Lillehammer vil søke vinter-OL i 2026 eller 2030

Voss er en av stedene som kan få øvelser dersom OL skulle bli en realitet.

Voss er en av stedene som kan få øvelser dersom OL skulle bli en realitet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ideen går ut på at lekene skal foregå over hele Norge.

DEL

Lillehammer planlegger en søknad der det ikke vil være behov for å bygge nye store anlegg. Oslo, Finnmark, Vikersund, Telemark, Trondheim, Voss og Stavanger kan få øvelser.

– Denne planen er så god at idrettsforbundet og norske politikere må forstå at det er noe helt annet enn alle tidligere norske forslag. Det blir såpass rimelig at jeg tror også det norske folk vil kunne samle seg om at Norge igjen kan søke om vinter-OL. Jeg kommer dessverre ikke til å delta, men jeg støtter dette prosjektet fullt ut, sier alpinstjernen Aksel Lund Svindal til VG.

Planen for en ny OL-søknad med OL-byen fra 1994 som base er utformet sammen med rådgiver og tidligere IOC-medlem Gerhard Heiberg. Den er basert på mye informasjon fra Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Tilbake til Europa

IOC-president Thomas Bach sa på en pressekonferanse etter OL i Pyeongchang at han håper lekene snart kommer tilbake til tradisjonsrike vintersportsstedene. Han nevnte i den anledning Norge.

Ifølge Lillehammer-ordfører Espen Granberg Johnsen vil en kostnadsanalyse være klar i løpet av våren, men for å realisere en søknad må man ha støtte fra Norges idrettsforbund og Stortinget.

Ifølge Heiberg vil en kostnadsramme trolig ligge på 20 milliarder kroner, der IOC vil stille med rundt halvparten.

Må ha 10 milliarder

– Det er altså behov for en statlig garanti på rundt 10 milliarder kroner, men mye av det vil være private investeringer. Statens regning vil kunne bli betydelig mindre, sier Granberg.

Tromsø hadde i sin tid planer om å søke OL i 2018, men fikk ikke resten av landet med seg. Oslo hadde en søknad gående til lekene i 2022, men det forsøket strandet også.

Heiberg mener at det mest realistiske for en norsk OL-søknad er til lekene i 2030. Skal man søke til 2026 må IOC varsles at det kan komme en søknad innen 1. april i år. I tillegg må søknaden være levert innen 1. mars 2019.

Artikkeltags