Gå til sidens hovedinnhold

Ny skiheis gir Voss milliongevinst

Artikkelen er over 16 år gammel

Både ordfører Bjørn Christensen og resten av Voss har grunn til å juble. Nå kommer den nye ekspressheisen, som kan gi bygden 50 millioner i året.

– Vi regner med å øke omsetningen med 25 prosent med en ny heis, det vil si fem millioner kroner i året. Og for hver krone som legges igjen i anlegget, bruker folk 9-10 kroner på andre deler av bygdens næringsliv. Det vil si 45-40 millioner i året til Voss, utenom de fem millionene hos oss, forklarer daglig leder i Voss Fjellheisar AS, Per-Inge Brekke.

Han er nå ganske så trygg på at den etterlengtede ekspressheisen kommer.

– Signalene fra eierne er at det er 90 prosent sikkert at heisen kommer. Da vil den stå klar til 1. desember neste år, slik at vi kan frakte 4600 mennesker opp fra Bavallen i timen, sier Brekke til BA.

OPTIMISTISK ORDFØRER

Vosseordfører Bjørn Christensen har lenge drømt om en oppgradering av anlegget. Nå begynner han å tro.

– Du får ikke skrive at jeg blir forbannet, det tar seg ikke ut, men skriv at jeg blir veldig skuffet om ikke dette går i boks nå, ler den blide vossingen.

– Vi trenger en ekspressheis! Tallene for de to siste årene er formidable, og det er egentlig bare på heissiden vi ligger etter. For etter min mening har vi noen av de aller beste bakkene i landet, sier han til BA.

– Får vi oppgradert kapasiteten på heisene, er jeg sikker på at resten av anlegget følger etter, det vi si med restaurantdriften, varmestuer og slikt. Det vil komme som en naturlig følge av et bedret heistilbud.

ERSTATTER TOSETEREN

Etter at Voss Fjellheisar har skaffet seg støtte på tre millioner fra kommunen, tre fra fylket og tre fra kulturdepartementet, er det opp til eierne i Norlandia-kjeden å legge resten av pengene på bordet. Totalkostnaden er regnet til 40 millioner kroner.

Norlandia har sagt at med et grunnlag på ni millioner, er de veldig nært et vedtak.

– 90 prosent sikkert, er uttrykket de har brukt. Jeg er veldig optimistisk. Det er nå eller aldri, mener jeg, påpeker Per-Inge Brekke.

Heisen skal erstatte den gamle toseteren i Bavallen. Den vil bli av typen der stolene bremses når en setter seg inn, men går mye fortere så snart en er i gang.

– Det vil korte ned tiden fra Bavallen og opp fra 15 til fire minutter, sier Per-Inge Brekke.