– Dette er jo hagen min

Thorbjørn Ludvigsen innfridde favorittstemplet, og vant med tiden 13.15.

Thorbjørn Ludvigsen innfridde favorittstemplet, og vant med tiden 13.15. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

... men Thorbjørn Ludvigsen klarte ikke ta tilbake rekorden i «egen bakhage». Se stor billedserie ned i saken!

DEL

Løvstakken Opp er et av vårens mange vakre eventyr. Motbakkeløpene har som kjent poppet opp overalt de siste årene, men de er heldigvis ikke bare forbeholdt supermosjonistene med fettprosent lavere enn i lettmelk og et O2-opptak de fleste av oss ikke engang kan forholde oss til.

Stoltzekongen-arvingen Thorbjørn Ludvigsen var storfavoritt i år, fordi det er en rekke andre arrangement denne helgen enn Løvstakken Opp. Rekordholder Stian Aarvik er for eksempel i Oslo for å delta på Holmenkollstafetten. Ludvigsen vant, men kom inn hele 20 sekunder bak Aarviks 12.55-rekord.

– Jeg visste ikke helt hva jeg skulle forvente i dag, men tiden er grei. Dette var første løp for sesongen, så det er på en måte bare godt å være i gang! Toppformen er ikke der, men den skal jeg finne til motbakke-NM i slutten av juni, sier Ludvigsen til BA på en forblåst Løvstakken-topp lørdag.

Dette sier vinnerne

Han valgte å gå løpet rett og slett fordi det er som hans egen bakhage å regne: Ludvigsen bor ved foten av fjellet på Fyllingsdalen-siden, og løper antakeligvis opp og ned her mer enn noen andre.

Se stor billedserie fra årets Løvstakken Opp her:

– Dette er jo hagen min, da stiller man opp, smiler motbakkeløperen, som mottok en sjekk på 3000 kroner for seieren.

Det fikk også Anita Lilleskare, som var raskeste kvinne med tiden 16.22. I likhet med Ludvigsen, er løpet opp Løvstakken i raskeste laget for henne. Og så er jo starten med grusbakkene det verste ...

– Det er syre med en gang! Sånn sett minner det om Stoltzen, men når man kommer i terrenget går det bedre. Jeg er fornøyd, man må bare være forberedt på at det gjør vondt fra første sekund, ler hun på toppen.

Skarp nedgang

Løvstakken Opp klarte ikke samle mer enn snaut 400 påmeldte. Det er en skarp nedgang fra toppåret i 2017, da 1400 var med. Den tidligere løpslederen og ildsjelen Patricia Flataker får æren for toppen den gang.

– Det er litt nedgang, men det er veldig mange årsaker til det. Patricia var veldig engasjert og flink til å få mange med, og så er konkurransen veldig tøff nå. Det er mange løp og motbakkeløp. Vi i BFG (Bergen Løpeklubb) har også Ulriken Opp lørdag 25. mai, sier dagens løpsleder, Lise Lotte Andersen.

I dag har det altså vært Holmenkollstafetten, men også Askøy på tvers og Pingvinlekene.

Slitet som går i arv

Men motbakkeløpene er uansett folkefester. På Løvstakken lørdag var det familier med barn som både kunne og ikke kunne gå, med hunder og med helt andre ting i sekken enn proteindrikker. På veien opp mot toppen møter BA små gutter og jenter som springer rundt foreldrene. Noen er fjellvante, og gikk opp på toppen allerede som treåringer. Andre tror de er på toppen like forbi «Jesus Lever»-steinen ...

Men det til tross: Det virker som turen går lett. Motbakkeløpene fylles heldigvis opp av folk som deg og meg. Det er folkehelse i praksis, kan man si. For man skal helst tidlig krøkes. De som bruker byfjellene mest i dag, er kanskje også de samme som i barnealder klaget sin nød til foreldrene om slitsomme (og altfor lange) fotturer. Lite vet man den gang at man står i stor fare for å bli bitt av en basill – og dra sine egne avkom opp de samme bakkene!

Løvstakken Opp 2019

Resultater, topp fem:

Menn: 1) Thorbjørn Ludvigsen, Varegg Fleridrett 13.15, 2) Lorentz Linde, Varegg Fleridrett 14.38, 3) Jens Dybvik, 5221 15.31, 4) Vetle Martinsen, Fana IL 15.40, 5) Stian Yndestad, Varegg Fleridrett/Fjellgeitene 15.50.

Kvinner: 1) Anita Lilleskare, BFG Bergen Løpeklubb 16.22, 2) Anna Hanstveit, Mjøsdalen IL 17.27, 3) Emma Hanstveit, Mjøsdalen IL 17.42, 4) Tina Olsen, Viking 19.11, 5) Marte Brattås, Sparbu 19.35.

Rekorder: Menn: Stian Aarvik 12.55 (satt i 2018). Kvinner: Kirsten Melkevik 16.08 (satt i 2014).

Artikkeltags