Klæbo overlegen, sølv til Falla

Johannes Høsflot Klæbo i aksjon på OL-sprinten i Pyeongchang tirsdag.

Johannes Høsflot Klæbo i aksjon på OL-sprinten i Pyeongchang tirsdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Johannes Høsflot Klæbo ble tidenes yngste mannlige OL-vinner i langrenn da han gikk inn til gull på sprinten i Pyeongchang.

DEL

Klæbo var 21 år og 114 dager tirsdag. Ingen mannlig langrennsløper har tatt OL-gull så ung.

Den gamle rekorden tilhørte den svenske legenden Gunde Svan. Han var 22 år og 32 dager da han tok gullet på 15 kilometer klassisk under OL i Sarajevo i 1984.

Nummer tre på listen er Thomas Alsgaard. Han var 22 år og 35 dager gammel da han gikk til topps på tremila under Lillehammer-OL i 1994.

Tett med norske

Nikolaj Bajukov representerte Sovjetunionen og var 22 år og 200 dager da han ble olympisk mester på 15-kilometeren i Innsbruck i 1976.

Sistemann på topp fem-listen er Hallgeir Brenden. Han tok OL-gull på 30 kilometer klassisk i Oslo i 1952 åtte dager etter at han fylte 23 år.

Videre nedover listen følger to andre unge norske olympiske mestere – Torleif Haug (1924) og Ivar Formo (1976).

Forrige sesong ble Johannes Høsflot Klæbo tidenes yngste sammenlagtvinner av sprintverdenscupen.

Denne sesongen har han vært enda mer dominerende. 21-åringen hadde vunnet fem av de syv verdenscupsprintene som var arrangert i vinter før tirsdagens OL-konkurranse. Det gjorde nordmannen til storfavoritt tirsdag.

OL-debutanten innfridde så det suste.

Klæbo er for øvrig ikke i nærheten av å være tidenes yngste norske OL-vinner uansett idrett. Den merkelappen tilhører Sonja Henie.

18. februar 1928 vant isdronningen gullmedalje i kunstløp i sveitsiske St. Moritz bare 15 år og 315 dager gammel.

Sølv til Falla

Maiken Caspersen Falla greide ikke å forsvare OL-tittelen, men hadde bare svenske Stina Nilsson foran seg på kvinnenes sprint i klassisk stil.

Falla hadde ryggen til Stina Nilsson etter den tøffe stigningen midtveis, men den svenske utøveren gled fra i front i den neste utforkjøringen. Falla var sjanseløs i kampen om gullet, men måtte ta seg sammen for å holde den russiske utøveren Julija Belorukova bak seg i kampen om sølvet.

Falla var eneste norske løper i finalen.

Heidi Weng gikk i den andre semifinalen og hadde blant andre Jessica Diggins og de russiske utøverne Natalja Neprjajeva og Belorukova å kjempe mot. Hun ble fragått opp den siste tøffe stigningen og var sjanseløs til å ta seg videre. Weng ble nummer seks og sist i sitt heat.

Kathrine Harsem og Ingvild Flugstad Østberg måtte si takk for seg allerede i kvartfinalen.

Harsem gikk i det første kvartfinaleheat mot blant Stina Nilsson. Svensken var best i kvalifiseringen tidligere på dagen og var også suveren i sin kvartfinale. Harsem endte på fjerdeplass, og tiden var for svak til å ta seg videre som «lucky loser».

Østberg gikk i den femte kvartfinalen. Hun hang godt med lenge, men også hun ble frakjørt i de lettere partiene og ble slått ut etter å ha staket seg inn til fjerdeplass. Hun fikk nøyaktig samme tid som Harsem, og det var 1,78 sekund for sakte til å gå videre.

Nilsson har tre sprintseirer i verdenscupen denne sesongen, men Falla leder sprintcupen åtte poeng foran svensken. Falla var både regjerende olympisk og verdensmester.

Stina Nilsson (t.h.) fra Sverige vant, mens Maiken Caspersen Falla tok sølvet i klassisk sprint i OL tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Stina Nilsson (t.h.) fra Sverige vant, mens Maiken Caspersen Falla tok sølvet i klassisk sprint i OL tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:

Artikkeltags