Røthe nekter å gi opp OL-håpet

OL i februar kan se ut til å glippe for vossingen Sur Røthe, som ikke får det til å stemme i skisporet.

OL i februar kan se ut til å glippe for vossingen Sur Røthe, som ikke får det til å stemme i skisporet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Vossingens blytunge tour-dager tyder på at OL-drømmen henger i en syltynn tråd. De neste dagene kan avgjøre skjebnen hans.

DEL

Sjur Røthe har hatt et relativt tungt 2017. Det ble heller ingen lystig start på det nye året i Tour de ski for vossingen. Etter en ikke uventet svak sprint på første dag, fulgte Røthe opp med et direkte treigt renn 31. desember, der han havnet nede på 46. plass, 1.59,3 bak vinneren Dario Cologna.

På mandagens jaktstart gikk 29-åringen inn til 40. plass, hele 3.36,0 bak Cologna. Sammen med en minst like skuffende Didrik Tønseth, gikk han rett forbi pressesonen etter rennet. Senere mandag kveld fikk BA tak i ham per SMS. «Ok løp i dag, men blir gående baki haugen. Håper det løsner på fellesstartene nå på slutten!» skriver Røthe, som samtidig melder at han blir værende i touren enn så lenge.

Blir i touren

Han gjør derfor ikke som Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som dropper resten av Tour de Ski.

– Jeg har gått for dårlig her, så jeg må dra hjem og gå fort i NM. De løpene som er igjen i touren er for lite relevante til at de kan brukes til noe. Da er det bedre å dra hjem nå for å lade opp til NM, sier hun.

Én ting er sikkert: OL henger i en tynn tråd også for Røthe. Landslagssjef Vidar Løfshus er overrasket over herreløpernes svake form. Røthe er i den gruppen.

– Det er noen som holder nivået og noen er et stykke unna. De har en jobb å gjøre frem til OL, hvis de i det hele tatt blir tatt ut til ett, sa Løfshus til VG mandag.

Petter Northug har blitt enig med forbundet om en plan inn mot OL, og trønderen seiler med dette opp som en het kandidat i Norges tropp. Martin Johnsrud Sundby, Johannes Høsflot Klæbo, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger er allerede tatt ut. Troppen blir mellom fem og åtte mann stor.

– Må få rakett i ræven

Selv om mange i herretroppen har variert i prestasjonene, er ikke Løfshus bekymret med tanke på det som skal skje i Pyeongchang i februar.

– Jeg er ikke bekymret for OL-formen, men det er ikke alle gutta som går like fort. Hvis de har lyst til å gå i OL, så må de få en rakett i ræven.

– Betyr det at noen blir sendt hjem for å konsentrere seg om NM?

– Det får vi se på. Det handler ikke først og fremst om OL-kvalifiseringen, men om hva som er smart i forhold til trening og få dem tilbake på fysisk, riktig spor.

– Hvorfor er det slike variasjoner?

– Det tror jeg er tilfeldig. De har trent likt. Niklas (Dyrhaug) har for eksempel gått få skirenn, men når han får gått noen renn så får også han opp dampen og da blir også han et godt kort i OL.

Artikkeltags