren seier.

Det var Klæbos fjerde strake seier i verdenscupen.

Russerne Sergej Ustjugov og Alexander Bosjunov fulgte nærmest. Ustjugov var først inn i den siste bakken, men ble slått av Klæbo i ren staking inn på oppløpet.

Emil Iversen og Sondre Turvoll Fossli var også i finalen, men var sjanseløse i kampen om seier.

Eirik Brandsdal var sjanseløs i den første semifinalen, mens Kasper Stadaas, Pål Trøan Aune og Even Northug mislykkes i den andre semifinalen.

Pål Golberg, som var tredje raskest i prologen, forsvant allerede i kvartfinalen. Det samme gjorde Fredrik Riseth, Erik Valnes, Sindre Bjørnestad Skar og Håvard Taugbø.

Petter Northug ble bare nummer 32 i prologen. Dermed tok han seg ikke videre til utslagsrundene. Han har nå reist hjem og dropper søndagens skiathlon.

Johannes Høsflot Klæbo vant den klassiske sprinten.

Johannes Høsflot Klæbo vant den klassiske sprinten. Foto:

Graabak spurtet inn til norsk seier

Norge vant lagkonkurransen i kombinert etter at Jørgen Graabak spurtet ned tyskernes ankermann Fabian Riessle på oppløpet.

Norge med Jørgen Graabak, Jarl Magnus Riiber, Jan Schmid og Espen Andersen på laget ledet med 46 sekunder på Tyskland etter at hoppingen var unnagjort tidligere lørdag. Jarl Magnus Riiber ledet an på det norske laget etter å ha hoppet 102,5 meter i den lille Lysgårdsbakken.

– Det smakte godt. Laget gjorde en kjempeinnsats i bakken. Tyskland var jo suverene forrige sesong. Jeg var glad for å komme først i mål, sa ankermann Graabak til NRK.

Det var Schmid som gikk først ut i langrennet. Tyskerne hadde Eric Frenzel på førsteetappen, og forrige sesongs klart beste kombinertutøver hadde spist inn åtte sekunder ved første passering.

Schmid sendte Andersen ut 35 sekunder foran Johannes Rydzek som regnes som tyskernes beste i langrennssporet. Rydzek tok inn halvparten av forspranget på sin etappe.

Lover godt

Norge hadde Riiber på tredjeetappen, mens tyskerne hadde det noe usikre kortet Vinzenz Geiger. Riiber hadde ikke gått et renn på lenge og var veldig spent foran sin etappe. Tyskeren tok inn mye tidlig på etappen, og det ble kontakt ut på den siste runden.

– Dette lover bra. Det var tungt å komme i gang igjen, men godt. Jeg har jo vært ute i nesten tre sesonger. Jeg har vært «superdigg» i hele sommer, men fikk en liten nedtur da jeg ble syk foran NM. Det var klokt å vente til Lillehammer med å konkurrere igjen, sa kombinerttalentet.

Graabak ut i en ren duell med Fabian Riessle på sisteetappen. De tok det veldig rolig slik at Japan, Frankrike og Finland begynte å nærme seg kraftig underveis. Til slutt fikk tetduoen opp farten.

Trønderen Graabak avgjorde det hele med å vise sin tyske konkurrent ryggen på oppløpet. Frankrike med Jason Lamy-Chappuis gikk inn til tredjeplassen.

Jørgen Graabak og de norske kombinertguttene vant lagkonkurransen.

Jørgen Graabak og de norske kombinertguttene vant lagkonkurransen. Foto:

Eldstemann Bø var best

Tarjei Bø vant lørdag skiskytternes 10 kilometer sprint i Östersund. Lillebror Johannes skjøt seg bort og endte på 11.-plass.

Tarjei Bø gikk både fort i sporet og skjøt godt. Ni av ti skudd satt der de skulle, og storebror Bø holdt høy fart. Han skrudde opp tempoet enda ett hakk i siste runde. De siste meterne var det et sekunddrama som endte godt sett med norske øyne. Da Tarjei Bø passerte målstreken var han 0,7 sekunder foran franske Martin Fourcade. Det var fire år siden storebror Bø vant et verdenscuprenn.

Fourcade skjøt også ned ni av ti blinker og ledet lenge, men måtte se Tarjei Bø levere et praktløp og stikke av med seieren. Tyske Erik Lesser måtte også tåle en bom, og han endte 3,7 sekunder bak franskmannen.

Svendsen på fjerde

Emil Hegle Svendsen gikk inn til en fjerdeplass, 13,3 sekunder bak sin norske lagkamerat. Svendsen startet med fem treff på første skyting, men måtte tåle en bom på stående. En god sisterunde sørget for en respektabel plassering, selv om det ikke ble pallplass denne gangen for Svendsen.

Verdenscupleder før rennet i Østersund, Johannes Thingnes Bø, måtte tåle tre bom på liggende, før han rettet opp noe av inntrykket med fullt hus på stående. Han var alt annet enn fornøyd etter løpet.

– Ikke lett å vite hva som gikk galt, men dårlig var det, sa Thingnes Bø til NRK.

Reagerte

Til TV-kanalen sa Fourcade at Johannes Thingnes Bø kanskje var dårlig til å takle press, noe nordmannen lot seg provosere av.

– Bullshit, jeg skal vise ham. Han skal slite utover, sa han.

– Nå er jeg forbanna. Jeg følte meg helt rå i dag, jeg hadde bra ski, og ødela det på skytingen. Men takler ikke helt presset i dag, men det er ikke fordi jeg ikke er god nok. I dag var jeg bare dårlig.

Lars Helge Birkeland gikk inn til 29.-plass, 1.04,5 bak Tarjei Bø, Ole Einar Bjørndalen ble nummer 36 (1.06 bak), mens Henrik L'Abbée Lund kom i mål 1.20,9 bak på en 41.-plass.

Lillebroren jublet fredag, mens storebror Tarjei Bø var den som kunne juble på lørdag.

Lillebroren jublet fredag, mens storebror Tarjei Bø var den som kunne juble på lørdag. Foto:

Artikkeltags