Røthe langt bak på russisk festdag i Holmenkollen

Sjur Røthe (t.v.) greidde ikke å holde følge da kampen om seieren gikk i Holmenkollen. Her sammen med Martin Johnsrud Sundby og Emil Iversen.

Sjur Røthe (t.v.) greidde ikke å holde følge da kampen om seieren gikk i Holmenkollen. Her sammen med Martin Johnsrud Sundby og Emil Iversen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Aleksandr Bolsjunov var sterkest da han spurtet ned veteranen Maxim Vylegzjanin og vant femmilen i Holmenkollen. Russerne herjet og tok de fire første plassene.

DEL

Bolsjunov, som måtte ta til takke med sølv i VM på distansen, viste enorme krefter på oppløpet. Han vant foran Vylegzjanin, som en stund øynet seier i det som trolig var hans aller siste renn. Veteranen nådde ikke opp mot sin 22-årige landsmann.

Martin Johnsrud Sundby på sjetteplass ble beste nordmann. Rett bak fulgte Simen Hegstad Krüger, Mikael Gunnulfsen og Sjur Røthe, mens Emil Iversen ble nummer 11.

Med seieren rappet Bolsjunov sammenlagtledelsen i verdenscupen fra Johannes Høsflot Klæbo. Han ble den yngste vinneren av femmilen i Holmenkollen noensinne.

– Jeg er veldig glad for å vinne foran et slik publikum. Firedobbelt er utrolig. Det er hardt å vinne i en løype som denne om du ikke er forberedt, sa Bolsjunov til NRK.

Svir

Han fikk selvsagt også spørsmål om sammenlagtduellen med Klæbo. Sistnevnte var først i mål som nummer 38, slått med over seks minutter.

– I øyeblikket tenker jeg ikke på det. Det er fortsatt en del renn igjen, sa russeren.

I VM tok Norge samtlige seks langrennsgull på herresiden. Landslagstrener Eirik Myhr Nossum likte ikke at russerne slo knockout på de norske i Holmenkollen.

– Det svir skikkelig, jeg må si det. Jeg tror de traff på form og ski i dag, og det de gjør på slutten er veldig sterkt, sa han til NRK.

– Vi var usikker på hvor mye saft det var igjen i beina. Lufta gikk litt ut av ballongen etter VM, så taktikken var å se litt hvordan det ble. Vi gikk og var litt avventende, la Nossum til.

Samlet felt

For seks dager siden, på den avsluttende femmilen i VM, falt avgjørelsen før det var gått 20 kilometer. I snøværet i Holmenkollen lørdag var det samlet felt lenge.

Etter en snau time i løypene fikk italienske Francesco De Fabiani en liten luke ned til hovedfeltet. Det holdt ikke lenge, for bak jaktet Klæbo og Bolsjunov sprintpoeng, og de brukte ikke lang tid på å dra hovedfeltet opp til de Fabiani.

Halvveis begynte de norske å sette fart med Sjur Røthe i spissen, men det tok ikke lang tid før det nok en gang ble lavere tempo i hovedfeltet.

Ved passering etter fire av seks runder valgte de fleste kanonene å bytte ski. Men et felt bestående av blant andre Røthe og Simen Hegstad Krüger valgte å gå rett gjennom og skaffet seg et forsprang på resten. Sistnevnte satte fart i spissen, men hovedfeltet klarte å hente inn OL-vinneren.

Storeslem

På den femte runden begynte flere løpere å kjenne melkesyren og det ble strekk i feltet. Bolsjunov satte fart.

Omtrent 10 kilometer før mål begynte det virkelig å dra seg til. Farten økte, og førstemann til å forsøke å stikke var svenske Jens Burman. Han lyktes ikke, og feltet roet seg litt ned.

19 løpere var samlet da det gjensto tre kilometer. Da satte russerne for alvor fart. Sundby og Røthe var de eneste av de norske som klarte å holde følge. Vylegzjanin klinte til i front, russerne kom først inn på oppløpet. Der var landsmannen Bolsjunov sterkest, mens Vylegzjanin måtte ta til takke med annenplassen.

Andrej Larkov og Ilja Semikov ble nummer to og tre.

Vossingen Vebjørn Turtveit gikk i mål til en 17.-plass.

Artikkeltags