Eikings smertehelvete i Nord-Norge

Odd Christian Eiking var en kandidat til å vinne Arctic Race, men fikk den første etappen ødelagt av et sittesår.

Odd Christian Eiking var en kandidat til å vinne Arctic Race, men fikk den første etappen ødelagt av et sittesår. Foto:

Odd Christian Eiking sliter med sittesår, og hadde en blytung dag på jobben da Arctic Race of Norway ble tråkket i gang.

DEL

Odd Christian Eiking var sett på som en kandidat til å vinne hele firedagersrittet i Nord-Norge, men første etappe ble ingen god opplevelse for 23-åringen fra Askøy.

Eiking syklet med store smerter, og trillet i mål 17 minutter og 30 sekunder etter vinneren Mathieu van der Poel fra Nederland. I målområdet fortalte han at han sliter med sittesår.

– Jeg hadde fryktelig vondt i sittesårene. Det var helt jævlig, sa Eiking til TV 2 etter målgang.

Sittesår, eller trykksår, er områder med skadet hud som har utviklet seg til et åpent sår. Sårene kan være ekstremt smertefulle. Begynner det å væske og blø er faren stor for infeksjon. Hos syklister oppstår sårene som oftest i skrittet, noe som også er tilfellet med Eiking.

– Dette er helt klart min verste opplevelse med sittesår. Jeg har hatt det en stund, men håpet det skulle være leget nok til Arctic Race, sier Eiking til BA.

Bryter ikke

TV 2s ekspertkommentator, Johan Kaggestad, oppfordret Eiking til å bryte rittet, men det har ikke askøyværingen noen planer om å gjøre.

– Nei, jeg skal sykle, om så jeg må stå hele veien. Jeg har ikke reist opp hit for å sitte på hotellet hele dagen. Det gidder jeg ikke!

Eiking har et håp om at såret skal lege seg nok til at han klarer å sitte på deler den andre etappen.

– Nå har jeg smurt på alt av salver og kremer jeg har, og så får vi se om det blir noe bedre.

Edvald Boasson Hagen har også vært plaget med sittesår i sin karriere. Han var så plaget at han til slutt la seg under kniven for å bli kvitt problemet.

Eiking utelukker ikke at han kan komme til å gjøre det samme.

– Det kan være det ender med operasjon om det ikke blir bedre. Vi får se, sier Wanty-rytteren.

– Jævlig irriterende

Målet var å kjempe om sammenlagtseieren i Arctic Race, og Eiking var sett på som én av favorittene. Etter den første etappen er det nesten bare å glemme sammenlagtseieren.

– Det er jævlig irriterende. Formen er fin, og jeg har følt meg bra. Jeg hadde stor tro på at jeg skulle klare å hevde meg, sier en skuffet Eiking.

Han legger ikke skjul på at det neppe kommer til å gå fort om han må stå på sykkelen en hel etappe.

– Jeg får bare håpe det ikke går så fort med feltet. Jeg har lyst til å prøve å få til noe her oppe, men det kommer til å gjøre vondt. Jeg må bare kaste i meg noen smertestillende, sier hardhausen fra Askøy.

Kristoffer Skjerping ble nummer 19 på den første etappen fra Vadsø til Kirkenes. I dag går ferden fra Tana til Kjøllefjord. Etappen er 195 kilometer.

Artikkeltags